Kolejność treningów

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Min1a
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam następujące środki treningowe:
- 16 km (w okolicach 150 HR)
- 12 km (w okolicach 175 HR)
- 60' Teren (około 150-160, na stromych górkach dochodzi do 185 HR)
To są najważniejsze treningi jakie aktualnie realizuje, oprócz tego jakieś spokojne 8km rozbiegania by utrzymać objętość rzędu 50-60km tygodniowo. Niedługo dojdą do tego jakieś interwały albo powtórzenia (jeszcze nie wiem dokładnie jak będzie to wyglądać bo nie mam doświadczenia w bieganiu interwałów i powtórzeń. Dodatkowo dochodzą przysiady, wspięcia na palce, podbiegi i przebieżki. W jakiej kolejności wykonywać te treningi aby odnosić jak największe korzyści? Czy przysiady wykonywane dwa razy w tygodniu po 200 jednym ciągiem i dwa razy w tygodniu 4 x 50 to odpowiednia ilość? Wszystkiego dobrego z okazji nadchodzących świąt. :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale co znaczy, że "masz" ? Bierzesz je z jakiegoś pudełka i nie masz do nich instrukcji? Te interwały lub powtórzenia też tam masz? Skąd wiesz, że dojdą? Trener da? No to trener też na pewno dał Ci jakąś koncepcję jaka ma być kolejność.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Proponuję 12km, 16km, Cross / tak jak podawałeś tylko w tej kolejności. Jak
międz tymi biegami wypadnie wolne to akurat pasuje. Uważaj aby być trochę w ciągu treningowym.
Przysiady zastąp chociażby skipem albo wieloskokiem, biegacz potrzebuje
dużo dynamiki to i jest póżniej szybki! Midzy treningami uważaj z dietą abyś
nie czuł tkz. ciężkich nóg @ mięśnie zapchane glikogenem! Wesołych świat!!!!
Min1a
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ale co znaczy, że "masz" ? Bierzesz je z jakiegoś pudełka i nie masz do nich instrukcji? Te interwały lub powtórzenia też tam masz? Skąd wiesz, że dojdą? Trener da? No to trener też na pewno dał Ci jakąś koncepcję jaka ma być kolejność.
Słowo "mam" w tym kontekście nie jest użyte dosłownie. Użyłem go aby przedstawić jak wygląda mój aktualny trening. Wiem, że dojdą interwały lub powtórzenia ponieważ zamierzam je wprowadzić niebawem do swojego treningu. Nie jest to kwestia instrukcji tylko kwestia braku mojego doświadczenia w tym rodzaju treningu. Nie mam trenera dlatego nikt nie dał mi koncepcji jaka ma być kolejność.
Min1a
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

adam1adam pisze:Proponuję 12km, 16km, Cross / tak jak podawałeś tylko w tej kolejności. Jak
międz tymi biegami wypadnie wolne to akurat pasuje. Uważaj aby być trochę w ciągu treningowym.
Przysiady zastąp chociażby skipem albo wieloskokiem, biegacz potrzebuje
dużo dynamiki to i jest póżniej szybki! Midzy treningami uważaj z dietą abyś
nie czuł tkz. ciężkich nóg @ mięśnie zapchane glikogenem! Wesołych świat!!!!
Miałem już epizody ciężkich nóg - w trakcie zwykłego biegu w pierwszym zakresie. Tętno wtedy skakało o wiele za wysoko i nie mogłem utrzymać go w ryzach. Nie wiedziałem że powodem jest kwestia glikogenu stąd też dzięki za tą informację - czasami jem dość dużo węglowodanów i możliwe że niekiedy przesadzałem. ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ