Plan Treningowy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Masato
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38"16
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.Po trzy miesięcznej kontuzji, chciałbym z początkiem maja wrócić do treningów. Mój cel w tym roku to 5km w 17min.
Chcę go zrealizować za pomocą tego plan uhttp://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=329.
Przez pierwsze 2-3 miesiące przed rozpoczęciem jego realizacji , chcę biegać 4-5 razy w tygodniu według schematu:

poniedziałek ok. 8km – 75% intensywności
wtorek ok. 12km – 75% intensywności
czwartek ok. 10km – 80%
sobota ok.8km – 70%
niedziela ok. 15km – 70%

Z powyższego schematu wychodzi ponad 50km tygodniowo, i chodzi mi po głowie myśl, czy to nie za dużo po takiej przerwie, tym bardziej że rzadko biegałem 50km tygodniowo. I zastanawiam się czy może wprowadzić np. 2 miesiące treningu wprowadzającego.
Tylko nie wiem jak ułożyć sobie taki dwu miesięczny plan.

może macie jakieś propozycje, jak powinien wyglądać taki plan.
Z Góry dziękuje.
PKO
TomekTob
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:23
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W książce Danielsa masz rozdział o powrocie do biegania po przerwie z podanym % obciążeniem jakim masz biegać. Długość tego okresu wprowadzającego zależy od długości przerwy. Wszystko jest tam ladnie ujęte w tabelce. Jutro popoludniu bede miał możliwość wyrzucenia tutaj skanu, jeżeli do tego czasu nikt nie wrzuci.
Obrazek
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Oczywiście, że za dużo. Jeśli trenując biegałeś mniej, to jak chcesz nagle po 3 miesiącach przerwy zacząć od większego kilometrażu? Przerwa 3 miesięczna to długa przerwa - niejednokrotnie tyle trwa BPS. Przynajmniej przez pierwszy miesiąc powinieneś biegać istotnie mniejszy kilometraż niż biegałeś w treningu. I stopniowo to zwiększać, a nie rzucać się z motyką na słońce.
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ