Oddech - problemy, ziewanie, brak powietrza
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53m
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć,
witam serdecznie wszystkich biegaczy.
Zarejestrowałem się tu, bo już brak mi pomysłów.
Do sedna.
Mam problem z oddechem.
Biegam już dość długo -w sposób regularny około 3 lat, w nieregularny hm... około 15.
To o czym piszę to nie zadyszka, tej dawno się pozbyłem.
Nie mogę zaczerpnąć powietrza. To coś jakby chęć ziewnięcia, ale bez hm... finału.
Jest to średnio uciążliwe na co dzień, ale ostatnio zaczęło bardzo przeszkadzać mi w biegu. Niedawno wróciłem z trasy po niespełna dwóch kilometrach, bo nie dałem rady.
Macie jakieś koncepcje co można zrobić?
pozdrawiam
Do sedna.
Mam problem z oddechem.
Biegam już dość długo -w sposób regularny około 3 lat, w nieregularny hm... około 15.
Nie mogę zaczerpnąć powietrza. To coś jakby chęć ziewnięcia, ale bez hm... finału.
Jest to średnio uciążliwe na co dzień, ale ostatnio zaczęło bardzo przeszkadzać mi w biegu. Niedawno wróciłem z trasy po niespełna dwóch kilometrach, bo nie dałem rady.
pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
Pulmonolog-alergolog.anthony pisze:Cześć,
Do sedna.
Mam problem z oddechem.
pozdrawiam
Jeden: Zrób spirometrię.
Zacznij łączyć swoje problemy z okresami pylenia różnych rzeczy - może dojdziesz do korelacji.
Zdrowia.
- lama71
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52,22
Zacznij od określenia pojemności płuc. Zbadaj hemoglobinę, ile masz czerwonych krwinek.Tomeck pisze: Pulmonolog-alergolog.
Jeden: Zrób spirometrię.
Zacznij łączyć swoje problemy z okresami pylenia różnych rzeczy - może dojdziesz do korelacji.
Zdrowia.
To co napiszę, jest pewnym sprawdzianem nie związanym (jak sądzę) z bieganiem, ale zachowaniem organizmu
Wieczorem, gdy nie jesteś najedzony (najlepiej lekko głodny) usiądź i się zrelaksuj. Jak poczujesz się spokojny, spokojnie nabierz kilka razy powietrza do płuc (6-8 razy) za każdym razem spokojnie je wypuszczając. Następnie weź głęboki wdech i wstrzymaj powietrze. Zaobserwuj kiedy pojawią się pierwsze skurcze przepony, tym się nie przejmuj. Sprawdź ile wytrzymasz. Takie wstrzymywanie oddechu powtórz 3-4 razy i sprawdź, jak organizm się zachowuje, kiedy pojawiają się skurcze (czy od razu, czy może czas się wydłuża). Oczywiście za każdym razem zanim wstrzymasz oddech, wentyluj się tym oddychaniem 6-8 razy.
To nieco mówi o tym, jak organizm toleruje CO2.
A, jeszcze jedno - paliłeś kiedyś papierosy (nałogowo) ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Jakbys jeszcze napisal jak powinien reagowac?lama71 pisze:Tomeck pisze: i sprawdź, jak organizm się zachowuje, kiedy pojawiają się skurcze (czy od razu, czy może czas się wydłuża)...To nieco mówi o tym, jak organizm toleruje CO2.
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
Też tak mam, odkąd pamiętam. Jakoś sobie radzę - za którąś próbą ten mój oddech jest w końcu pełny, poza tym zdarza się to raz na ileś tam oddechów np. podczas długiego biegu max 2-3 razy.anthony pisze:Nie mogę zaczerpnąć powietrza. To coś jakby chęć ziewnięcia, ale bez hm... finału.
Mam bardzo niski poziom ferrytyny, czytałam, że może być to właśnie skutkiem tego.
Poza tym takie zjawisko ma też podłoże psychosomatyczne, jak się na tym skupiam, to problem jest większy, gorzej też zwykle jest przed startem - kiedy za wszelką cenę chcę wziąć pełny oddech i zaczynam się tym stresować, to wtedy nie mogę, im bardziej nie mogę, tym bardziej się stresuję itp.
Więc trzeba trochę ... wyluzować, spróbować się na tym nie skupiać. Bo jak o tym nie myślę, to jest ok.
Ale oczywiście badania warto zrobić. Ja nie jestem alergikiem, spirometria jest ok. wiec co najwyżej ta niska ferrytyna może mieć jakiś związek.
-
- Dyskutant
zrób spirometrie, sprawdź alergię, ja miałem podobne objawy przy astmie oskrzelowej na podłożu alergicznym (taką diagnozę postawił lekarz),anthony pisze:Cześć,
Do sedna.
Mam problem z oddechem.
pozdrawiam
chciałem nabrać powietrza ale nie mogłem do końca, cały czas czułem się lekko podduszony, pojawiało się właśnie wtedy ziewanie
skończyło się oczywiście na lekach
ale... to było zanim zacząłem biegać. od kiedy biegam objawy znacząco się zmniejszyły, zdarza mi się zapomnieć porannej dawki leku przez dzień lub dwa i objaw się nie pojawia (nie zawsze ale zdarza się) czekam co będzie dalej bo biegam dopiero 5 mieś, być może z czasem będzie jeszcze lepiej
- lama71
- Zaprawiony W Bojach
nigdy nie wstrzymywałeś oddechu?Sghjwo pisze: Jakbys jeszcze napisal jak powinien reagowac?
Pojawiają się skurcze przepony, najpierw niewielkie, potem silne. Organizm tak reaguje na zwiększenie stężenia CO2 we krwi. Jeśli zrobisz to jak napisałem, nie będziesz się hiperwentylował, żadne negatywne skutki Ci nie grożą. Jak zaczniesz oddychać, wszystko powróci do normy.
Jak wszystko jest ok, czasy wstrzymania oddechu powinny się wydłużać,w tej fazie "komfortu" - bez skurczów.
Jak biegasz jak piszesz, powinieneś spokojnie bez żadnych telepek wytrzymać co najmniej dwie minuty (ze skurczami, ale nie bardzo silnymi)po 4, może 5 razie. Jak będziesz dalej próbował, czas powinien się skracać.
Zaznaczam, jak zrobisz to jak napisałem, nic Ci się nie stanie (sam sprawdzałem). Jak trochę poćwiczysz, albo będziesz się hiperwentylował ... ale i to nic nie spowoduje. W wodzie to jest problem, na fotelu żaden.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
O to wlasnie chodzilo, czy powinien sie ten czas wydluzac, czy skracac.lama71 pisze: Jak wszystko jest ok, czasy wstrzymania oddechu powinny się wydłużać,w tej fazie "komfortu" - bez skurczów.
-
- Zaprawiony W Bojach
No i przestraszyliśta anthony'ego. Myśli że chcecie go podduszać i nie odezwie się już.Sghjwo pisze:O to wlasnie chodzilo, czy powinien sie ten czas wydluzac, czy skracac.lama71 pisze: Jak wszystko jest ok, czasy wstrzymania oddechu powinny się wydłużać,w tej fazie "komfortu" - bez skurczów.

Pzdr
T
- lama71
- Zaprawiony W Bojach
No ale ja właśnie chcę go podduszaćTomeck pisze: No i przestraszyliśta anthony'ego. Myśli że chcecie go podduszać i nie odezwie się już.
Pzdr
T

jak to czytam, to przyznam że sam się zastanowiłem nad sobą. Bo - ja mam podobnie jak piszesz, zawsze tłumaczyłem to sobie tym, że "normalnie" płuca nie sią wykorzystywane w całości, używamy jedynie pewnej ich objętości (nie otwierają się całe), a dopiero jakiś czynnik sprawia że pobieramy powietrza więcej. Ja tak np. mam i to chyba jest zupełnie normalne, związane z pracą przepony. Dodam od siebie jeszcze, że jak mnie ktoś wk... (ostra forma zdenerwowania) to oddycham płytko ale często, jak robię głębszy oddech to się uspokajam.beata pisze: Też tak mam, odkąd pamiętam. Jakoś sobie radzę - za którąś próbą ten mój oddech jest w końcu pełny, poza tym zdarza się to raz na ileś tam oddechów np. podczas długiego biegu max 2-3 razy.
Mam bardzo niski poziom ferrytyny, czytałam, że może być to właśnie skutkiem tego.
Poza tym takie zjawisko ma też podłoże psychosomatyczne, jak się na tym skupiam, to problem jest większy, gorzej też zwykle jest przed startem - kiedy za wszelką cenę chcę wziąć pełny oddech i zaczynam się tym stresować, to wtedy nie mogę, im bardziej nie mogę, tym bardziej się stresuję itp.
Więc trzeba trochę ... wyluzować, spróbować się na tym nie skupiać. Bo jak o tym nie myślę, to jest ok.
Myślę, że jednak to co pisze anthony to nie zupełnie to o czym piszesz Ty i ja. Choć ze mnie żaden lekarz.
- beata
- Ekspert/Trener
Nie wiem, na pewno wiem, o czym piszę jalama71 pisze:Myślę, że jednak to co pisze anthony to nie zupełnie to o czym piszesz Ty i ja. Choć ze mnie żaden lekarz.

No, ale u mnie zdarza się sporadycznie, czasem też przed snem. I na pewno nie jest tak, że nie mogę przez to kontynuować biegu.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53m
Dzięki za odpowiedzi. Jest właśnie tak jak pisze beata. Z tą różnicą, że przeszkadza to w biegu i to dość mocno. Słyszałem o możliwej przyczynie w postaci stresu. Klatka piersiowa permanentnie jest ściśnięta i dlatego nie można nabrać powietrza.
jesli nie są to problemy medyczne to zakup sobie zestaw wentylacyjny.anthony pisze:Cześć,
Do sedna.
Mam problem z oddechem.
pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 36
@VO2max, Inhalator domowy z nebulizatorem zda się jedynie do nawilżenia dróg oddechowych, czyli sprawdzi się po dużym wysiłku, kiedy czuć jak coś Cię wręcz gryzie. Inhalatory rozkurczające oskrzela wydawane są na receptę, poza tym to kortykosterydy, których przyjmowanie może mieć swoje inne konsekwencje.
Sam jestem szczęściarzem i posiadam astmę oskrzelową na tle alergicznym, lecz objawy są przeróżne. Generalnie rozchodzi się o to, że oskrzela podczas wysiłku się kurczą, uniemożliwiając branie oddechu.
Niezbędne w tym przypadku jest nauczenie się jak oddychać przeponą.
@lama71, klatka piersiowa podczas biegu jest mniej ważna niż oddychanie przeponą. Jeśli nauczysz się oddychania przeponowego, automatycznie zwiększysz swoją pojemność płuc, a także @anthony wyzbędziesz się stresu.
Problemy z oddychaniem nie muszą mieć podłoża bezpośrednio z nim związanego. Częstą przyczyną są np. urazy bądź wady kręgosłupa takie jak skrzywienia, wypukliny, rotacje itp.
Ważne jest, aby nie leczyć się samemu i odwiedzić lekarza, jeśli stan będzie się utrzymywać przed dłuższy czas.
Sam jestem szczęściarzem i posiadam astmę oskrzelową na tle alergicznym, lecz objawy są przeróżne. Generalnie rozchodzi się o to, że oskrzela podczas wysiłku się kurczą, uniemożliwiając branie oddechu.
Niezbędne w tym przypadku jest nauczenie się jak oddychać przeponą.
@lama71, klatka piersiowa podczas biegu jest mniej ważna niż oddychanie przeponą. Jeśli nauczysz się oddychania przeponowego, automatycznie zwiększysz swoją pojemność płuc, a także @anthony wyzbędziesz się stresu.
Problemy z oddychaniem nie muszą mieć podłoża bezpośrednio z nim związanego. Częstą przyczyną są np. urazy bądź wady kręgosłupa takie jak skrzywienia, wypukliny, rotacje itp.
Ważne jest, aby nie leczyć się samemu i odwiedzić lekarza, jeśli stan będzie się utrzymywać przed dłuższy czas.