Powrót do biegania po 5 miesiącach przerwy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, wróciłem do biegania po 5 miechach przerwy i ciekawą rzecz obserwuję. Otóż, biegam z pulsometrem i pulsometr ów, pokazuje mi wysokie tętno przy bardzo małej prędkości. Gdybym nie kierował się jego wskazaniami, to wydawałoby mi się że mogę bieg szybciej, i tak się dokładnie czuję. Nie wiem o co kamam. Biegam od 7 lat z przerwami.

A i 910xt wyliczył mi tętno max na 185 a ja se dziś pobiegłem na 198. Może tu tkwi przyczyna, po prostu zwiększyć tętno maxymalne i wyliczenia spadną. Ogólnie to mam 37 lat, więc stąd wyliczenie zegarka tętna maxymalnego na 185 tylko.

Co myślicie?

Pozdrawiam.
PKO
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

Zacznij biegać, przez pierwszy okres nie zwracaj uwagi na tętno. Rób spokojne rozbiegania w tempie konwersacyjnym, abyś wrócił do sprawności i obciążeń. Po wrzuceniu " na wyższy bieg " zacznij spoglądać na zegarek.
Powody takiego tętna może być błąd elektroniki, więc nie sugerowałbym się nim. Poza tym tętno wyliczone przez zegarek ma się ni jak do rzeczywistości. Odnoszę wrażenie, że w ostatnim czasie dla biegaczy pulsometr jest wyrocznią i to co pokaże jest święte. Jeśli czujesz się dobrze to biegaj, nie sugeruj się tym! Przynajmniej na razie.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Patryck pisze:Zacznij biegać, przez pierwszy okres nie zwracaj uwagi na tętno. Rób spokojne rozbiegania w tempie konwersacyjnym, abyś wrócił do sprawności i obciążeń. Po wrzuceniu " na wyższy bieg " zacznij spoglądać na zegarek.
Powody takiego tętna może być błąd elektroniki, więc nie sugerowałbym się nim. Poza tym tętno wyliczone przez zegarek ma się ni jak do rzeczywistości. Odnoszę wrażenie, że w ostatnim czasie dla biegaczy pulsometr jest wyrocznią i to co pokaże jest święte. Jeśli czujesz się dobrze to biegaj, nie sugeruj się tym! Przynajmniej na razie.
Zegarek podaje prawidłowe wartości tętna. Tylko myślałem żeby mu zwiększyć max na 195 wtedy zakresy mi spadną na dół.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

A po co takie kombinacje? A właściwie to mija się z celem!
Radzę ci najprościej ustal swoje tempo od/do na km i tego
sie trzymaj ! Podaj czas z jakiś ostatnich zawodów to ci chłopaki
obliczą!
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie no, ja nie jestem świeżakiem. Biegam już kilka lat, ze życiówka na 10km 42:15. Niby znam swój organizm, dlatego jestem zdziwiony tym co ty obserwuję.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Z twojego wyniku na 10km można przyjąć, że twoje prędkości to>
4:51/km dla np. BC2 i szybkich wybiegań
5:16/km dla wybiegań OWB2 itp.
około 6min /km dla biegów regeneracyjnych
Zakładakjąc , że znajdujesz się na początku swoich przygotowań
w tkz. okresie bazowym albo fundemantalnym.
Tu już masz obliczone twoje tempo na treningach! Tak trzymasz i
będzie OK! niejsteś nie i prze /trenowany!
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Olej tętno. Takimi wskazaniami może się kierować osoba wytrenowana, a po takiej przerwie raczej ciężko mówić o wytrenowaniu.

@adam1adam nie podawałabym koledze prędkości w oparciu o wynik, który nabiegał "kiedyś tam". Zapewne ten wynik nie oddaje tego w jakiej jest obecnie formie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ