Trening do półmaratonu po 6 tyg. maratonie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie.
Nurtuje mnie pewnie problem - jak trenować do półmaratonu zwykle bieganego 1h:48 - 1h:51, który odbędzie się w 6 tygodni po przebiegniętym maratonie. Dotychczas stosowany przeze mnie program treningowy wydaje się być zbyt mało obciążający po treningu maratońskim. Oczywiście krótsze "długie wybiegania" mnie nie dziwią, ale treningi interwałowe typu mila WB1 + 10x 200m/100m + milaWB1 lub trening WB2 7km nie są zbyt ambitne po Skarżyńskim <4:00. Można by coś zmienić. Tylko co i jak? Biegam 4x w tygodniu. Jeżeli ktoś z Was ma jakiś sensowny pomysł - proszę o podrzucenie. I nie zarżnijcie czterdziestoczterolatka!
Obrazek
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bartek Olszewski wrzucał swego czasu trening po maratonie pod 10km. Może coś skorzystasz.
http://warszawskibiegacz.pl/okres-startowy-maratonie/

Trzeba by tam gdzieś własnie jakiś ciągły w 2 zakresie wpakować. Ja bym to zrobił w 2-3 tygodniu w czwartek, w 4 tygodniu zamiast tego 3x3km w T bym też pobiegł coś ciągłego w tempie HM.
biegam ultra i w górach :)
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

Ja bym zaczął wchodzić w interwały i BNP. Czyli powiedzmy jak biegasz Skarżyńskiego, to środa z 12-15km BNP, a niedziela 7-8x 1km WB3.
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

@marek84: To znam, czytałem.
@malag201: Czemu środa? Czwartek raczej, przy cyklu wtorek, czwartek, sobota, niedziela?

Wt 10km OWB1 + 10 x100m/100m
Cz rozgrzewka + 12km BNP /8km WB2 + 3km WB3 + 1km full/ -> narastająco do 15km /10km WB2 + 4km WB3 + 1 km full/
So 10km OWB1 + siła + 2km truchtu
Ni rozgrzewka + 7-8x 1km WB3 + 2km truchtu

Wyszło mi coś takiego, ale czy nie jest za ostro? OWB1 / WB2 i 3 -> 25km / 20km
Obrazek
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak biegałem Skarżyńskiego, to było
wtorek SB
środa 2 zakres
czwartek wycieczka biegowa
sobota SB
niedziela 2 zakres

Nie widziałem planu na 4h i nie wiem jakie dni on tam rozplanowuje.
Jeśli chodzi o wtorek, to już przebieżek bym nie biegał, na bnp i interwałach zrobisz wystarczająco dużo szybkości.

BNP to 7km WB1,3km WB2, 2km WB3->do maxa.
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

@malag201: czemu BNP wg Ciebie to aż 7km OWB1?

"Tym wyczerpującym środkiem treningowym jest bieg z narastająca prędkością (BNP). To diabelski wynalazek. Realizacja wygląda następująco:

- najpierw klasyczna rozgrzewka (12-15 minut truchtu i lekkiego biegu, zakończonego 3 łagodnymi przebieżkami, po nich zestaw ćwiczeń GR, a potem 2-4 minuty koncentracji);

- rozpoczynamy odcinkiem WB2, tempem ok. 5 sekund/km wolniejszym od wcześniej realizowanych biegów ciągłych;

- po przebiegnięciu założonego odcinka WB2 zwiększamy tempo biegu o ok. 10 sekund/km, co rzecz jasna spowoduje skokowy wzrost tętna, już do III zakresu (WB3)

- po przebiegnięciu założonego odcinka WB3 ponownie skokowo zwiększamy tempo biegu, starając się tym razem przebiec (tylko ten ostatni kilometr!) na maksimum naszych możliwości. Walczymy do upadłego do ostatniego metra tego kilometra! Tętno znów nagle podskoczy, być może prawie do poziomu Tmax. I o to chodzi!
Obrazek
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Każdy ma inne podejście do BNP myślę, ja starałem się zrobić najpierw trochę WB1
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Te kilka km WB1 wypali trochę glikogenu i w jakimś tam stopniu podmęczy nogi. Jeśli to ma być we wtorek po przerwie w poniedziałek to w sumie na jakiejś tam świeżości - treningu raczej nie zepsuje.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

OK, a co sądzicie o stosunku biegów w 1 zakresie do szybszych?
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ