to tylko sugestia, każdy sam decyduje - to, że ja bym tak biegał nie oznacza, że to jest słuszne.Runner11 pisze:Bierzesz te dane z kalkulatora biegowego na tej stronie ? Nie najlepszy pomysł sugerować komuś takie tętno w danym tempie przecież, albo jedno albo drugie.
Ja też śmigam rozbiegania luźno na takim tętnie i nic się nie dzieje złego forma skacza
1. Na 99,99 % jest z tobą wszystko okej jesteś wysokotętnowcem.tesior88 pisze:Witam biegaczymoje pytanie brzmi następująco: moje tętno spoczynkowe (po przebudzeniu) wynosi 48-49/min, natomiast w trakcie biegania mam wysokie. Zarejestrowane max 203/min w biegu na 5km czas 20:00 natomiast średnie tętno Podczas tego biegu było 191/min i tak jest podczas większości biegów na 5km gdyż głównie na tym dostanie startuje. Podczas treningów również mam wysokie tętno np 160-165 przy lekkim rozbieganiu po 5.20-5.30 gdzie się nie męczę, swobodnie rozmawiam itp jak ustalić progi zakresów? I czy to powiedzmy normalne? Mam 27lat i 180cm i 72kg pozdrawiam i proszę i rady
człowieku weź poczytaj o nisko i wysokotętnowcach a nie straszysz gościa że biega za szybko.choinkar pisze:Jeśli spoczynkowego tętna nie masz podwyższonego (co może być spowodowane przetrenowaniem, "słabą" nocą itp), a w trakcie biegu masz za wysokie, to znaczy, że tempo w którym biegasz jest po prostu za duże i układ krążeniowo-oddechowy jest mocno obciążony.
Ogólnie przyjęte jest, że dla osób wytrenowanych zakresy wylicza się od HRmax tj.
1. 60-70% Trucht
2. 70-80% 1 zakres
3. 80-85% 2 zakres
4. 85-95% 3 zakres
5. 95-100% Wytrzymałość tempowa
Tompoz, a może niech autor napisze jaki ma czas na 5 km. W profilu ma 47min na 10km, a na 5km 20min.tompoz pisze:człowieku weź poczytaj o nisko i wysokotętnowcach a nie straszysz gościa że biega za szybko.choinkar pisze:Jeśli spoczynkowego tętna nie masz podwyższonego (co może być spowodowane przetrenowaniem, "słabą" nocą itp), a w trakcie biegu masz za wysokie, to znaczy, że tempo w którym biegasz jest po prostu za duże i układ krążeniowo-oddechowy jest mocno obciążony.
Ogólnie przyjęte jest, że dla osób wytrenowanych zakresy wylicza się od HRmax tj.
1. 60-70% Trucht
2. 70-80% 1 zakres
3. 80-85% 2 zakres
4. 85-95% 3 zakres
5. 95-100% Wytrzymałość tempowa
Tompoz
człowieku weź zacznij od podstaw, a później dopiero weź się za czytanie o nisko i wysokotętnowcach. A to nie chodzi o tętno podczas treningów, tylko o HRmaxtompoz pisze:człowieku weź poczytaj o nisko i wysokotętnowcach a nie straszysz gościa że biega za szybko. Tompoz
a jakie cudo mierzy Ci tętno?tesior88 pisze:Miesięcznie robię ok 150-200km nie jestem jakimś zoltodziobem jeśli chodzi o treningi, lecz pytam czy takie tętno to normalne, bo czasem się zastanawiam. Rozumiem wszystko wiek, każdy jest inny itp itd po prostu pytam o rady czy mocno trzymać się zakresów tętna. Pozdrawiam