Maraton po dłuższej przerwie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
dloogiDM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:00
Życiówka w maratonie: 4:18

Nieprzeczytany post

Witam.

Koleżanki i koledzy biegacze. Po dość długiej przerwie w bieganiu (prawie rok) ze względu na usuwane żylaki chciałbym znów przebiec maraton. Do tej pory ukończyłem trzy (Berlin, Wiedeń i Amsterdam), ale z wynikiem dość wstydliwym (4h18min) i za każdym razem po 32 km umierałem. Tlenowo było ok ale mięśniowo.... żal....

Ponieważ na wiosnę chciałbym złamać te cholerne 4h proszę o radę czy skupić się na ilości treningów (np 5 w tygodniu) czy wystarczy np oprzeć się na czymś takim
http://www.runners-world.pl/trening/Mni ... cej,4118,2 i do tego dołożyć solidne przygotowanie jeśli chodzi o ćwiczenia siłowe + wzmacniające nogi i korpus. Dodam, że raz w tygodniu - wtorki, gram w siatkówkę. Mam 198 cm i ok 80kg.

Rok temu przygotowywałem się do Orlenu na 4h planem, który zakładał 5 treningów biegowych w tygodniu i rezultaty po kilku tyg były świetne ale niestety zaczęło boleć tu, potem tam.... i się skończyło.

Nie chciałbym znów się skatować i oglądać maraton w TV. A dlaczego 4h....? Przygotowałem żonę do jej pierwszego maratonu z planem na 4:30 a Ona pobiegła mi 4h..... jak żyć... :)

Pięknie dziękuję za pomoc !
PKO
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nadwagi nie masz , to już duży krok do osiagnięcia tego celu.

Rozumiem, że po takiej przerwie nie planujesz tego maratonu teraz na wiosnę ? Rozsądnie byłoby przygotować się dopiero do jesiennego. Do tego czasu poradziłbym Ci przez pierwsze 3-4 miesiące biegać 3 razy w tygodniu, zaczynając od krótszych biegów, nawet od 5-6 km jeżeli słabo jest z "formą" na początku. Stopniowo w miarę wzrostu wydolności zwiększać długość biegów do 10-12km. Potem jeden z nich w tygodniu powoli wydłużać (po 1km) aż w pewnym momencie zaczniesz śmigać po 17-20km. Pozostałe 2 biegi w tygodniu (po 10-12km) możesz kończyć kilkoma przebieżkami dla poprawy dynamiki i techniki biegu. W ten sposób zbudujesz jakąś bazę i wtedy proponowałbym nawet skorzystać z jakiegoś gotowego planu do maratonu na łamanie 4h, jest ich pełno w necie i się tego trzymać. Wydaje mi się, że na 4h to absolutnie wystarczy Ci docelowo trenować 4 razy w tygodniu. Możesz oczywiście dorzucić jakieś ćwiczenia siłowo-gimnastyczne w domu, tego nigdy za wiele.
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
dloogiDM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Maraton jest 18.04.2016 .....

Ruszać zacząłem się już pod koniec wakacji, więc nie startuję zupełnie od zera. Na chwilę obecną bez większych problemów przebiegam 10km w 55-56 min.
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dloogiDM pisze:Maraton jest 18.04.2016 .....

Ruszać zacząłem się już pod koniec wakacji, więc nie startuję zupełnie od zera. Na chwilę obecną bez większych problemów przebiegam 10km w 55-56 min.
Ło matko, maraton w poniedziałek? Toż to musi byc na bezludnej wyspie ;) A tak na poważnie to 10km w 55minut "bez większych problemów" to znaczy, że po tyle Ci wychodzą łatwe biegi (BS'y)? Ja z takiego poziomu startowałem z planem dla średniozaawansowanych z bieganie.pl i debiutowałem z czasem 3:49.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Boston 2016 ???
dloogiDM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mea culpa.... niedziela 17.04 :) Hamburg

Przyjdzie czas i na 3:49..... oby, póki co chciałbym te 3:59:59 pobiec :)
dloogiDM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Marc.Slonik pisze:
dloogiDM pisze:Maraton jest 18.04.2016 .....

Ło matko, maraton w poniedziałek? Toż to musi byc na bezludnej wyspie ;) A tak na poważnie to 10km w 55minut "bez większych problemów" to znaczy, że po tyle Ci wychodzą łatwe biegi (BS'y)? Ja z takiego poziomu startowałem z planem dla średniozaawansowanych z bieganie.pl i debiutowałem z czasem 3:49.
Powiem Ci tak.... póki co wieczorami klepię sobie po 8-9 km i średnia mi wychodzi 5:45-5:50. Bez zadyszki i umierania. W weekend zrobiłem 10 km w niecałe 56 min. Wczoraj po 6 km 5:45-5:50 zmuszony okolicznościami (długo by opowiadać) dokręciłem jeszcze 2 km po 4:50 - 5:00 ale to już z jęzorem na wierzchu. Więc generalnie nie ma tragedii ze mną, boję się tylko znów robić 5 treningów w tygodniu jak poprzednio żeby się nie zajechać, stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to może spróbuj z czterema treningami. U mnie się sprawdziło.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ustaw się na 4 razy w tygodniu. Pewien kompromis. Więcej czasu poświęć na gimnastykę i rozciąganie (ogólnorozwojówka). Powinno być Dobrze.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to skorzystaj z planu Żony ;)

a na serio, to jeśli 5 treningów się nie sprawdziło to może daruj sobie.
Oczywiście w Twojej gestii jest uczciwa analiza czemu te 5 ostatecznie się nie sprawdziło.
Wydaje się mi, mogę się mylić, że jednak za dużo.

Poza skrajnymi przypadkami to do złamania 4h wystarczy 3-4 treningi/tydzień.
Swoja bazę w nogach już masz. Zadbaj o urozmaicenie treningów, rób długie do 2.5h i dbaj o odpoczynek.
No i ogólnorozwojówka jak Sz.Kolega radzi powyżej.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ