Dziwny wynik testu Friela
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:15
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie, dzisiaj nieco spontanicznie postanowiłem zrobić sobie 30minutowy (z zapisem średniego tętna z ostatnich 20minut) test w celu wyznaczenia mojego progu mleczanowego. Wszystko poszło całkiem sprawnie, ale wynik bardzo mnie zaskoczył. Średnie tętno z 20minut wyniosło 178bpm (max. 182bpm). Wydaje mi się ono niskie biorąc pod uwagę to, że w ciągu tych 20minut przebiegłem 5,4km (piątka w czasie 18:40 co jest wynikiem gorszym od mojego najlepszego o niespełna 20sek). Na pewno nie biegłem "z wiatrem" ani z górki. Pętla (ok.450m) wokół jeziora nieco nierówna, z piaskowym podłożem, lekko w górę, potem leciutko w dół.
W związku z tym nie do końca rozumiem jak powieniem interpretowac ten wynik. Osoby, które trenują czesto osiągają o wiele wyższe zapisy średniego tętna.
Warto dodać, że moje hrmax "ze wzoru" to 202bpm, a maksymalne zaobserwowane na treningu to 196.
W związku z tym nie do końca rozumiem jak powieniem interpretowac ten wynik. Osoby, które trenują czesto osiągają o wiele wyższe zapisy średniego tętna.
Warto dodać, że moje hrmax "ze wzoru" to 202bpm, a maksymalne zaobserwowane na treningu to 196.
nie próg mleczanowy tylko indywidualny próg beztlenowy. Masz ten próg dużo wyżej nie każdy potrafi się wyjechać do końca bez przeciwnika i zawodów.jabken18 pisze:Witajcie, dzisiaj nieco spontanicznie postanowiłem zrobić sobie 30minutowy (z zapisem średniego tętna z ostatnich 20minut) test w celu wyznaczenia mojego progu mleczanowego. Wszystko poszło całkiem sprawnie, ale wynik bardzo mnie zaskoczył. Średnie tętno z 20minut wyniosło 178bpm (max. 182bpm). Wydaje mi się ono niskie biorąc pod uwagę to, że w ciągu tych 20minut przebiegłem 5,4km (piątka w czasie 18:40 co jest wynikiem gorszym od mojego najlepszego o niespełna 20sek). Na pewno nie biegłem "z wiatrem" ani z górki. Pętla (ok.450m) wokół jeziora nieco nierówna, z piaskowym podłożem, lekko w górę, potem leciutko w dół.
http://www.cos.pl/sw/12_02/58.pdf
viewtopic.php?f=12&t=32262&view=previous
http://szosa.org/topic/7201-kilka-prawd ... czce-tego/
viewtopic.php?f=12&t=32262&view=previous
http://szosa.org/topic/7201-kilka-prawd ... czce-tego/
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:15
Friel ewidentnie pisze ze średnie tętno z 20minutowej czasówki powinno być moim rzeczywistym tętnem na progu mleczanowym.VO2max pisze:nie próg mleczanowy tylko indywidualny próg beztlenowy. Masz ten próg dużo wyżej nie każdy potrafi się wyjechać do końca bez przeciwnika i zawodów.jabken18 pisze:Witajcie, dzisiaj nieco spontanicznie postanowiłem zrobić sobie 30minutowy (z zapisem średniego tętna z ostatnich 20minut) test w celu wyznaczenia mojego progu mleczanowego. Wszystko poszło całkiem sprawnie, ale wynik bardzo mnie zaskoczył. Średnie tętno z 20minut wyniosło 178bpm (max. 182bpm). Wydaje mi się ono niskie biorąc pod uwagę to, że w ciągu tych 20minut przebiegłem 5,4km (piątka w czasie 18:40 co jest wynikiem gorszym od mojego najlepszego o niespełna 20sek). Na pewno nie biegłem "z wiatrem" ani z górki. Pętla (ok.450m) wokół jeziora nieco nierówna, z piaskowym podłożem, lekko w górę, potem leciutko w dół.
Indywidualny próg beztlenowy powinien się równać mojej wytrzymałości tempowej? Dobrze to wszystko rozumiem, czy nie mieszam pojęcia?
Wychodzi na to że wyszło o 1% za nisko w stosunku do mojego hrmax, co daje ok 2 uderzeń.
No nic spróbuję powtórzyć ten test za jakiś czas i zobaczę co się będzie działo.
Dzięki za literaturę, już się zabieram
Friel pisze co piszę tylko jest źle tłumaczony 20 minut z 30 minut to próba oszacowania indywidualnego progu beztlenowego a nie mleczanowego. I druga rzecz tętna do stopnia wytrenowania nic nie mają.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'08
- Kontakt:
tak tak tak rób testy co 2 dni ... daj sobie spokój z durnymi testami tylko trenuj. Im więcej kombinujesz tym gorzej ci trenowanie wyjdzie. O treningu każdy mądry a nikomu nie chce się szybko biegać. Tętno to wskaźnik kontrowersyjny bo zależy od 10-20 czynników No pewnie jak na zakresach masz za wysokie to zwalniasz i tyle ci to mówić powinno xDjabken18 pisze:Friel ewidentnie pisze ze średnie tętno z 20minutowej czasówki powinno być moim rzeczywistym tętnem na progu mleczanowym.VO2max pisze:nie próg mleczanowy tylko indywidualny próg beztlenowy. Masz ten próg dużo wyżej nie każdy potrafi się wyjechać do końca bez przeciwnika i zawodów.jabken18 pisze:Witajcie, dzisiaj nieco spontanicznie postanowiłem zrobić sobie 30minutowy (z zapisem średniego tętna z ostatnich 20minut) test w celu wyznaczenia mojego progu mleczanowego. Wszystko poszło całkiem sprawnie, ale wynik bardzo mnie zaskoczył. Średnie tętno z 20minut wyniosło 178bpm (max. 182bpm). Wydaje mi się ono niskie biorąc pod uwagę to, że w ciągu tych 20minut przebiegłem 5,4km (piątka w czasie 18:40 co jest wynikiem gorszym od mojego najlepszego o niespełna 20sek). Na pewno nie biegłem "z wiatrem" ani z górki. Pętla (ok.450m) wokół jeziora nieco nierówna, z piaskowym podłożem, lekko w górę, potem leciutko w dół.
Indywidualny próg beztlenowy powinien się równać mojej wytrzymałości tempowej? Dobrze to wszystko rozumiem, czy nie mieszam pojęcia?
Wychodzi na to że wyszło o 1% za nisko w stosunku do mojego hrmax, co daje ok 2 uderzeń.
No nic spróbuję powtórzyć ten test za jakiś czas i zobaczę co się będzie działo.
Dzięki za literaturę, już się zabieram
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'08
- Kontakt:
hhhahhaahahahahahhahhahahhahhhaahahhahahahahahahahahahahhaahahahhaahhahaahahahahhbarcel pisze:VO2max pisze: druga rzecz tętna do stopnia wytrenowania nic nie mają.
Czy aby na pewno?
Maratończycy zakresy biegają na tętnach 120-130 ale tętno nie ma nic do wytrenowania &&&&& pozdro
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Moze chciał cos innego powiedzieć.barcel pisze:VO2max pisze: druga rzecz tętna do stopnia wytrenowania nic nie mają.
Czy aby na pewno?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
Dobre słowa Buki w końcu to zrozumiałeś :D !Zbigniew94 pisze: tak tak tak rób testy co 2 dni ... daj sobie spokój z durnymi testami tylko trenuj. Im więcej kombinujesz tym gorzej ci trenowanie wyjdzie. O treningu każdy mądry a nikomu nie chce się szybko biegać. Tętno to wskaźnik kontrowersyjny bo zależy od 10-20 czynników No pewnie jak na zakresach masz za wysokie to zwalniasz i tyle ci to mówić powinno xD
Człowieku weź nie rób z siebie pajaca nie ważne kto jakie ma tętno a jak szybko biega na danym proguZbigniew94 pisze:hhhahhaahahahahahhahhahahhahhhaahahhahahahahahahahahahahhaahahahhaahhahaahahahahhbarcel pisze:VO2max pisze: druga rzecz tętna do stopnia wytrenowania nic nie mają.
Czy aby na pewno?
Maratończycy zakresy biegają na tętnach 120-130 ale tętno nie ma nic do wytrenowania &&&&& pozdro
może być 21 letni wysokotętnowiec z hr max. 208
i 35 letni niskotętnowiec z hr max. 178 i co
pierwszy będzie biegał na 70 % hr max. i będzie to 145 a drugi 125
i co ten drugi jest lepszy bo ma mniejsze tętna .................... a np. okazuje że jest wolniejszy od tego pierwszego
reasumując nie pajacuj chłopie
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
tu chodzi o to, że np. zawodnik na jesieni biega ciągły bieg w danej prędkości z danym pulsem. Natomiast po 4 miesiącach treninigu, przebiegnie taki sam bieg ciągły w tej samej prędkości z dużo niższym pulsem.
Co to oznacza ? że nagle się stał niskotętnowcem?
nie zawodnik biega bieg ciagły w wrzesniu na tętnie 147 5 min/km a po 2 miesiącach biegnie na tętnie 148 4,30 min/km................................... wniosek podniósł prędkość na danej intensywności na danym progu np.barcel pisze:tu chodzi o to, że np. zawodnik na jesieni biega ciągły bieg w danej prędkości z danym pulsem. Natomiast po 4 miesiącach treninigu, przebiegnie taki sam bieg ciągły w tej samej prędkości z dużo niższym pulsem.
uwaga nie trenujemy by mieć mniejsze tętna tylko by biegać szybciej, niezdolność do wejścia na wyższe tętna może świaczyć o zajechaniu zawodnika
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
VO2max pisze:nie zawodnik biega bieg ciagły w wrzesniu na tętnie 147 5 min/km a po 2 miesiącach biegnie na tętnie 148 4,30 min/km................................... wniosek podniósł prędkość na danej intensywności na danym progu np.barcel pisze:tu chodzi o to, że np. zawodnik na jesieni biega ciągły bieg w danej prędkości z danym pulsem. Natomiast po 4 miesiącach treninigu, przebiegnie taki sam bieg ciągły w tej samej prędkości z dużo niższym pulsem.
uwaga nie trenujemy by mieć mniejsze tętna tylko by biegać szybciej, niezdolność o wejścia na wyższe tętna może świaczyć o zajechaniu zawodnika
@VO2max robisz raban, wyzywasz ludzi a w zasadzie się z nimi zgadzasz, tylko formy przekazania informacji są inne i nie zawsze tak samo zrozumiałe. Może warto złagodzić ton :-D