Powrót po kontuzji.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Pioo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

W maju zeszłego roku naderwałem kilka włókien mięśnia łydki. Chciałbym wrócić do treningów. Prosiłbym o jakieś wskazówki dotyczące treningu w takiej sytuacji. Intensywność, zwiększanie dystansu, intensywności treningowej, itp.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć,

Temat rzeka. Zacznij bardzo spokojnie. Na początku skup się na wolnych biegach żeby zacząć budowanie kondycji. Nie przejmuj się intensywnością. Skup się na rozciąganiu. Chłodna głowa przede wszystkim.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Po dość poważnej kontuzji Achillesa i prawie półrocznej przerwie wracałem do biegania pod okiem fizjoterapeuty. Zalecał mi bieganie nie częściej niż co 36 godzin. Zaczynałem od biegów 3-3,5 km i dokładałem ok. 10% na tydzień (ale nie mniej niż 0,5km na trening). Kolejnym ogranicznikiem jest ból. Gdy tylko się pojawia jest to znak, ze należy przerwać aktywność. W ten sposób w 10 tygodni dojdziesz do 3-4 biegów tygodniowo po 10 km i będziesz mógł powoli myśleć o normalnym bieganiu.

Jest to bezpieczna opcja. Możesz próbować wrócić trochę szybciej, ale pamiętaj, żeby nie przesadzać i słuchać swojego organizmu (bóle, sztywność itp.)
Krzysiek
Pioo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady.

Jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli występuje delikatne kucie w miejscu zerwanych włókien to czy powinienem wydłużać przerwy między treningami? Kłucie raczej nie występuje podczas treningu.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Nie wiem nie miałem doczynienia z naderwanym mięśniem łydkia, ale napiszę Ci taką generalną radę. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpiwości w przypadku kontuzji to zawsze wybieraj rozwiązanie asekuracyjne. Jeżeli starcisz kilka treningów nic Ci się nie satnie, a przedobrzenie może odnowić czy pogłębić uraz.
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ