Trening, kondycja

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Faith123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, jestem nowy tutaj i mam pytanie a mianowicie gram w lidze piłka nożna brakuje mi kondycji,szybkości mimo tego że biegam 3xw tygodniu. mam 18lat a goście po 40 mają lepszą kondycję niż ja w tym wieku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Powiem tak - trening biegowy ma się nijak do treningu piłkarskiego. Sam o sobie mogę powiedzieć, że jako taką wytrzymałość już osiągnąłem. W bieganiu. Jak poszedłem grać w piłkę na hali to myślałem, że umrę. Język na brodzie.
Bo tak po prawdzie - czy piłkarze robią długie biegi ciągłe? Chyba nie. Najwyżej w przerwie międzysezonowej.
viewtopic.php?f=12&t=9060&view=previous
Wytrzymałość w piłce niżnej to przede wszystkim wytrzymałość tlenowa.
Jeśli chodzi o cechy motoryczne to na pierwszym miejscu jest szybkość potem koordynacja, następnie wytrzymałość szybkościowa i wytrzymałość tlenowa.

Nie można trenować jak lekkoatleta będąc piłkarzem.
Faith123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

no w sumie masz rację :D ale zawsze sobie wmawiałem że jak będę biegał to lepszy będę a tutaj mowa o jakiś sprintach :P może ktoś rozpisze co najlepsze ? ;) pozdro
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę, że najlepszym wyjściem będzie poszukanie takich treningów na forach typowo piłkarskich. Użyłem google i chociażby http://www.sfd.pl/TRENING_PI%C5%81KARSK ... 09312.html
Po szczegóły udaj się, jak mówiłem, na fora ukierunkowane na piłkę.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie zgodzę się z przedmówcami. Trening biegowy, lecz odpowiednio dobrany, bardzo pomaga piłkarzowi podnieść swoje walory wydolnościowo - szybkościowe :-)

Biegasz to biegaj dalej, systematycznie. Dodatkowo wzmacniaj się ogólnorozwojowo i trenuj piłkę. Z czasem zauważysz ogromną zasługę biegania :-) a że to nie przychodzi z dnia na dzień :-/ to już inna sprawa.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właściwie to tylko ja mu odpowiadałem. :D Uważasz barcel, że trening typowo pod bieganie poprawi znacząco kondycję podczas meczu? Nie, nie i jeszcze raz nie. Chyba że to ja jestem wyjątkiem - tym negatywnym. Napisałeś, że trening odpowiednio dobrany - czyli praktycznie tylko przebieżki, przebieżki, sprinty. :P Nie wiem co np. biegi progowe dadzą piłkarzowi. To znaczy, trochę dadzą, ale na pewno nie będzie tego piłkarz wykorzystywał tak jak biegacz.
Ira

Nieprzeczytany post

barcel pisze:nie zgodzę się z przedmówcami. Trening biegowy, lecz odpowiednio dobrany, bardzo pomaga piłkarzowi podnieść swoje walory wydolnościowo - szybkościowe :-)

Biegasz to biegaj dalej, systematycznie. Dodatkowo wzmacniaj się ogólnorozwojowo i trenuj piłkę. Z czasem zauważysz ogromną zasługę biegania :-) a że to nie przychodzi z dnia na dzień :-/ to już inna sprawa.
Zgadzam się z barcel bieganie spokojnych biegów ciągłych + przebieżki + interwały. Bardzo pomogą piłkarzowi plus oczywiście ćwiczenia wzmacniające. Bieganie jest najprostszą metodą poprawienia wydolności organizmu.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Właściwie to tylko ja mu odpowiadałem. :D Uważasz barcel, że trening typowo pod bieganie poprawi znacząco kondycję podczas meczu? Nie, nie i jeszcze raz nie. Chyba że to ja jestem wyjątkiem - tym negatywnym. Napisałeś, że trening odpowiednio dobrany - czyli praktycznie tylko przebieżki, przebieżki, sprinty. :P Nie wiem co np. biegi progowe dadzą piłkarzowi. To znaczy, trochę dadzą, ale na pewno nie będzie tego piłkarz wykorzystywał tak jak biegacz.
Ale granie na malym halowym boisku, a na duzym trawiastym to nie to samo.
Na halowym mozna zdechnąć, jak ma sie slaba wydolność beztlenowa.

Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmm w sumie nie pomyślałem o tym. Rzeczywiście trochę inna intensywność.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ