półmaraton pytanie
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
cześć,
planuje wystartować w półmaratonie krakowskim w ten weekend. Problem jest taki, że od piątku zeszłego tygodnia źle się czułem i nie biegałem (objawy grypowe), potem w poniedziałek doszły problemy żołądkowe (rota przyniesiony z przedszkola), także mocno po tym osłabłem i w zasadzie to dopiero dziś jestem zdolny do jakiejś aktywności. Dziś nie pobiegam bo idę na ściankę wspinaczkową także pytanie co i czy biegać w piątek / sobotę ? i jakie tempa sobie założyć podczas biegu? Planowałem pół dystansu biec na poziomie 4:40/km a potem coś może nieznacznie szybciej i załóżmy, że to był mój realny max w przypadku gdyby nie wypadła choroba.
Ostatnie bieganie: 15.10 - 9.2km
wcześniej było raczej regularne nabijanie km (5 razy w tygodniu w tym 4 x około 10km i raz powyżej 20km), średnio 60km / tydzień
dzięki
Michał
planuje wystartować w półmaratonie krakowskim w ten weekend. Problem jest taki, że od piątku zeszłego tygodnia źle się czułem i nie biegałem (objawy grypowe), potem w poniedziałek doszły problemy żołądkowe (rota przyniesiony z przedszkola), także mocno po tym osłabłem i w zasadzie to dopiero dziś jestem zdolny do jakiejś aktywności. Dziś nie pobiegam bo idę na ściankę wspinaczkową także pytanie co i czy biegać w piątek / sobotę ? i jakie tempa sobie założyć podczas biegu? Planowałem pół dystansu biec na poziomie 4:40/km a potem coś może nieznacznie szybciej i załóżmy, że to był mój realny max w przypadku gdyby nie wypadła choroba.
Ostatnie bieganie: 15.10 - 9.2km
wcześniej było raczej regularne nabijanie km (5 razy w tygodniu w tym 4 x około 10km i raz powyżej 20km), średnio 60km / tydzień
dzięki
Michał
-
- Stary Wyga
Ja bym odpuścił bieganie przed półmaratonem lub ewentualnie zrobił delikatny rozruch.
Co do tempa to postaraj się biec tak jak planowałeś, jak będzie ciężko to zwolnisz, jak będzie bardzo dobrze to może nawet przyspieszysz.
Co do tempa to postaraj się biec tak jak planowałeś, jak będzie ciężko to zwolnisz, jak będzie bardzo dobrze to może nawet przyspieszysz.
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Ja bym już nie biegał przed zawodami. Ewentualnie w sobotę dla rozruchu jakiś szybki kilometr po dwukilometrowej rozgrzewce i na koniec ze dwa wolne kilometry w ramach schłodzenia.
Niemniej gdybym czuł się źle, to bym odpuścił ściganie się.
Przy dobrym samopoczuciu biegłbym według założonego wcześniej planu.
Powodzenia.
Niemniej gdybym czuł się źle, to bym odpuścił ściganie się.
Przy dobrym samopoczuciu biegłbym według założonego wcześniej planu.
Powodzenia.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45
- Kontakt:
ja tez zdecydowanie bym oddpuścił trening i w sobote wieczorem zjadł porządną porcję makaronu 

-
- Zaprawiony W Bojach
Niekasia41 pisze:Czy ten makaron przed połówką to konieczność???
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
Kangoor5 pisze:Niekasia41 pisze:Czy ten makaron przed połówką to konieczność???

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Nie no - bez przesady, jak do tej pory biegał po 60 km/tydz to jest spory kilometraż i tego półmaratonu przespacerować też nie planuje. Dzisiaj idzie na ściankę także tragedii nie ma.
Moim zdaniem - wyjdź w piątek na lekką przecierkę, tj. z 5 km truchtu i kilka przebieżek po 80-100 metrów, ale tak mocno zachowawczo na 70-80%. Tak, żeby poczuć lekki głód biegania i przypomnieć nogom ich zadanie. Od tego Ci się raczej nie pogorszy, w sumie to nawet się nie powinieneś spocić - chyba że by bardzo wiało/lało to odpuść. Sobotę odpuść, w niedzielę lekka rozgrzewka (ja przed HM truchtam sobie z 1-2km, w tym ostatnie kilkaset metrów prędkością startową, później trochę wymachów, ze 3 przebieżki po 50m) i tyle. Na mnie to działa - mam głód biegania, a jednocześnie coś się ruszę.
Co do tempa - to zależy. Czasami po takiej przerwie jest moc, a czasami wręcz przeciwnie - zależy, co zrobiła infekcja. Moim zdaniem właśnie jutro na tym truchcie/przebieżkach oraz docelowej rozgrzewce w niedzielę zaobserwuj jak się będziesz czuł i podejmij decyzję.
Moim zdaniem - wyjdź w piątek na lekką przecierkę, tj. z 5 km truchtu i kilka przebieżek po 80-100 metrów, ale tak mocno zachowawczo na 70-80%. Tak, żeby poczuć lekki głód biegania i przypomnieć nogom ich zadanie. Od tego Ci się raczej nie pogorszy, w sumie to nawet się nie powinieneś spocić - chyba że by bardzo wiało/lało to odpuść. Sobotę odpuść, w niedzielę lekka rozgrzewka (ja przed HM truchtam sobie z 1-2km, w tym ostatnie kilkaset metrów prędkością startową, później trochę wymachów, ze 3 przebieżki po 50m) i tyle. Na mnie to działa - mam głód biegania, a jednocześnie coś się ruszę.
Co do tempa - to zależy. Czasami po takiej przerwie jest moc, a czasami wręcz przeciwnie - zależy, co zrobiła infekcja. Moim zdaniem właśnie jutro na tym truchcie/przebieżkach oraz docelowej rozgrzewce w niedzielę zaobserwuj jak się będziesz czuł i podejmij decyzję.
biegam ultra i w górach 

- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
Michałmichalp pisze:Problem jest taki, że od piątku zeszłego tygodnia źle się czułem i nie biegałem (objawy grypowe), potem w poniedziałek doszły problemy żołądkowe (rota przyniesiony z przedszkola), także mocno po tym osłabłem i w zasadzie to dopiero dziś jestem zdolny do jakiejś aktywności. Dziś nie pobiegam bo idę na ściankę wspinaczkową także pytanie co i czy biegać w piątek / sobotę ? i jakie tempa sobie założyć podczas biegu? Planowałem pół dystansu biec na poziomie 4:40/km a potem coś może nieznacznie szybciej i załóżmy, że to był mój realny max w przypadku gdyby nie wypadła choroba.
a to Ci się się przerwa trafiła

Jak Koledzy wcześniej napisali lepiej albo odpocząć albo bardzo lekko pobiegać - truchtem.
Ja dorzucam do puli wyboru 3-4km spacer w pt.
Musisz zdać się na swoje samopoczucie tutaj, plus dużo śpij

Co do taktyki startu to jednak bym zweryfikował je. Niestety, ale jak dziś dopiero jesteś zdolny do jakiejś aktywności.
Ja bym lekko wolniej pobiegł niż pierwotnie zakładasz, tak do 13-15km a potem zobaczył.
Acz to pozostaje w Twojej gestii, znasz się lepiej, w tym swoją historię biegową

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45
- Kontakt:
nie to nie jest konieczność, ale warto węgli doladować, mi to pomaga, nie wiem czy bardziej swiadomość tego ze pojadłem czy sam faktkasia41 pisze:Czy ten makaron przed połówką to konieczność???

- katekate
- Zaprawiony W Bojach
oczywiściekasia41 pisze:Katekate a można naładować węgle zjadając troszkę słodyczy?![]()

- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
czekaj, czekaj, 100gx64kg=6,1kg
no to by się zgadzało-4 serniki i gitara