sugestie treningowe 8 km w 55 min

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pejot22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegam aktualnie 8 km w czasie ok 55 bez przerwy średnio raz w tygodniu (w trakcie biegu staram się utrzymać tętno na poziomie 150).

Oczywiście, poza tym co drugi dzień wykonuję ćwiczenia ogólne (pompki, brzuszki, przysiady skręty, rozciąganie).

Utknąłem trochę na tych 8 km i nie za bardzo wiem w którą stronę skierować swoje treningi? Ogólnie chciałbym przebiec w tym roku półmaraton i poprawić trochę tempo biegu bo wiem, że te 55 min na 8 km to żadna rewelacja.

W związku z tym, zastanawiam się czy stopniowo wydłużać sobie dystans, czy zwiększyć częstotliwość biegania ale na krótszym dystansie (np. 5 km 2-3 razy w tygodniu), czy może biegać ciągle ten sam dystans ale poprawiać czas?

Będę wdzięczny za jakieś mądre sugestie.
PKO
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bieganie raz w tygodniu to nie za dużo. By przygotować się do półmaratonu powinieneś dojść do trzech treningów w tygodniu i zacząć je różnicować - raz krócej a szybciej, raz dłużej a wolniej aż dojdziesz do biegania jednym ciągiem 18-20km. Myślę, że najlepiej by było, gdybyś rozpoczął plan i regularnie się go trzymał. Zobacz sobie na przykład tą rozpiskę http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=301
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
pejot22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za tą sugestię. Zastanawiam się jednak jak prawidłowo ustalić swoje HR max?

Ponad to, trudno mi będzie znaleźć też tyle czasu, aby w pełni zrealizować wskazany plan treningowy (2-3 godziny 3 razy w tygodniu).
W jakim kierunku zatem skierować swój trening, żeby nie stracić tego, co do tej pory osiągnąłem?
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy na pewno patrzymy na ten sam plan? Tam największa jednostka 90min + rozciąganie. W pierwszym tygodniu na wszystkie trzy treningi potrzebujesz w sumie maksymalnie półtorej godziny. Jeśli nie masz choć tyle do dyspozycji w tygodniu, to branie się za półmaraton to oszukiwanie samego siebie i skazywanie na męki na trasie.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
pejot22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No tak faktycznie. Źle to policzyłem. Jeszcze to przemyślę, bo poza bieganiem trenuję badminton.

Dziękuję za sugestię.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ