Wysokie tętno

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tesior88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41.44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam biegaczy :-) moje pytanie brzmi następująco: moje tętno spoczynkowe (po przebudzeniu) wynosi 48-49/min, natomiast w trakcie biegania mam wysokie. Zarejestrowane max 203/min w biegu na 5km czas 20:00 natomiast średnie tętno Podczas tego biegu było 191/min i tak jest podczas większości biegów na 5km gdyż głównie na tym dostanie startuje. Podczas treningów również mam wysokie tętno np 160-165 przy lekkim rozbieganiu po 5.20-5.30 gdzie się nie męczę, swobodnie rozmawiam itp jak ustalić progi zakresów? I czy to powiedzmy normalne? Mam 27lat i 180cm i 72kg pozdrawiam i proszę i rady :-)
PKO
Awatar użytkownika
RunnerS
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:59

Nieprzeczytany post

Tesior,
zawody zawodami, nie ma co się szanować.
Lekkie wybiegania powinieneś robić na tętnie 142-152 na czasach 5:26 - 5:06.
Szybsze biegi 153-165

Na pewno dobrze określiłeś tą życiówkę na 5 km (20min)?
Krzysiek
zacząć biegać i skończyć z joggingiem...
Endo - zaproś do znajomych.Garmin
Awatar użytkownika
RunnerS
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zajrzałem na Twój profil i tam masz życiówkę na 10km - 47 min
i to jest bardziej zgodne z tym co piszesz, bo wychodzą Ci następujące tętna i czasy dla lekkich wybiegań:
5:44 - 6:08 km na tętnach 152 - 142
Krzysiek
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bierzesz te dane z kalkulatora biegowego na tej stronie ? Nie najlepszy pomysł sugerować komuś takie tętno w danym tempie przecież, albo jedno albo drugie.

Ja też śmigam rozbiegania luźno na takim tętnie i nic się nie dzieje złego forma skacza
Awatar użytkownika
RunnerS
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:Bierzesz te dane z kalkulatora biegowego na tej stronie ? Nie najlepszy pomysł sugerować komuś takie tętno w danym tempie przecież, albo jedno albo drugie.

Ja też śmigam rozbiegania luźno na takim tętnie i nic się nie dzieje złego forma skacza
to tylko sugestia, każdy sam decyduje - to, że ja bym tak biegał nie oznacza, że to jest słuszne.
Kolega zapytał więc odpowiedziałem.

Poza tym, trzeba kombinować. Ja biegam na tętnie i tempie i tak się da:)
Koncentruje się na tętnie i dostosowuje tempo z przedziałów jak podałem - oczywiście dla swoich wyników.

Dane pochodzą z tabel Danielsa.

P.S. Damian super blog, dodałem do ulubionych.
Krzysiek
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

tesior88 pisze:Witam biegaczy :-) moje pytanie brzmi następująco: moje tętno spoczynkowe (po przebudzeniu) wynosi 48-49/min, natomiast w trakcie biegania mam wysokie. Zarejestrowane max 203/min w biegu na 5km czas 20:00 natomiast średnie tętno Podczas tego biegu było 191/min i tak jest podczas większości biegów na 5km gdyż głównie na tym dostanie startuje. Podczas treningów również mam wysokie tętno np 160-165 przy lekkim rozbieganiu po 5.20-5.30 gdzie się nie męczę, swobodnie rozmawiam itp jak ustalić progi zakresów? I czy to powiedzmy normalne? Mam 27lat i 180cm i 72kg pozdrawiam i proszę i rady :-)
1. Na 99,99 % jest z tobą wszystko okej jesteś wysokotętnowcem.

Tompoz
Tompoz
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli spoczynkowego tętna nie masz podwyższonego (co może być spowodowane przetrenowaniem, "słabą" nocą itp), a w trakcie biegu masz za wysokie, to znaczy, że tempo w którym biegasz jest po prostu za duże i układ krążeniowo-oddechowy jest mocno obciążony.

Ogólnie przyjęte jest, że dla osób wytrenowanych zakresy wylicza się od HRmax tj.
1. 60-70% Trucht
2. 70-80% 1 zakres
3. 80-85% 2 zakres
4. 85-95% 3 zakres
5. 95-100% Wytrzymałość tempowa
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

choinkar pisze:Jeśli spoczynkowego tętna nie masz podwyższonego (co może być spowodowane przetrenowaniem, "słabą" nocą itp), a w trakcie biegu masz za wysokie, to znaczy, że tempo w którym biegasz jest po prostu za duże i układ krążeniowo-oddechowy jest mocno obciążony.

Ogólnie przyjęte jest, że dla osób wytrenowanych zakresy wylicza się od HRmax tj.
1. 60-70% Trucht
2. 70-80% 1 zakres
3. 80-85% 2 zakres
4. 85-95% 3 zakres
człowieku weź poczytaj o nisko i wysokotętnowcach a nie straszysz gościa że biega za szybko.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
RunnerS
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
choinkar pisze:Jeśli spoczynkowego tętna nie masz podwyższonego (co może być spowodowane przetrenowaniem, "słabą" nocą itp), a w trakcie biegu masz za wysokie, to znaczy, że tempo w którym biegasz jest po prostu za duże i układ krążeniowo-oddechowy jest mocno obciążony.

1. 60-70% Trucht
2. 70-80% 1 zakres
3. 80-85% 2 zakres
4. 85-95% 3 zakres
człowieku weź poczytaj o nisko i wysokotętnowcach a nie straszysz gościa że biega za szybko.

Tompoz
Tompoz, a może niech autor napisze jaki ma czas na 5 km. W profilu ma 47min na 10km, a na 5km 20min.
Coś tu nie gra.
Chyba, że dawno nie startował na dychę.

1. Opcja pierwsza, jest jak piszesz.
2. Opcja druga, za szybko biega wolne biegi.

Pozdrowienia
Krzysiek
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:człowieku weź poczytaj o nisko i wysokotętnowcach a nie straszysz gościa że biega za szybko. Tompoz
człowieku weź zacznij od podstaw, a później dopiero weź się za czytanie o nisko i wysokotętnowcach. A to nie chodzi o tętno podczas treningów, tylko o HRmax

Wcześniej pisałeś mądrze i pozwolę sobie Ciebie zacytować, co prawda z innego portalu, ale z tamtą wypowiedzią się zgadzam:

Ogólnie ludzie dzielą sie na niskotętnowców to tacy co maja twetno max 189-195 i wusokotętnowców tacy maja 205-210 zdarzająs ie przypadki ze mają osoby czy sportowcy tetna i do 220 ale to bardzo żadko.

Teraz mi piszesz, że jest wysokotętnowcem. Jak pisze że max jest 203, a średnie podczas zawodów miał 191, Wychodzi z tego że w tym biegu średnio biegł 94% HRmax (czyli 3 zakres). Idąc dalej na treningu z biegiem na średnim poziomie 165 ud/min biega na 81% HRmax, więc wszedł już w 2 zakres. I co, jak mógł rozmawiać normalnie i nie ważne czy jest nisko czy wysoko tętnowcem....
Swobodnie możesz gadać mniej więcej do 80% HRmax
Biega za szybko. Proste.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
tesior88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Panowie bez nerwów :-) dzięki za wszystkie opinie zaraz uzupełniam dane Ponieważ obecnie zyciowki wyglądają następująco: 19.32 na 5km, oraz 41.44 na 10km z czego jak podkreśliłem biegam więcej startów na 5km :-D wcześniej nie biegalem z pulsometrem i Rozbiegania robiłem po ok 5.15/km i swobodnie bez zmęczenia z Rozmową w trakcie. Być może faktycznie jestem z tych z wysokim tetnem ;-)
tesior88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Miesięcznie robię ok 150-200km nie jestem jakimś zoltodziobem jeśli chodzi o treningi, lecz pytam czy takie tętno to normalne, bo czasem się zastanawiam. Rozumiem wszystko wiek, każdy jest inny itp itd po prostu pytam o rady czy mocno trzymać się zakresów tętna. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RunnerS
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tesior88 pisze:Miesięcznie robię ok 150-200km nie jestem jakimś zoltodziobem jeśli chodzi o treningi, lecz pytam czy takie tętno to normalne, bo czasem się zastanawiam. Rozumiem wszystko wiek, każdy jest inny itp itd po prostu pytam o rady czy mocno trzymać się zakresów tętna. Pozdrawiam
a jakie cudo mierzy Ci tętno? :)
Krzysiek
tesior88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

GARMIN 220 i pas garmina
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tesior88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A tu np ostatni bieg w sztafecie na 2,5km fakt mocny bieg ale po prostu lubię Krótsze dystanse miłość młodzieńcza gdzie biegalem 400m została ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ