siła w treningu biegowym

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
triple33
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:47
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hej, w jakie dni umieścić trening siły na siłowni realizując plan pod 5/10 km wg Danielsa? Akcenty we wtorki i czwartki/piątki.
Chciałbym zaliczać siłownię dwa razy w tygodniu. Trening głównie ogólnorozwojowy pod katem biegania.
PKO
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

triple33 pisze:hej, w jakie dni umieścić trening siły na siłowni realizując plan pod 5/10 km wg Danielsa? Akcenty we wtorki i czwartki/piątki.
Chciałbym zaliczać siłownię dwa razy w tygodniu. Trening głównie ogólnorozwojowy pod katem biegania.
w dni bez akcentów i nie w dzień długiego biegu :-)
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3:41

Nieprzeczytany post

barcel pisze:
triple33 pisze:hej, w jakie dni umieścić trening siły na siłowni realizując plan pod 5/10 km wg Danielsa? Akcenty we wtorki i czwartki/piątki.
Nie do końca się zgadzam.
Nie zrobiłbym siłowni na dzień przed akcentem, chyba że wyjątkowo np. core-stability.
Wolałbym zrobić siłownie w ten sam dzień ale zakładając rano akcent wieczorem siłownia. Wtedy jest dużo czasu na regeneracje.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Daniell pisze:
barcel pisze:
Nie do końca się zgadzam.
Nie zrobiłbym siłowni na dzień przed akcentem, chyba że wyjątkowo np. core-stability.
Wolałbym zrobić siłownie w ten sam dzień ale zakładając rano akcent wieczorem siłownia. Wtedy jest dużo czasu na regeneracje.

a ja się z Tobą nie zgadzam. W niczym nie przeszkadza taka siła dzień przed akcentem. Trzeba jedynie uwzględniać to, że była.
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Często łączę w jednym dniu trening biegowy z siłownią, pod warunkiem, że w planie jest praca z niewielkimi ciężarami. Wygląda to zwykle tak:
8-12 km spokojnego rozbiegania + rozciąganie + siłownia (ogólnorozwojówka albo obwodowy) + seria przebieżek. Wszystkie elementy realizowane "jedno po drugim" - w ramach jednego wyjścia. Na drugi dzień czasem mam lekki trening w I zakresie, często krosy, tempówki, biegi progowe. Jeśli na siłce nie przesadza się z ciężarami - akcenty na drugi dzień nawet lepiej "wchodzą".
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:30
Życiówka w maratonie: 03:38:58

Nieprzeczytany post

barcel pisze:a ja się z Tobą nie zgadzam. W niczym nie przeszkadza taka siła dzień przed akcentem. Trzeba jedynie uwzględniać to, że była.
i nie ma obawy, że akcent wykonany na zmęczonych nogach będzie mniej efektywny?
wydaje mi się, że core stability można robić, ale z ćwiczeniami na nogi to lepiej uważać dzień przed szybszym treningiem
chyba, że ma to być trening nastawiony na rozwój wytrzymałości
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zachar pisze:
barcel pisze:a ja się z Tobą nie zgadzam. W niczym nie przeszkadza taka siła dzień przed akcentem. Trzeba jedynie uwzględniać to, że była.
wydaje mi się, że core stability można robić, ale z ćwiczeniami na nogi to lepiej uważać dzień przed szybszym treningiem

Nie będzie mniej efektywny, a wręcz odwrotnie.

około 95% treningu biegowego to rozwój wytrzymałości: ogólnej, specjalnej, specyficznej itp.
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

barcel pisze:Nie będzie mniej efektywny, a wręcz odwrotnie.

około 95% treningu biegowego to rozwój wytrzymałości: ogólnej, specjalnej, specyficznej itp.
no, ale np. trening rytmowy wg Danielsa jest nakierowany bardziej na szybkość i poprawę motoryki niż na wytrzymałość
ja osobiście przed takim treningiem odpuszczam ćwiczenia na nogi,
na zmęczonych nogach ciężej o lekki i sprężysty krok, a o to w rytmach Danielsa chodzi
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zachar pisze:
barcel pisze:Nie będzie mniej efektywny, a wręcz odwrotnie.

no, ale np. trening rytmowy wg Danielsa jest nakierowany bardziej na szybkość i poprawę motoryki niż na wytrzymałość
ja osobiście przed takim treningiem odpuszczam ćwiczenia na nogi,
na zmęczonych nogach ciężej o lekki i sprężysty krok, a o to w rytmach Danielsa chodzi
Co masz na myśli mówiąc o treningu rytmowym? Rytmy czy treningi interwałowe lub powtórzeniowe?
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Biegi w tempie R.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

zachar pisze:
Ja robilem ciezkie przysiady w poniedziałek wieczorem, we wtorek na wieczor 9x 400m i bylo okey, nie rozumiem obaw a nie wykonanie treningu jak trzeba

Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

zachar pisze:Biegi w tempie R.
Zachar mówi o treningu, który Daniels nazywa Repetitions, powtórzenia. Krótsze odcinki (200-400m) na dłuższej przerwie.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
zachar pisze:Biegi w tempie R.
Zachar mówi o treningu, który Daniels nazywa Repetitions, powtórzenia. Krótsze odcinki (200-400m) na dłuższej przerwie.

To jest trening wytrzymałości specjalnej
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Ja robilem ciezkie przysiady w poniedziałek wieczorem, we wtorek na wieczor 9x 400m i bylo okey, nie rozumiem obaw a nie wykonanie treningu jak trzeba
No dobrze, ale co rozumiesz przez "było okey"?
To, że dałeś radę czy to, że luźno się biegało bez ciężkich nóg już na pierwszym odcinku?
Pytanie czy to było optymalne dla twojego organizmu i czy więcej byś nie wyniósł z tego treningu bez przysiadów w poniedziałek.
Mnie lepiej się robi ten trening bez ćwiczeń na nogi dzień wcześniej. Po prostu nie siłuję się, żeby utrzymać zadane tempo.
Myślę, że każdy powinien sprawdzić na sobie.
barcel pisze:To jest trening wytrzymałości specjalnej
A co będzie treningiem szybkości dla długodystansowca?
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zachar pisze:
Yahoo pisze:Ja robilem ciezkie przysiady w poniedziałek wieczorem, we wtorek na wieczor 9x 400m i bylo okey, nie rozumiem obaw a nie wykonanie treningu jak trzeba
No dobrze, ale co rozumiesz przez "było okey"?
To, że dałeś radę czy to, że luźno się biegało bez ciężkich nóg już na pierwszym odcinku?
Pytanie czy to było optymalne dla twojego organizmu i czy więcej byś nie wyniósł z tego treningu bez przysiadów w poniedziałek.
Mnie lepiej się robi ten trening bez ćwiczeń na nogi dzień wcześniej. Po prostu nie siłuję się, żeby utrzymać zadane tempo.
Myślę, że każdy powinien sprawdzić na sobie.
barcel pisze:To jest trening wytrzymałości specjalnej
A co będzie treningiem szybkości dla długodystansowca?

W zasadzie długodystansowcy nie robią szybkości. Z treningiem klasycznej szybkości spotykasz się w treningu sprinterskim i średniodystansowym.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ