19 dni do półmaratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
karolek123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam mam pytanie , startuje w Półmaratonie Warszawskim 29.03.2015 , biegam od pół roku ,w niedziele startowałem na 10 km , czas 45,08 .Od wczoraj jestem strasznie wymęczony po tym biegu .Jak trenować do tego półmaratonu , lepiej się zregenerować odpuścić kilka dni , czy juz zacząć biegać ( dziś juz jest lepiej , prawie nic nie boli ) czy mozna jeszcze coś wypracować przeZ te dni ? , nie ukrywam ze chciałbym polecieć ponizej 1.40 .czy lepiej delikatnie trzymać formę którą zrobiłem przez zimę , niz katowac sie jakims nowym planem.MAm 30 lat ,waga 81 kg
PKO
jarovit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W tej sytuacji wprowadziłbym plan regeneracyjny;). W te kilka dni przełomu już żadnego nie dokonasz.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

karolek123 pisze:,w niedziele startowałem na 10 km , czas 45,08 .Od wczoraj jestem strasznie wymęczony po tym biegu
to masz tempo 4:31 na km, biegnąc na maksa, na 1:40 musisz biec 4:44-4:45. Nie mówię, że to nierealne, ale bardzo ciężkie się wydaje. Ten tydzień zrób regenerację (dzisiaj coś roztruchtaj lekko, w czwartek potruchtaj). Musisz w przyszłym tygodniu coś odmulającego wrzucić, bez przesady - nie można 3 tygodnie tylko człapać.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
neevle
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:11

Nieprzeczytany post

Nieprawda. Dobrze wybiegana osoba spokojnie poleci HM tempem T10+10s. Oczywiście niewiele wiemy o autorze i trudno cokolwiek wyrokować w tym przypadku, ale ogólnie rzecz biorąc 45min/10km to aż nadto na HM w 1:40.
5km - 20:23, 10km - 42:11, 21.1km - 1:35:58
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
SławekK
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:24
Życiówka w maratonie: 3:12:39

Nieprzeczytany post

karolek123 pisze:biegam od pół roku
neevle pisze:Dobrze wybiegana osoba
Pół roku biegania to raczej za krótko żeby się dobrze wybiegać :hej:
Obrazek
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pomijając dyskusję, czy dasz radę zrobić 1:40:00 (Daniels liczy że dasz, ja podobnie jak przedmówcy jestem dość sceptyczny biorąc pod uwagę przede wszystkim twój staż) obecnie możesz już tylko

tydzień lekko poluzować by odpocząć po 10k (dwa dni luzu, dwa-trzy dni spokojnego powrotu do formy sprzed startu)

tydzień pocisnąć z treningami typowo pod połówkę: jedno dłuższe wybieganie (ale maks 80% tego co zrobiłbyś normalnie, 21k nie ma co biec na tydzień przed), jeden trening na prędkości startowej (np. 3x3km w temie 4:45)

a potem tydzień wyluzować i ładować baterie spokojnym bieganiem.
Powodzenia
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

neevle pisze:Nieprawda. Dobrze wybiegana osoba spokojnie poleci HM tempem T10+10s.
Nie wierzę, że ktoś biegający od pół roku, zrobi wynik z kalkulatora na HM. Biorąc pod uwagę, że 10km poleciał na max.
neevle pisze:ogólnie rzecz biorąc 45min/10km to aż nadto na HM w 1:40
Nie wiem, czy takie "aż nadto". To jest prawie na styk z kalkulatorami, gdzie większość ludzi wraz z wydłużeniem dystansu szybciej słabnie i otrzymuje wyniki gorsze. 90% ludzi, z którymi rozmawiam ma lepsze wyniki na krótkich niż długich. Z moich doświadczeń - 45/10km da 1:40 ale przy treningu typowo pod HM, a dycha tak przy okazji. W przeciwnym wypadku to się nie uda.
biegam ultra i w górach :)
karolek123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za sugestie , skłaniam się raczej do "filozofii" odpoczynku , regeneracji ( nie leżakowania ) , w przyszłym tygodniu mocniejszy akcent a tydzień przed luz. przed niedzielnym biegiem trochę za mocno cisnąłem w treningach byłem przemęczony i po biegu się jeszcze dobiłem ,ale to były moje drugie zawody więc dopiero zbieram doświadczenia:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ