Pomoc

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
glawiator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich zainteresowanych i tych ktorzy chca mi pomoc. Wracajac do tematu mam pytanie czy istnieja jakiekolwiek treningi cwiczenia ktore by mi pomogły w przygotowaniu sie do tego testu? mianowicie zeby podniesc wynik w tym tescie i zeby moje tetno w jak najszybszym tepie powracalo do wyjsciowego?Mam nadzieje ze zrozumiale to wytłumaczylem. Jak by ktokolwiek posiadał wiedze w tym temacie bd wdzieczny za pomoc.Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 09 cze 2015, 08:44 przez glawiator, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wolne, długie bieganie będzie bardzo pomocne oraz wchodzenie po schodach w szybkim tempie i schodzenie w wolnym.
Obrazek
glawiator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki smoła za zainteresowanie sie tematem :)
No ale czy moze sa jakies konkretne cwiczenia poza włacie takimi ogólnymi ?
Czy tylko treningiem mozemy osiagnac porzadany efekt? (tak mysle ale moge sie mylic poniewaz nie znalazlem nigdzie zadnych informacji a jak rozmawialem z kardiologiem to mnie tak poinformowal :/)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy tylko treningiem mozemy osiagnac porzadany efekt? (tak mysle ale moge sie mylic poniewaz nie znalazlem nigdzie zadnych informacji a jak rozmawialem z kardiologiem to mnie tak poinformowal :/)
:bum: :bum: :bum: :bum: :bum:
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

A o co chodzi w tym teście harwaldzkiego, jaki dystans i w jakim czasie trzeba przebiec ?

Może być pomocne static apnea, ale nie mam pewności.
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co roku mam sprawdzian sprawności fizycznej i jednym z elementów jest próba harwardzka. Sacre, nie ma tam dystansu, jest natomiast stopień o wysokości bodajże 51 cm, na który wchodzisz i schodzisz w takt metronomu w rytmie 30 powtórzeń na minutę. Następnie robiony jest pomiar tętna:
I pomiar - od 1 minuty do 1 minuty i 30 sekund,
II pomiar - od 2 minuty do 2 minuty i 30 sekund,
III pomiar - od 3 minuty do 3 minuty i 30 sekund
i obliczany jest wskaźnik sprawności fizycznej.
FI = (czas pracy w sekundach x 100) / (2 x suma trzech pomiarów tętna)

Do autora wątku, nie ma lepszego sposobu jak trening długodystansowy, a schody przyszykują twoje mięśnie konkretnie pod próbę.
Obrazek
glawiator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skor ??
Dzieki słoma! oraz wszystkim innym dzieki za zainteresowanie.

Czyli co słoma biegi długo dystansowe ?(napisz cos wiecej jak ty sie przygotowywujesz w taki sposób jak napisałes?)

static apnea? Nurkowanie, tak dobrze mysle? (Nie wiem czy by pomogło w tym przybadku)

Moze ktos jeszcze ma jakies pomysły co by moglo pomoc?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

glawiator pisze:Witam wszystkich zainteresowanych i tych ktorzy chca mi pomoc. Wracajac do tematu mam pytanie czy istnieja jakiekolwiek treningi cwiczenia ktore by mi pomogły w przygotowaniu sie do tego testu? mianowicie zeby podniesc wynik w tym tescie i zeby moje tetno w jak najszybszym tepie powracalo do wyjsciowego?Mam nadzieje ze zrozumiale to wytłumaczylem. Jak by ktokolwiek posiadał wiedze w tym temacie bd wdzieczny za pomoc.Pozdrawiam!
wraz z wzrostem wytrenowania ten wysiłek o stałym obciążeniu będzie dla ciebie coraz mniejszy co za tym idzie podczas niego będziesz miał niższe tętna oraz tętno w czasie odpoczynku będzie czy szybciej spadało. Tu nie ma co tego specjalistycznie ćwiczyc. Przed testem wycisz się pionuj się bardzo powoli gdy będziesz podchodził do testu nie bądź przed nim pobudzony jak po teście usiądziesz obok osoby szczytającej ci tętno malejące w czasie wysisz się zamknij oczy oddychaj głeboko acz spokojnie. I tyle.

Tompoz
Tompoz
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:
:bum: :bum: :bum: :bum: :bum:
kardiolog chrzani :bum:
można spróbować medytacji, ale mnie nie pomogło :hej: pewnie przez ADHD

Zachęcali mnie też do modlitwy, ale jestem agnostykiem :hej:
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

uebq, zastanawialem sie czy wyjasniac moja "wypowiedz" ale Twoja zrobila to w wystarczajacym stopniu :hej:
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

glawiator pisze:Skor ??
Dzieki słoma! oraz wszystkim innym dzieki za zainteresowanie.

Czyli co słoma biegi długo dystansowe ?(napisz cos wiecej jak ty sie przygotowywujesz w taki sposób jak napisałes?)

static apnea? Nurkowanie, tak dobrze mysle? (Nie wiem czy by pomogło w tym przybadku)

Moze ktos jeszcze ma jakies pomysły co by moglo pomoc?
PAdłem, ol, nie słoma, tylko smoła :hejhej:

Na bieganie.pl widziałem 3 części artykułu dla biegaczy z static apnea, nie pamiętam czy CO2 czy O2 się używa przy tym.
Static apnea = trening wysokogórski
Chyżozwierz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mogą pomóc również przysiady (półprzysiady) ze sztangą - z niewielkim obciążeniem (to ma być ćwiczenie wytrzymałości siłowej, a nie siły), takim żebyś był w stanie ćwiczyć przez 3-5 minut (zmieniając w trakcie tempo tych przysiadów - szybciej/wolniej/z przytrzymaniem na dole, itd.), do tego wykroki - w podobnym stylu. U siebie już po kilku takich treningach zauważyłem, że mniej męczę się przy wchodzeniu po schodach.
glawiator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

co to znaczy "pionuj się bardzo powoli"

(sorki jak obraziłem SMOŁE :))
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:uebq, zastanawialem sie czy wyjasniac moja "wypowiedz" ale Twoja zrobila to w wystarczajacym stopniu :hej:
https://www.youtube.com/watch?v=xp0aBKxqCrs
:oczko:
glawiator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dobra panowie\panie bo szalejecie tu a nie pomagacie

bo ja własnie myslalem ze znajde jakies cwiczenie ktore by to poprawiło w znacznym stopniu i bede mógł je wstawic do jakiegos planu tygodniowego
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ