Trening interwałowy - długość odcinków.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Wosiek21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Od kilku miesięcy regularnie biegam 2-3x w tygodniu. Na 10km życiówka to 48:50 uzyskana 2 miesiące temu, a ostatnio udało mi się uzyskać 32min na 7km (tempo 4:40, tętno:180). Chciałbym poprawić wynik na 10km lecz płuca nie wytrzymują tempa i zazwyczaj 5-6-7km idzie dobrze a później już nie daje rady. Czytałem trochę o interwałach. Nawet i zacząłem je biegać. Mam fajny odcinek 7km-owy do biegania i biegłem 1km wolno(około 5:30) i 500m szybko(3:50-4:00). Po przebiegnięciu tych 7km zauważyłem, że w sumie 500m na szybkości i 1km wolno to trochę za dużo. Więc postanowiłem biegać 300m szybko i 700m wolno. I teraz do was pytanie. Czy w ogóle 7km na interwały to nie za dużo? bo z tego co czytałem to nie powinien być długi bieg. I czy w ogóle dobrze dobieram długości interwałów i ich czasy biegu?
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
PKO
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

No ale to nie jest 7km biegu tempem interwalu tylko całość razem z truchtem. W ogóle interwaly to się powinno biegać na niepełnym wypoczynku a nie na odcinku 2 razy dłuższym niż interwal. Przykładowo jak biegalbys odcinki 1km szybko to ta przerwa powinna wynosić 2-3 minuty. Skoro to co do tej pory biegales jest dla Ciebie zbyt ciężkie to biegaj trening powtorzeniowy np. 200/200 czy 400/400. Odcinek biegasz szybko, następnie taka sama długość odcinka wolno.

Nikt nie chce się zmęczyć na treningu ale każdy chce być szybki na zawodach. Tak się nie da.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W trakcie zdobywania wiedzy ( uszeregowania jej ) na temat budowania mocy 20 i 45 sekundowej do kolarstwa................ spotkałem się z fajną wypowiedzią jednego z Polskich fizjologów cytat: " Stosowanie przerw wypoczynkowych w treningu interwałowym jest tak ważne a może i ważniejsze od samego wysiłku!" co za tym idzie czas przerwy powoduje że taki sam interwał może przynieść inne efekty. Proste jak drut i prawdziwe.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Do autora wątku.
Masz jeszcze dużo czasu żeby wejść w interwały. Skup się na poprawie wytrzymałości.
Jako zobrazowanie zagadnienia, niech posłuży Ci ten tekst i otatni (przedostatni) komentarz na forum. Wypowiadający się tam kolega Dariush jest na dużo wyższym poziomie niż Ty i wykonując tem plan przesuwa się całkiem ładnie bez wykonywania interwałów:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=7354
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ