1 kg wagi to 40 sek czasu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

na runningperformance jest pewien kalkulator wg którego 1 kg wagi to 40 sek czasu really ?

jezeli zjem porządny obiad i nie zrobie kupy to bede mial gorszy czas o az 2 minuty :)
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:na runningperformance jest pewien kalkulator wg którego 1 kg wagi to 40 sek czasu really ?
Żeby temat miał jakikolwiek sens, to warto by wskazać na jakim dystansie mowa o 40 sekundach. Inaczej to pod troling podchodzi, bo odpowiem Ci "oczywiście, że na dystansie 100 metrów to bajki".
marcinostrowiec pisze:jezeli zjem porządny obiad i nie zrobie kupy to bede mial gorszy czas o az 2 minuty
Pewnie tak, bo będziesz ten dodatkowy kilogram masy ze sobą targał przez X kilometrów, czyli potrzebujesz większej siły do przeniesienia swojej masy na dystansie X kilometrów. Nie wiem, z czego tutaj się śmiać? Tak samo jak będziesz miał "wiatr w ryj" albo będzie 25 stopni w cieniu + słońce -> polecisz maraton kilka minut wolniej niż gdyby było 12 stopni i cień.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:
marcinostrowiec pisze:na runningperformance jest pewien kalkulator wg którego 1 kg wagi to 40 sek czasu really ?
Żeby temat miał jakikolwiek sens, to warto by wskazać na jakim dystansie mowa o 40 sekundach. Inaczej to pod troling podchodzi, bo odpowiem Ci "oczywiście, że na dystansie 100 metrów to bajki".
marcinostrowiec pisze:jezeli zjem porządny obiad i nie zrobie kupy to bede mial gorszy czas o az 2 minuty
Pewnie tak, bo będziesz ten dodatkowy kilogram masy ze sobą targał przez X kilometrów, czyli potrzebujesz większej siły do przeniesienia swojej masy na dystansie X kilometrów. Nie wiem, z czego tutaj się śmiać? Tak samo jak będziesz miał "wiatr w ryj" albo będzie 25 stopni w cieniu + słońce -> polecisz maraton kilka minut wolniej niż gdyby było 12 stopni i cień.
fiu fiu fiu nie podanie dystansu oznacza trolling ostatnia rzecz jakiej bym sie spodziewał w odpowiedzi strach polemizować

pytanie dotyczy prawdy tezy i konkretu nie dywagowania nad teorią która wystepuje bo wystepuje , czy akurat 40 s ?

a dystans to 10 k mozna grzeczniej zapytać przeoczenie
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Akurat dystans jest tutaj kluczową kwestią do dalszych dyskusji, bo w zależności od niego hipoteza może być mniej lub bardziej prawdopodobna. Jeśli piszesz o 10km, to rozmawiamy 4 sek/km.
Pewnie są do tego algorytmy, ale nawet łopatologicznie i matematycznie można sobie przedstawić zagadkę tak: Zakładając, że delikwent biegnie w tempie 4:00 (na 40 minut), to każdy kilometr przemierza 240 sekund (a cięższy o 1 kg będzie przemierzał 244 sek). Czyli czas kilometra wzrośnie o 1,6%. A waga delikwenta? Załóżmy, że waży 70kg, to ważąc 71 kg będzie cięższy o 1,4%. Wygląda (przynajmniej dla mnie okiem laika) dość logicznie, a szczegóły to już bardziej pytanie do fizjologów (?).
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zbigniew94 pisze:chodzi że zależnie od dystansu ciało ma taką wagę jak potrzeba sprinter masywny Kenijczyk szczupły. Akurat 1 kg wagi to mi się czasami zmienia w kilka dni i nie biegam relatywnie szybciej ...
To fajnie, ale zupełnie nie o tym jest ten temat.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Bywający tutaj @fagalto zajmował się tym tematem.
Nawet stosowny kalkulator popełnił.

Nie pamiętam, czy jego obliczenia były identyczne (tzn. 4sec/km), ale korelacja była istotna.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Nie pamiętam, czy jego obliczenia były identyczne (tzn. 4sec/km), ale korelacja była istotna.
Stopień spowolnienia będzie zależał pewnie od masy zawodnika, prędkości i wartości nadwagi - przy czym pewnie niekoniecznie będzie to zależność liniowa.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:
KrzysiekJ pisze:Nie pamiętam, czy jego obliczenia były identyczne (tzn. 4sec/km), ale korelacja była istotna.
Stopień spowolnienia będzie zależał pewnie od masy zawodnika, prędkości i wartości nadwagi - przy czym pewnie niekoniecznie będzie to zależność liniowa.
Nie tylko nie liniowa a takze 4s jest za duzym parametrem. 2s jeszcze przytaknę... ale to i tak wszystko wyliczanie z potencjałem "nadziei".
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Obliczenia bazują na formule Danielsa, gdzie przyjmuje sie, że jesli wszystkie pozostałe parametry poza masą ciała są niezmienne, to jak zmiana masy wpłynie na Danielsowskie vo2max (z formuły). I z tego dalej implikuje sie wynik na dowolnym dystansie.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jezeli delikwent zamienia np tłuszcz na miesnie miesnie ciezsze waga rosnie ale miesnie daja wieksza moc i biega szybciej chyba jakosc wahan wagi sie liczy a nie sama waga

mając silniejszy korpus na krótkich dystansach jak gimli biega sie tez szybciej :)

jak wyzej jezeli załozymy zmienną wage a inne constans wtedy dopiero liczenie ma sens bo musi mieć
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jedna, merytoryczna uwaga - kalkulator zakłada JEDNĄ ZMIENNĄ - wagę. reszta okoliczności - czy to tłuszcz czy mięśnie itd. pozstaje dla kalkulatora niezmienne, taki sens działania narzędzia.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:a jezeli delikwent zamienia np tłuszcz na miesnie miesnie ciezsze waga rosnie ale miesnie daja wieksza moc i biega szybciej chyba jakosc wahan wagi sie liczy a nie sama waga
Ale to nie zrobi się w ciągu jednego dnia - a tego dotyczy temat. Jesteś w stanie +/- szacunkowo policzyć wpływ tylko wagi (czyt. czy byłeś po obiedzie w WC albo ile da Ci zrzucenie nadwagi). I to i tak jest duże przybliżenie, a zmiana tłuszczu na mięśnie to już w ogóle trudny temat. Dodatkowo pewnie ma znaczenie, czy schudły/przybrały łydki/uda/brzuch czy ramiona - ciężar w innym miejscu, niewielka pewnie zmiana środka ciężkości pomnożona przez tysiące kroków i daje Ci mityczną sekundę na kilometrze.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:qba krause ma schizofrenie widze

pisze posty potem swoje napisane usuwa
Ja to usunałem.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
marcinostrowiec pisze:qba krause ma schizofrenie widze

pisze posty potem swoje napisane usuwa
Ja to usunałem.
to schizofrenie ma zatem portal :) nie bede wnikał
Zbigniew94
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34'08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jezeli zjem porządny obiad i nie zrobie kupy to bede mial gorszy czas o az 2 minuty :)

bzdura ;)
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ