Nowy rok nowe postanowienia
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich. O bieganiu nie wiem kompletnie nic dlatego postanowiłem prosić o porady Was doświadczonych maratonczykow. Mam 17 lat, 175cm wzrostu i 75kg wagi. Miesiąc temu przestałem palic i postanowiłem wziąść się za siebie i takie tam. Chce dostać się na studia na WSOSP (wyższa szkoła oficerska sił powietrznych) mam 3 lata ma zrobienie zajebistej kondycji itp itp.. biegam od tygodnia co drugi dzień po maks 45min truchtem, po zakończeniu biegu nie mam zadyszki i nie czuję zmęczenia jedynie bolą mnie nogi, zawsze po bieganiu jem talerz ryżu z owocami i do tego pije szklanke wody. W piątki bieganie zastępuje basenem po którym jem również ryż z owocami i szklanka wody. Moje pytanie do Was czy ja dobrze robię ? Kiedy zwiększyć dystans biegu ? I czy przy zwiększaniu dystansu mam zwiększać również tempo biegu ? Przypominam że teraz biegam lekkim truchtem kontrolując oddech. Za wszystkie odpowiedzi dziekuje już teraz 

-
- Rozgrzewający Się
To znaczy jak przyjdę po bieganiu do domu, umyje się to jestem strasznie głodny... Kiedys gdzieś słyszałem że po treningu je się białko a ryż ma go chyba dużo dlatego go jem
- beata
- Ekspert/Trener
Ryż jest (zazwyczaj) biały, ale białka w nie nie tak dużo
.
Taki trening jak 45min spokojnego biegu nie jest aż tak wymagający, żeby uzupełniać po nim białko, no, ale jak jesteś głodny, to ten ryż jedz - nie zaszkodzi
.
Co do treningu - na portalu jest dużo różnych planów, poszukaj. No i lepiej też zdefiniować jakiś cel pośredni (np. przebiec 5 czy 10km w czasie xx, po jakimś okresie treningów), łatwiej będzie tym treningiem sterować.

Taki trening jak 45min spokojnego biegu nie jest aż tak wymagający, żeby uzupełniać po nim białko, no, ale jak jesteś głodny, to ten ryż jedz - nie zaszkodzi

Co do treningu - na portalu jest dużo różnych planów, poszukaj. No i lepiej też zdefiniować jakiś cel pośredni (np. przebiec 5 czy 10km w czasie xx, po jakimś okresie treningów), łatwiej będzie tym treningiem sterować.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
pytałem o ryż bo twój trening jest lekki i nie ma potrzeby uzupełniania po nim jakichś składników. nie ma potrzeby jedzenia jeżeli rzeczywiście nie czujesz głodu.
dodatkowo masz kilka kg w nadmiarze. ich zgubienie będzie sprzyjało dobrym wynikom.
dodatkowo masz kilka kg w nadmiarze. ich zgubienie będzie sprzyjało dobrym wynikom.
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:42
- Życiówka w maratonie: 3:56:58
No zamiast ryżu to ja bym pił więcej niż szklankę wody.
Co do kilogramów, to zdecydowanie...mam 176cm i też 75kg wagi ...w wieku lat 44, jak miałem 17 lat, to ważyłem koło 60kg, więc tutaj jest duże pole do poprawy!
--
Axe
Co do kilogramów, to zdecydowanie...mam 176cm i też 75kg wagi ...w wieku lat 44, jak miałem 17 lat, to ważyłem koło 60kg, więc tutaj jest duże pole do poprawy!
--
Axe
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/16400095