Za wysoki puls na poczatku treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ldamianl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37.07

Nieprzeczytany post

Mam 23 lata 68kg biegam regularnie 3 miesiac po 4 razy w tygodniu. Po zakupieniu polsometra staram sie biegac jak najczesciej z nim. Zaobserwowalem dwa razy ostatnimi czasy ze zaraz po rozpoczeciu treningu moj puls osiaga najwyzsze wartosci wczoraj bylo to 171 a poprzednim razem 182. Wczoraj czas pierwszego kilonetra to 06:44! a poprzednin razem trucht powyzej 06:00. Co ciekawe zeby tempo wczorajszego biegu ustabilizowalo sie potrzebowalem 2km i przyspieszenia ponizej 06:00. Czy to normalne ? Czy moze powinienem odwiedzic lekarza ?
Rekordy:
5km - 17:09 (IX 2020)
10km - 34:29 (IX 2021)
HM - 1:15:41 (IX 2022)
M - 2:41:38 (IX 2021)
PKO
degi
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Upewnij się może najpierw, że przed treningiem dokładnie zmoczyłeś wodą wszystkie elektrody od pulsometru (np. Garmin, w niektórych modelach, ma 3 elektrody i bez zmoczenia tej trzeciej też różne kwiatki potrafi pokazywać). Ja osobiście oprócz paska, nawilżam także skórę i dopiero zakładam pulsometr. Może być tak, że na początku masz zły kontakt między paskiem i skórą, i dlatego pokazuje Ci "prędkość wiatru", a po rozpoczęciu treningu, jak się trochę spocisz to zaczyna pokazywać realne wartości.
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

Dodam tylko, że jak biegam w koszulce termoaktywnej i ona jeszcze jest sucha, to musi się elektryzować, bo zakłóca czasami tętno. Przynajmniej tak był w "zwykłym" pulsometrze za 100pln. W Garminie już nie mam takiego problemu.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Jak robię sobie "długie, wolne wybieganie" to tez najczęściej najwyższe wartości mam na samym początku, potem grzecznie spada. Często po prostu na początku treningu biegniesz trochę szybciej (standardowy błąd początkujących), a zwalniasz dopiero później, do tego jeśli nie rozgrzałeś się porządnie przed treningiem, to może byc to przyczyną. Jeśli zaczniesz bieg bez wiekszej rozgrzewki to pamiętaj,że organizm potrzebuje "chwilę" (u mnie koło 15 minut), aby odpowiednio przestawić się w tryb "biegowy", co może skutkowac tym,że biegnąc w miarę równym tempem na początku (mimo,że nie jesteś jeszcze zmeczony) masz wyższe odczyty niż w dalszej części treningu.

--
Axe
elter
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Suche elektrody. Jak się spocisz to wszystko bangla. Załóż pasek. Zmocz rękę pod kranem i przejedź po elektrodach i po skórze. Bedzie git.
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a jak się czujesz przy takim wysokim pulsie? bo może rzeczywiście pomiar jest dobry i masz taką przypadłość, czujesz się jakbyś był na wysokich obrotach?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ