Intrygujące pytaniee

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pampol22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Mam mały staż w bieganiu, ale za to mam duży brzuch do zrzucenia :bum: . Ogólnie, gdyby nie choroba to prawie dobiłem do 30 minutowego biegu. Troche kostki mnie bolały - mam nadwagę, wiec logiczne,że stawy nie wytrzmują. Później zacząlem biegać 3x w tygodniu(wczesniej 4) co bylo dla mnie swietnym rozwiązaniem, poniewaz juz nie czulem bólu, a pozniej znow przerwałem biegianie przez inny problem na jakis miesiac czasu. Nie mam zamiaru biegać w jesień\zimę, ale za to bedę chodzil na siłownie, gdzie jest sala cardio z orbiterkami, bieżnia i rowerkami poziomymi.
Czy jezeli będę trenował codzień,ale jednego dnia rowerek, drugiego orbiterek, trzeciego ten rower i tak na zmiane to czy waszym zdaniem, moje stawy mogą bardzo dostać w "kość"? Rower nie obciąża tak stawów, wiec tego treningu się nie obawiam,ale orbiterek nie wiem jak wpływa na orgaznzim. Czy może jednak wrócic do treningu 4x na tydzień,ale na zmiane z tymi trzema maszynami?

Pozdrawiam :))
PKO
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

pampol22 pisze:Czy jezeli będę trenował codzień,ale jednego dnia rowerek, drugiego orbiterek, trzeciego ten rower i tak na zmiane to czy waszym zdaniem, moje stawy mogą bardzo dostać w "kość"?
Napisz jaką masz wagę przy jakim wzroście. Bieganie nie jest dla każdego, na pewno nie jest wskazane dla osób z otyłością olbrzymią.
Jeśli jest to tylko nadwaga, to nie ma się czego bać, a na pewno nie zrobisz sobie krzywdy biegając 3x w tygodniu. Trening 7x czy 6x w tygodniu (codzienna aktywność) także nie jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku osoby początkującej.
Rowerek, orbitek są ok - ale pamiętaj, że najlepszym sposobem zrzucenia zbędnych kilogramów jest właśnie bieg (jest najbardziej energochłonny).
krunner
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Podaj wzrost, wage i wiek. Robisz cwiczenia uzupelniajace (rozciagajace i silowe)?
pampol22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

22 lata 162/73. Zadnych cwiczen dodatkowych nie wykonuje. Ogolnie biegam od maja z przerwami. Gdy biegalem 4x na dzien to bylo ciezko, ale 3x bylo juz ok. Mniejwiecej bylo tak, ze biegalem co drugi dzien. Teraz tak mysle by biegac dalej 3x w tyg a reszte dni wypelnic innymi cwiczeniami jak rower, ktore nie obciaza mi stawy, a jednak ppzwola na codzienna aktywnosc.

Edit.

Oczywiscie na poczatku rozgrzewka i po wysilku kilka cw rozciagajacych
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

pampol22 pisze:22 lata 162/73. Zadnych cwiczen dodatkowych nie wykonuje.
No to jest tylko nadwaga. Możesz spokojnie biegać 3x w tygodniu na każdej nawierzchni, po pół roku przyzwyczaisz organizm do tego typu wysiłku i na wiosnę będziesz mógł włączyć czwarty bieg w tygodniu. Jeżeli chodzi o te aktywności uzupełniające to możesz je wykonywać także
krunner
pampol22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki wielkie za odpowiedz:) zastanawiam sie czy te uzupelniajace aktywnosci jak rower czy orbiterek moge wplatac w dni wolne od biegu. Np:

- pon, sroda, sobota - bieg
- wtorek, czwartek, piatek, niedziela - rowerek/orbiterek

Czy nie za męcze swych nóg?
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Orbiterek i bieganie co drugi dzien jest to dobre rozwiazanie, ale zostaw sobie choc jeden dzien w tygodniu calkowitego luzu. Lekki bieg w tempie konwersacyjnym (inne na razie nie wchodza w gre) nie wymaga jakiejs specjalnej rozgrzewki. Pamietaj o cwiczeniach rozciagajacych i silowych po bieganiu. Np. takich: http://filmy.skarzynski.pl/filmy/
Lub poszukaj na bieganie.pl, bylo tego sporo.
pampol22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też tak mysle,by chociaż 1 dzien wolnego sobie zrobic, np w każda niedzielę . Fajnie,że poruszyłeś temat rozgrzewki, bo sam w sumie chcialem o to zapytać, ale zapomniałem. Czy jest sens, jakoś specjalnie się rozgrzewać, jezeli mój bieg jest troche szybszy od marszu? Mi nie zależy na szybkim bieganiu,ale na dlugim wybieganiu co pozwoli więcej spalić tkanki tłuszczowej i przyzwyczaic organim do wysiłku. Biegam wg planu biegowego,ale z innej strony internetowej ( nie będę robić reklamy ),rozgrzewka skladająca się 5 minutowego marszu po bieżni może wystarczyć ?
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

pampol22 pisze:Też tak mysle,by chociaż 1 dzien wolnego sobie zrobic, np w każda niedzielę . Fajnie,że poruszyłeś temat rozgrzewki, bo sam w sumie chcialem o to zapytać, ale zapomniałem. Czy jest sens, jakoś specjalnie się rozgrzewać, jezeli mój bieg jest troche szybszy od marszu? Mi nie zależy na szybkim bieganiu,ale na dlugim wybieganiu co pozwoli więcej spalić tkanki tłuszczowej i przyzwyczaic organim do wysiłku. Biegam wg planu biegowego,ale z innej strony internetowej ( nie będę robić reklamy ),rozgrzewka skladająca się 5 minutowego marszu po bieżni może wystarczyć ?
Póki jest to marszobieg lub bieg w tempie pozwalającym na swobodną rozmowę rozgrzewka nie jest potrzebna.
pampol22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziekuje za info, na tą chwile nic wiecej nie potrzebuję wiedzieć.

PS.

JEDZIEMY DO FRANCJI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YEAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ