Trening, kondycja
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, jestem nowy tutaj i mam pytanie a mianowicie gram w lidze piłka nożna brakuje mi kondycji,szybkości mimo tego że biegam 3xw tygodniu. mam 18lat a goście po 40 mają lepszą kondycję niż ja w tym wieku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Powiem tak - trening biegowy ma się nijak do treningu piłkarskiego. Sam o sobie mogę powiedzieć, że jako taką wytrzymałość już osiągnąłem. W bieganiu. Jak poszedłem grać w piłkę na hali to myślałem, że umrę. Język na brodzie.
Bo tak po prawdzie - czy piłkarze robią długie biegi ciągłe? Chyba nie. Najwyżej w przerwie międzysezonowej.
viewtopic.php?f=12&t=9060&view=previous
Bo tak po prawdzie - czy piłkarze robią długie biegi ciągłe? Chyba nie. Najwyżej w przerwie międzysezonowej.
viewtopic.php?f=12&t=9060&view=previous
Wytrzymałość w piłce niżnej to przede wszystkim wytrzymałość tlenowa.
Jeśli chodzi o cechy motoryczne to na pierwszym miejscu jest szybkość potem koordynacja, następnie wytrzymałość szybkościowa i wytrzymałość tlenowa.
Nie można trenować jak lekkoatleta będąc piłkarzem.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
Myślę, że najlepszym wyjściem będzie poszukanie takich treningów na forach typowo piłkarskich. Użyłem google i chociażby http://www.sfd.pl/TRENING_PI%C5%81KARSK ... 09312.html
Po szczegóły udaj się, jak mówiłem, na fora ukierunkowane na piłkę.
Po szczegóły udaj się, jak mówiłem, na fora ukierunkowane na piłkę.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
nie zgodzę się z przedmówcami. Trening biegowy, lecz odpowiednio dobrany, bardzo pomaga piłkarzowi podnieść swoje walory wydolnościowo - szybkościowe 
Biegasz to biegaj dalej, systematycznie. Dodatkowo wzmacniaj się ogólnorozwojowo i trenuj piłkę. Z czasem zauważysz ogromną zasługę biegania
a że to nie przychodzi z dnia na dzień :-/ to już inna sprawa.

Biegasz to biegaj dalej, systematycznie. Dodatkowo wzmacniaj się ogólnorozwojowo i trenuj piłkę. Z czasem zauważysz ogromną zasługę biegania

- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
Właściwie to tylko ja mu odpowiadałem. :D Uważasz barcel, że trening typowo pod bieganie poprawi znacząco kondycję podczas meczu? Nie, nie i jeszcze raz nie. Chyba że to ja jestem wyjątkiem - tym negatywnym. Napisałeś, że trening odpowiednio dobrany - czyli praktycznie tylko przebieżki, przebieżki, sprinty. :P Nie wiem co np. biegi progowe dadzą piłkarzowi. To znaczy, trochę dadzą, ale na pewno nie będzie tego piłkarz wykorzystywał tak jak biegacz.
Zgadzam się z barcel bieganie spokojnych biegów ciągłych + przebieżki + interwały. Bardzo pomogą piłkarzowi plus oczywiście ćwiczenia wzmacniające. Bieganie jest najprostszą metodą poprawienia wydolności organizmu.barcel pisze:nie zgodzę się z przedmówcami. Trening biegowy, lecz odpowiednio dobrany, bardzo pomaga piłkarzowi podnieść swoje walory wydolnościowo - szybkościowe
Biegasz to biegaj dalej, systematycznie. Dodatkowo wzmacniaj się ogólnorozwojowo i trenuj piłkę. Z czasem zauważysz ogromną zasługę bieganiaa że to nie przychodzi z dnia na dzień :-/ to już inna sprawa.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Ale granie na malym halowym boisku, a na duzym trawiastym to nie to samo.b@rto pisze:Właściwie to tylko ja mu odpowiadałem. :D Uważasz barcel, że trening typowo pod bieganie poprawi znacząco kondycję podczas meczu? Nie, nie i jeszcze raz nie. Chyba że to ja jestem wyjątkiem - tym negatywnym. Napisałeś, że trening odpowiednio dobrany - czyli praktycznie tylko przebieżki, przebieżki, sprinty. :P Nie wiem co np. biegi progowe dadzą piłkarzowi. To znaczy, trochę dadzą, ale na pewno nie będzie tego piłkarz wykorzystywał tak jak biegacz.
Na halowym mozna zdechnąć, jak ma sie slaba wydolność beztlenowa.
Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
Hmm w sumie nie pomyślałem o tym. Rzeczywiście trochę inna intensywność.