Trening na 1,8 km
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, jestem początkującym biegaczem mam 14 lat lubię średnie dystanse. Pod koniec kwietnia mam bieg na 1,8 km, mój najlepszy czas to 6,25 po tygodniu codziennego treningu i nie wiem jak zaplanować trening żeby pobiec jak najlepiej, rok temu miałem 2-gie miejsce. Poproszę o wskazówki od wytrawnych biegaczy co do treningu i diety. Pozdrawiam 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Idz do klubu, tam na ciebie czeka juz trener. Jest bardzo fajnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie dla 14-latka.J.K pisze:Odpowiedź so hard XD myślałem że na celu takich portali jest rozwiązywanie takich problemów online.
Ale czemu nie chcesz isc do klubu?
-
- Zaprawiony W Bojach
Bardzo sie mylisz.J.K pisze:Nie jest ważny wiek tylko pasja która nas łączy
Roznica jest nie w tym, ze mamy takie sama pasje, tylko w tym, ze do chlopakow w twoim wieku inaczej podchodzi sie do treningu, jak facetom po 40.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Wiek jest istotną sprawą, której nie można pomijać. Ty jako 14-latek nie możesz trenować tego samego i tak samo jak dorośli, bo zrobisz sobie krzywdę. Ciężko pomóc zdalnie bez obserwacji, jak Twój organizm reaguje na określone bodźce. Jak dostaniesz za mocny plan - to po prostu na starcie staniesz zajechany i ani przyjemności nie będzie ani wyniku. Nikt nie wie, jak będziesz się regenerował - a to jest najważniejsze w tej zabawie etc. Bardzo ważne w Twoim wieku są ćwiczenia uzupełniające i ćwiczenia nastawione na technikę biegu - tak naprawdę to dobrze dobrane ćwiczenia uzupełniające, wskazówki co do rozciągania i odżywiania, wskazówki co do regenracji i praca nad techniką w Twoim przypadku dadzą Ci więcej (tzn bardziej poprawią wyniki) niż konkretny plan treningowy.J.K pisze:Nie jest ważny wiek tylko pasja która nas łączy
Jeśli naprawdę chcesz, żeby Twój trening miał sens i jest to Twoja pasja - to zapisz się do tego klubu, spotkasz ludzi z podobną pasją, zaczniesz trenować stosownie do swoich możliwości. A jeśli Ci zależy tylko na tym jednym konkretnym biegu i olewasz kluby i nie chcesz dalej biegać - to szczerze przez 3 tygodnie i tak cudów nie zrobisz, z ważnych rzeczy to na pewno nie próbuj biegać szybko dzień-dwa przed biegiem (wiem, że niektórzy młodzi w szkołach mają zapędy żeby "trenować do końca") bo wtedy to masz odpocząć a nie trenować.
biegam ultra i w górach