Robert, przede wszystkim musisz sie nauczyc czuć tempo. Rośnie teraz całe pokolenie "kalek" którzy nie potrafia biegac bez GPSu i np cały maraton biegną wpatrzeni w zegarek. (nie chce tu bronić zegarka, to taki offtop)Robert Burda pisze:„Po 20 km przemyśleń” (myślałem o tym w czasie treningu) doszedłem do wniosku że te strefy tempa wcale nie są takie głupie i nawet chyba zrozumiałem intencje konstruktora (dla mnie wcale nie przydatne – ale może ktoś będzie z nich korzystał) po prostu można monitorować w jakim tempie się średnio biega. Tylko na Boga niech nie każą nam korzystać z tych stref przy przygotowywaniu treningów specjalistycznych, tam powinniśmy mieć możliwość wprowadzania limitów samodzielnie „z RĘKI”. Ja, np. przy interwałach potrzebuję stworzyć "korytarz" 4-6 sekundowy.
Tempowi kalecy, dzieci GPS
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wypowiem się jako "tempowy kaleka".
Kupiłem M400 aby przy jego pomocy nauczyć się czuć tempo.
Niestety nadal nie mogę sobie pomóc bo wahania tempa chwilowego z uwagi na "urodę" technologi Gps wahają się w przedziale ponad 30 sek. gdzie zegarkowi wszystko jedno co pokazuje.
Mnie natomiast robi różnicę czy grzeję 5:30 min/km czy 5:00 lub mniej.
Jeśli sprzęt jest niedoskonały to mam prawo wypowiedzieć się o nim krytycznie
tak samo jak wypowiadam się krytycznie o moim gównianym bieganiu bez czucia tempa.
Na treningu mogę biec z zegarkiem przed oczami bo po to on jest.
Na biegach również widzę takich "miszczów" ale nie każdemu zależy na ładnych fotkach z biegów gdzie uśmiecha się do obiektywu jak głupi do sera.
Kupiłem M400 aby przy jego pomocy nauczyć się czuć tempo.
Niestety nadal nie mogę sobie pomóc bo wahania tempa chwilowego z uwagi na "urodę" technologi Gps wahają się w przedziale ponad 30 sek. gdzie zegarkowi wszystko jedno co pokazuje.
Mnie natomiast robi różnicę czy grzeję 5:30 min/km czy 5:00 lub mniej.
Jeśli sprzęt jest niedoskonały to mam prawo wypowiedzieć się o nim krytycznie
tak samo jak wypowiadam się krytycznie o moim gównianym bieganiu bez czucia tempa.
Na treningu mogę biec z zegarkiem przed oczami bo po to on jest.
Na biegach również widzę takich "miszczów" ale nie każdemu zależy na ładnych fotkach z biegów gdzie uśmiecha się do obiektywu jak głupi do sera.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
mondpas
Wiara w to, że GPS nauczy Cię czucia tempa jest złudna. Tempa możesz się nauczyć mając dobre oznaczenia co 500m, zwykły stoper i to jest najlepsze. Czucie tempa polega na tym, że biegniesz "na ślepo" przez jakiś odcinek i potem sprawdzasz, jak się pomyliłeś to nieco modyfikujesz. Po kilku próbach już potrafisz.
To tak jak pójście w nowe miejsce z przewodnikiem i bez. Jak idziesz z przewodnikiem (czy z GPS
) nie zapamiętasz drogi, jak sam - zapamiętasz.
Wiara w to, że GPS nauczy Cię czucia tempa jest złudna. Tempa możesz się nauczyć mając dobre oznaczenia co 500m, zwykły stoper i to jest najlepsze. Czucie tempa polega na tym, że biegniesz "na ślepo" przez jakiś odcinek i potem sprawdzasz, jak się pomyliłeś to nieco modyfikujesz. Po kilku próbach już potrafisz.
To tak jak pójście w nowe miejsce z przewodnikiem i bez. Jak idziesz z przewodnikiem (czy z GPS

-
- Zaprawiony W Bojach
mondpas, uczenie się czucia tempa ze wskazaniem tempa chwilowego to jak uczyć się gotowania ze szwedzkim kucharzem z muppetów...
jeżeli ktoś się chce nauczyć właściwej oceny tempa (a właściwie intensywności), wystarczy miesiąc.
jeżeli ktoś się chce nauczyć właściwej oceny tempa (a właściwie intensywności), wystarczy miesiąc.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Tempo chwilowe to chyba najmniej wiarygodna informacja z GPSa. Dużo lepiej jest kontrolować tempo na podstawie przebiegniętego dystansu.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Dla mnie po 2 latach biegania nagle przyszła pora na wyczajenie tempa. Zegarkiem tylko mogłem potwierdzić ze czuje tempo
po roztrenowaniu i powrocie do biegania nabyte umiejętności zniknęły
mam nadzieje że za kilka tygodni znowu się odnajdą 

- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Ja na bank jestem tempowym kaleką, dzięki temu nie biegam maratonów za zającem bo pewnie za nim biegają ludzie, którzy cudownie czują tempa. To tempowe kalectwo nauczyło mnie biegania samodzielnego, świadomości taktycznej i ogólnie pewnej może ułomnej ale jednak samodzielności. Dzięki temu kalectwu udało mi się przebiec wcale sprawnie kilka maratonów na tyle równo, że różnice między najszybszą piątką a najwolniejsza zamykała się w 10-15 sek. GPS to narzędzie nieco ułomne ale nie trzeba wiele o nim wiedzieć by nauczyć się z niego korzystać na tyle sprawnie by tych ułomności unikać.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
-
- Zaprawiony W Bojach
Wystarczy korygować tempo po przebiegnięciu kilometra (jak krótszy dystans i szybsze tempo można ustawić "lap" co 500m). Nie widzę różnicy w korygowaniu go za pomocą GPS czy oznaczeń trasy + stopera. To jedno i to samo: narzędzie.Adam Klein pisze: Wiara w to, że GPS nauczy Cię czucia tempa jest złudna. Tempa możesz się nauczyć mając dobre oznaczenia co 500m, zwykły stoper i to jest najlepsze. Czucie tempa polega na tym, że biegniesz "na ślepo" przez jakiś odcinek i potem sprawdzasz, jak się pomyliłeś to nieco modyfikujesz. Po kilku próbach już potrafisz.
Fakt, faktem: tempo chwilowe można se gdzieś wsadzić bo jest niedokładne.
Traktuję GPS jak każde inne narzędzie, a że do najbliższego stadionu z dokładnym oznaczeniem dystansu mam 70km dobrze mi z tym.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
niestety całkowicie się nie zgadzam GPS pulsometry pomiary mocy itd. nie ogłupiaja.................................................................................................ogłupia kosmiczna moda na pacemarkerów nawet w maratonie na 3 h. maja ludzie VO2 max. w okolicach 65 i nie potrafia sił rozłożyc.
Tompoz
Tompoz
Tompoz
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Dziwna jest ta dyskredytacja GPSów i jego niedokładności, skoro większość tego sprzętu używa. Niektórzy wierzą w ciemno, innym pomaga tylko określić formę, a jeszcze inni będą traktować to jako gadżet by na fejsie wrzucić linka (posiadam Garmina, a Ty nie
)

Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49,30
a ja i wrzucam na fejsa
i pewnie jestem tempowym kaleka(nie wiem,dawno nie biegalem bez zegarka).do tego troche gadzeciazem! mimo to,bieganie sprawia mi mega frajde.przygotowuje sie do 3go maratonu i tak jak mihumor uwazam,ze dzieki temu jestem niezalzny i lepiej wykorzystuje wlasny potencjal biegowy. pozdrawiam wszystkich tempowych kalekow 

- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
No niekoniecznie. W przypadku imprez w terenie, gdzie występują duże zakłócenia GPS lepiej polegać na stoperze i oznaczeniach organizatora. Biegłem maraton, gdzie GPS naliczył mi 42,2 km na... ponad kilometr przed metą ;]Jurek z Lasu pisze:Nie widzę różnicy w korygowaniu go za pomocą GPS czy oznaczeń trasy + stopera. To jedno i to samo: narzędzie.
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Mały - zawsze miałem wrażenie, że zegarek z GPSem posiada stoper, chyba każdy kto biega z GPSem zadaje sobie sprawę z jego ułomności jak i wie, że ma też stoper.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce