siła w treningu biegowym
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:47
- Życiówka w maratonie: brak
hej, w jakie dni umieścić trening siły na siłowni realizując plan pod 5/10 km wg Danielsa? Akcenty we wtorki i czwartki/piątki.
Chciałbym zaliczać siłownię dwa razy w tygodniu. Trening głównie ogólnorozwojowy pod katem biegania.
Chciałbym zaliczać siłownię dwa razy w tygodniu. Trening głównie ogólnorozwojowy pod katem biegania.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
w dni bez akcentów i nie w dzień długiego biegutriple33 pisze:hej, w jakie dni umieścić trening siły na siłowni realizując plan pod 5/10 km wg Danielsa? Akcenty we wtorki i czwartki/piątki.

- Daniell
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43
- Życiówka w maratonie: 3:41
Nie do końca się zgadzam.barcel pisze:w dni bez akcentów i nie w dzień długiego biegutriple33 pisze:hej, w jakie dni umieścić trening siły na siłowni realizując plan pod 5/10 km wg Danielsa? Akcenty we wtorki i czwartki/piątki.
Nie zrobiłbym siłowni na dzień przed akcentem, chyba że wyjątkowo np. core-stability.
Wolałbym zrobić siłownie w ten sam dzień ale zakładając rano akcent wieczorem siłownia. Wtedy jest dużo czasu na regeneracje.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Daniell pisze:Nie do końca się zgadzam.barcel pisze:w dni bez akcentów i nie w dzień długiego biegutriple33 pisze:hej, w jakie dni umieścić trening siły na siłowni realizując plan pod 5/10 km wg Danielsa? Akcenty we wtorki i czwartki/piątki.
Nie zrobiłbym siłowni na dzień przed akcentem, chyba że wyjątkowo np. core-stability.
Wolałbym zrobić siłownie w ten sam dzień ale zakładając rano akcent wieczorem siłownia. Wtedy jest dużo czasu na regeneracje.
a ja się z Tobą nie zgadzam. W niczym nie przeszkadza taka siła dzień przed akcentem. Trzeba jedynie uwzględniać to, że była.
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Często łączę w jednym dniu trening biegowy z siłownią, pod warunkiem, że w planie jest praca z niewielkimi ciężarami. Wygląda to zwykle tak:
8-12 km spokojnego rozbiegania + rozciąganie + siłownia (ogólnorozwojówka albo obwodowy) + seria przebieżek. Wszystkie elementy realizowane "jedno po drugim" - w ramach jednego wyjścia. Na drugi dzień czasem mam lekki trening w I zakresie, często krosy, tempówki, biegi progowe. Jeśli na siłce nie przesadza się z ciężarami - akcenty na drugi dzień nawet lepiej "wchodzą".
8-12 km spokojnego rozbiegania + rozciąganie + siłownia (ogólnorozwojówka albo obwodowy) + seria przebieżek. Wszystkie elementy realizowane "jedno po drugim" - w ramach jednego wyjścia. Na drugi dzień czasem mam lekki trening w I zakresie, często krosy, tempówki, biegi progowe. Jeśli na siłce nie przesadza się z ciężarami - akcenty na drugi dzień nawet lepiej "wchodzą".
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:40:30
- Życiówka w maratonie: 03:38:58
i nie ma obawy, że akcent wykonany na zmęczonych nogach będzie mniej efektywny?barcel pisze:a ja się z Tobą nie zgadzam. W niczym nie przeszkadza taka siła dzień przed akcentem. Trzeba jedynie uwzględniać to, że była.
wydaje mi się, że core stability można robić, ale z ćwiczeniami na nogi to lepiej uważać dzień przed szybszym treningiem
chyba, że ma to być trening nastawiony na rozwój wytrzymałości
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
zachar pisze:i nie ma obawy, że akcent wykonany na zmęczonych nogach będzie mniej efektywny?barcel pisze:a ja się z Tobą nie zgadzam. W niczym nie przeszkadza taka siła dzień przed akcentem. Trzeba jedynie uwzględniać to, że była.
wydaje mi się, że core stability można robić, ale z ćwiczeniami na nogi to lepiej uważać dzień przed szybszym treningiem
Nie będzie mniej efektywny, a wręcz odwrotnie.
około 95% treningu biegowego to rozwój wytrzymałości: ogólnej, specjalnej, specyficznej itp.
-
- Stary Wyga
no, ale np. trening rytmowy wg Danielsa jest nakierowany bardziej na szybkość i poprawę motoryki niż na wytrzymałośćbarcel pisze:Nie będzie mniej efektywny, a wręcz odwrotnie.
około 95% treningu biegowego to rozwój wytrzymałości: ogólnej, specjalnej, specyficznej itp.
ja osobiście przed takim treningiem odpuszczam ćwiczenia na nogi,
na zmęczonych nogach ciężej o lekki i sprężysty krok, a o to w rytmach Danielsa chodzi
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Co masz na myśli mówiąc o treningu rytmowym? Rytmy czy treningi interwałowe lub powtórzeniowe?zachar pisze:no, ale np. trening rytmowy wg Danielsa jest nakierowany bardziej na szybkość i poprawę motoryki niż na wytrzymałośćbarcel pisze:Nie będzie mniej efektywny, a wręcz odwrotnie.
ja osobiście przed takim treningiem odpuszczam ćwiczenia na nogi,
na zmęczonych nogach ciężej o lekki i sprężysty krok, a o to w rytmach Danielsa chodzi
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Ja robilem ciezkie przysiady w poniedziałek wieczorem, we wtorek na wieczor 9x 400m i bylo okey, nie rozumiem obaw a nie wykonanie treningu jak trzebazachar pisze:i nie ma obawy, że akcent wykonany na zmęczonych nogach będzie mniej efektywny?barcel pisze:a ja się z Tobą nie zgadzam. W niczym nie przeszkadza taka siła dzień przed akcentem. Trzeba jedynie uwzględniać to, że była.
Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Zachar mówi o treningu, który Daniels nazywa Repetitions, powtórzenia. Krótsze odcinki (200-400m) na dłuższej przerwie.zachar pisze:Biegi w tempie R.
-
- Stary Wyga
No dobrze, ale co rozumiesz przez "było okey"?Yahoo pisze:Ja robilem ciezkie przysiady w poniedziałek wieczorem, we wtorek na wieczor 9x 400m i bylo okey, nie rozumiem obaw a nie wykonanie treningu jak trzeba
To, że dałeś radę czy to, że luźno się biegało bez ciężkich nóg już na pierwszym odcinku?
Pytanie czy to było optymalne dla twojego organizmu i czy więcej byś nie wyniósł z tego treningu bez przysiadów w poniedziałek.
Mnie lepiej się robi ten trening bez ćwiczeń na nogi dzień wcześniej. Po prostu nie siłuję się, żeby utrzymać zadane tempo.
Myślę, że każdy powinien sprawdzić na sobie.
A co będzie treningiem szybkości dla długodystansowca?barcel pisze:To jest trening wytrzymałości specjalnej
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
zachar pisze:No dobrze, ale co rozumiesz przez "było okey"?Yahoo pisze:Ja robilem ciezkie przysiady w poniedziałek wieczorem, we wtorek na wieczor 9x 400m i bylo okey, nie rozumiem obaw a nie wykonanie treningu jak trzeba
To, że dałeś radę czy to, że luźno się biegało bez ciężkich nóg już na pierwszym odcinku?
Pytanie czy to było optymalne dla twojego organizmu i czy więcej byś nie wyniósł z tego treningu bez przysiadów w poniedziałek.
Mnie lepiej się robi ten trening bez ćwiczeń na nogi dzień wcześniej. Po prostu nie siłuję się, żeby utrzymać zadane tempo.
Myślę, że każdy powinien sprawdzić na sobie.
A co będzie treningiem szybkości dla długodystansowca?barcel pisze:To jest trening wytrzymałości specjalnej
W zasadzie długodystansowcy nie robią szybkości. Z treningiem klasycznej szybkości spotykasz się w treningu sprinterskim i średniodystansowym.