Bieg z pulsometrem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Sellq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zacznę od tego, że biegam zwykle dość regularnie niemniej jednak ostatnio trochę mi się chorowało i była pewna przerwa. W trakcie tej przerwy zaopatrzyłem się w pulsometr(a w zasadzie sam pas) z decathlonu "GEONAUTE Bluetooth Smart". Pas łącze z endomondo i wszystko pięknie działa. Kiedy biegałem 5 km bez pasa to naliczał 300 coś kalorii, a gdy 10 km 600 coś kalorii czyli całkiem normalnie. Teraz gdy pobiegłem po raz pierwszy z pulsometrem wybiło mi przy 5 km 540 kalorii przy średnim tętnie 176. Czy to możliwe ? bo nie wiem jaki jest przelicznik tętna na kalorie.
PKO
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44.46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wszystkie te dane o spalanych kaloriach potraktuj bardzo orientacyjnie. Zależą one od wielu czynników a między innymi od wieku, wzrostu, wagi, tętna w spoczynku, tempa biegu, dyspozycji fizycznej w danej chwili, itp. Dla porównania podam Ci, że moje wyniki kaloryczne, od 5 lat nie rozstaje się z pulsometrem, to przy 5 km i średnim pulsie 150/155 to ok. 350- 400 kcal a przy 10 km 750-825 kcal. Ale to i tak są dane tylko przybliżone choć dokładniejsze niż wyliczeń z różnych dostępnych wzorów.
“Ból jest stanem przejściowym. Duma pozostaje na zawsze.”
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ