Dziwne skoki tętna.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Raz na jakiś czas podczas biegów zdarzają mi się dziwne skoki tętna. Biegnę sobie założonym tempem i nagle 10 uderzeń do góry, później już nie wraca do poprzedniego poziomu. Jeszcze jeśli to występuje powiedzmy po jakimś intensywnym treningu w dniu poprzedzającym trening, to jestem w stanie to zrozumieć. I przykład takiego skoku następnego dnia po mocnym treningu(około 8km):
https://www.endomondo.com/workouts/416244000/2949419.

Natomiast dzisiaj z rana sobie biegłem w 2 zakresie, nie jestem zmęczony, chociaż wewnętrznie dość mocno odczuwam niechęć do biegania. No i wykres z tego treningu:
https://www.endomondo.com/workouts/439168484/2949419.

Nie wiem, może to jakieś niedobory magnezu, potasu, czy wapnia? Bo naprawdę nie czuję się zmęczony. Z czym może być związany taki nagły skok?
(full badania serca robiłem z rok temu i wszystko wyszło ok, teraz czasami czuję taki nieregularny rytm serca - niedobory?)
PKO
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie pokładaj zbytniej wiary we wskazania amatorskiego sprzętu pomiarowego takiego jaki większość z nas używa. Mam tu na myśli np. czujniki tętna sparowane z telefonami.
Na poziom tętna lub jego wahania ma wpływ wiele czynników.
Podam Ci przykład z ostatniego weekendu. Robiłem trening w sobotę i w niedzielę.
Z tym, że w sobotę było to po południu, wychodzę sobie na trening, zamykam furtkę, włączam Endo i patrzę tętno 95 :orany: Pytam się z czego ? Nie ruszyłem jeszcze ani ręką ani nogą.
W niedzielę zaraz po przebudzeniu wyszedłem na trening, włączam Endo i patrzę tętno 70.

I co ? Taki nagły wzrost formy i obniżenie tętna spoczynkowego ? Nie ma takiej opcji.

Z ciekawości zapytam jaki masz sprzęt bo nie upatrywał bym tu "problemów" w tobie tylko w sprzęcie ( jaki telefon, jaki czujnik tętna ).

Jeśli coś takiego dzieje się w trakcie treningu to musisz sam wiedzieć czy w trakcie tych skoków tętna np. poczułeś się bardziej osłabiony, jakby zabrakło Ci energii, może jakiś spadek cukru we krwi bo zjadłeś byle co lub za mało itp.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Nie pokładaj zbytniej wiary we wskazania amatorskiego sprzętu pomiarowego takiego jaki większość z nas używa. Mam tu na myśli np. czujniki tętna sparowane z telefonami.
Na poziom tętna lub jego wahania ma wpływ wiele czynników.
Podam Ci przykład z ostatniego weekendu. Robiłem trening w sobotę i w niedzielę.
Z tym, że w sobotę było to po południu, wychodzę sobie na trening, zamykam furtkę, włączam Endo i patrzę tętno 95 :orany: Pytam się z czego ? Nie ruszyłem jeszcze ani ręką ani nogą.
W niedzielę zaraz po przebudzeniu wyszedłem na trening, włączam Endo i patrzę tętno 70.

I co ? Taki nagły wzrost formy i obniżenie tętna spoczynkowego ? Nie ma takiej opcji.

Z ciekawości zapytam jaki masz sprzęt bo nie upatrywał bym tu "problemów" w tobie tylko w sprzęcie ( jaki telefon, jaki czujnik tętna ).

Jeśli coś takiego dzieje się w trakcie treningu to musisz sam wiedzieć czy w trakcie tych skoków tętna np. poczułeś się bardziej osłabiony, jakby zabrakło Ci energii, może jakiś spadek cukru we krwi bo zjadłeś byle co lub za mało itp.
niestety kolega napisał tu kilka nazwijmy to nieprawd

1. pomiar tętna metodą EKG a taki jest realizowany już nawet w pulsometrach za 50-60 zł jest bardzo prostą technologią i nie ma czegoś takiego jak sprzęt zawodowy czy amatroski w obu przypadkach jest to pomiar metodą EKG. Sprzety amatorskie za 50-60 zł są okej i jeśli baterie są okej i np. nie jest odwrotnie załozona opaska to pokazuja wszystko bardzo dokładnie.
2. Kolega podaje że sie ubrał wyszedł przed furtkę i jest bardzo ździwiony że amatroski sprzęt pokazuje mu tętno 95 ? a co tu dziwnego a ile ma pokazywać tym bardziej że było to popołudniu. I dalej kolega jest ździwiony że dzień póxniej ratiutko miał zaraz po przebudzeniu 70 a co w tym dziwnego ? .Zadziwienia kolegi wynikają z niewiedzy.
3. Kolego wzrost formy jest wtedy gdy na podobnych tętnach biegamy szybciej i tyle. Np. w przypadku wzrostu zdolnośc beztlenowych gdy wykonujemy dużo pracy beztlenowej a mniej tlenowej to tętno spoczynkowe będzie wiekszę niż w okresie gdy wykonujemy duzó pracy bazowej tlenowej.

Tompoz
Tompoz
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Garmin 310XT, raczej ufam jego wskazaniom. Fakt, że pobiegłem mocny trening rano(czyli na czczo), ale nadal nie rozumiem takiego skoku w jednej chwili.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

malag201 pisze:Raz na jakiś czas podczas biegów zdarzają mi się dziwne skoki tętna. Biegnę sobie założonym tempem i nagle 10 uderzeń do góry, później już nie wraca do poprzedniego poziomu. Jeszcze jeśli to występuje powiedzmy po jakimś intensywnym treningu w dniu poprzedzającym trening, to jestem w stanie to zrozumieć. I przykład takiego skoku następnego dnia po mocnym treningu(około 8km):

Natomiast dzisiaj z rana sobie biegłem w 2 zakresie, nie jestem zmęczony, chociaż wewnętrznie dość mocno odczuwam niechęć do biegania. No i wykres z tego treningu:

Nie wiem, może to jakieś niedobory magnezu, potasu, czy wapnia? Bo naprawdę nie czuję się zmęczony. Z czym może być związany taki nagły skok?
(full badania serca robiłem z rok temu i wszystko wyszło ok, teraz czasami czuję taki nieregularny rytm serca - niedobory?)
a co do wypowiedzi kolegi u ciebie w tych podanych treningach nie ma żadnego nagłego skoku tętna nie uzasadnionego i tyle na ten temat. Tworzys zproblem który nie istnieje.

Tompoz
Tompoz
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
malag201 pisze:Raz na jakiś czas podczas biegów zdarzają mi się dziwne skoki tętna. Biegnę sobie założonym tempem i nagle 10 uderzeń do góry, później już nie wraca do poprzedniego poziomu. Jeszcze jeśli to występuje powiedzmy po jakimś intensywnym treningu w dniu poprzedzającym trening, to jestem w stanie to zrozumieć. I przykład takiego skoku następnego dnia po mocnym treningu(około 8km):

a co do wypowiedzi kolegi u ciebie w tych podanych treningach nie ma żadnego nagłego skoku tętna nie uzasadnionego i tyle na ten temat. Tworzys zproblem który nie istnieje.

Tompoz
Dzisiejszy trening - 34:04 tętno 162, 34:42 tętno 176 - bez zmiany tempa. Uważam, że to spory skok na takiej szybkości.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

popatrz tętno ci powolutku rosnie nie ma żadnego skoku jest wszystko okej. albo np. było pod wiatr i musiałeś więcej mocy generować.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

A podczas takiego skoku tętna nie odczuwasz żadnych "dolegliwości" - tzn. w ogóle tego nie czujesz, dopiero stwierdzasz po odczycie?
Mi zdarzają się "skoki" na 200 ud., no, ale ja to wiem gdy się wydarza, bo zdarza mi się częstoskurcz.
Dlaczego - nie wiadomo - pewnie jest to nawrotny częstoskurcz węzłowy, mam tak od zawsze. Kiedyś dość rzadko, ale teraz - na starość - częściej.
W każdym razie jest to na tyle nieprzyjemne, że nie da się nie zauważyć. Więc jeśli podejrzewasz, że to nie sprawa sprzętu, ale raczej organizmu, to może jednak warto zrobić jakaś badania - echo, ekg wysiłkowe, holter?
Inna sprawa, że czasami maks tętna jest chwilę po wysiłku, ale tak jest w przypadku osiągnięcia tętna w danym momencie maksymalnego.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beata pisze:A podczas takiego skoku tętna nie odczuwasz żadnych "dolegliwości" - tzn. w ogóle tego nie czujesz, dopiero stwierdzasz po odczycie?
Mi zdarzają się "skoki" na 200 ud., no, ale ja to wiem gdy się wydarza, bo zdarza mi się częstoskurcz.
Dlaczego - nie wiadomo - pewnie jest to nawrotny częstoskurcz węzłowy, mam tak od zawsze. Kiedyś dość rzadko, ale teraz - na starość - częściej.
W każdym razie jest to na tyle nieprzyjemne, że nie da się nie zauważyć. Więc jeśli podejrzewasz, że to nie sprawa sprzętu, ale raczej organizmu, to może jednak warto zrobić jakaś badania - echo, ekg wysiłkowe, holter?
Inna sprawa, że czasami maks tętna jest chwilę po wysiłku, ale tak jest w przypadku osiągnięcia tętna w danym momencie maksymalnego.
Beato ale on nie ma żadnego skoku popatrz na jego endomondo jemu tętno narasta powoli przy tej samej predkości właczaja się przemiany betlenowe itd. a ty opisujesz jednostke chorobowa i sama czujesz dyskonfort i skok tętna chwilowy............................. pomysl o ablacji.

Tompoz
Tompoz
elter
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mam podobne problemy w ostatnich dniach. Tyle, że u mnie wracało jak ręką rozładowałem ładunki elektryczne między bielizną a koszulką. Jak włożyłem rękę pomiędzy to czułem jak mi się włosy na łapie najeżyły. Niestety tylko na chwilę pomagało. Też mam 310XT ale nowszy model HRM z 2012 roku. We wczesniejszych sezonach nie miałem takich problemów. Ciuchy prałem w zwykłym proszku i z płynem do płukania tkanin. Teraz korzystam z Bil Sport Active i jak do tej pory lepiej to wyglądało tak teraz coś mi właśnie nie pasuje. Wymienie też sobie dzisiaj baterię i zobacze, może pomoże.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Beato ale on nie ma żadnego skoku popatrz na jego endomondo jemu tętno narasta powoli przy tej samej predkości właczaja się przemiany betlenowe itd. a ty opisujesz jednostke chorobowa
Ja po prostu pytam - sugeruję.
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Akurat dzisiaj nic nie czułem, po prostu spojrzałem na zegarek i zobaczyłem, że tętno skoczyło. Czasami czuję, że coś jest nie tak, ale to wtedy, gdy jestem zmęczony i wtedy tętno też tak skokowo rośnie.
Między naszymi skokami jest jedna różnica, jak u mnie już wzrośnie, to takie zostaje. Full zestaw badań zrobiony rok temu.

Tompoz sugerujesz, że ten "skok" to po prostu przekroczenie pewnej granicy? (czyt biegłem za szybko 2 zakres? :) )
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

malag201 pisze:Akurat dzisiaj nic nie czułem, po prostu spojrzałem na zegarek i zobaczyłem, że tętno skoczyło. Czasami czuję, że coś jest nie tak, ale to wtedy, gdy jestem zmęczony i wtedy tętno też tak skokowo rośnie.
Między naszymi skokami jest jedna różnica, jak u mnie już wzrośnie, to takie zostaje. Full zestaw badań zrobiony rok temu.

Tompoz sugerujesz, że ten "skok" to po prostu przekroczenie pewnej granicy? (czyt biegłem za szybko 2 zakres? :) )
coś w tym stylu przekroczenie pewnej granicy . Trening to nie apteka . Zobacz treningi kolarskie mojego syna zobacz jak tętno reaguje np. jak oddaje zmiane albo daje zmiane na torze

https://www.endomondo.com/workouts/

Tompoz
Tompoz
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zły link :)
tompoz
Zaprawiony W Bojach