Bieganie, a średnie tempo.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.

Jakie powinienem mieć średnie tempo na 5 km ?

Czas głosowania minął 13 wrz 2014, 19:11

Mniej niż 8 km/h
2
18%
Około 8 km/h
0
Brak głosów
Około 9 km/h
1
9%
Około 10 km/h
1
9%
Więcej niż 10 km/h
7
64%

Liczba głosów: 11
Foliopak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 70
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Od miesiąca trenuje bieganie i ostatnim razem przebiegłem 9 km w ciągu 1h i 10 minut.
I chciałbym się spytać czy to dobre tempo jak na pierwszy miesiąc.
Mam 14 lat, ważę 62 kg i mierzę 165 cm wzrostu.
Jakie powinienem mieć średnie tempo na 5 km?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi! :)
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

8km/h to szybki spacer.
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Na stronie bieganie.pl (i nie tylko) jest kalkulator biegowy (i nie tylko) - można oszacować tempo na podstawie wyniku na innym dystansie.
Tempo podaje się w minutach na kilometr, w kilometrach na godzinę podaje się prędkość.
A najlepiej będzie jak porozmawiasz z nauczycielem WF
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Twoja prędkość:
7.71 km/h
7:46.67 min/km

Troszkę wolno :bleble:

Zmierz sobie tętno nastepnym razem i wylicz tutaj tempo biegania:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=44&id=399
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Biegaj tak, żeby sprawiało Ci to przyjemność, nie patrz na razie na liczby. Jak będziesz biegał za szybko, ledwo łapiąc oddech, to szybko się możesz zniechęcić. To Twoje początki, więc niska prędkość to normalna rzecz, a wraz z upływem czasu zaczniesz biegać coraz szybciej.
Rolli pisze:8km/h to szybki spacer.
Rolli, zauważ, że chłopak ma 14 lat. Dla Ciebie 8 km/h to może szybki spacer, ale dla niego już niekoniecznie.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

chiżu pisze:Biegaj tak, żeby sprawiało Ci to przyjemność, nie patrz na razie na liczby. Jak będziesz biegał za szybko, ledwo łapiąc oddech, to szybko się możesz zniechęcić. To Twoje początki, więc niska prędkość to normalna rzecz, a wraz z upływem czasu zaczniesz biegać coraz szybciej.
Rolli pisze:8km/h to szybki spacer.
Rolli, zauważ, że chłopak ma 14 lat. Dla Ciebie 8 km/h to może szybki spacer, ale dla niego już niekoniecznie.
Masz racje, dzieci powinny biegać tylko jako zabawa.

Ale:
1. Chłopak ma już 14 lat. To jest wiek, w którym zaczyna się specjalizacja treningów i wychodzi się z dziecinnych i zaczyna się tez trening osobowościowy. Trening szybkościowy można już z 7 letnimi dziećmi przeprowadzać, ale jak już pisałem, w postaci zabaw i najlepiej wielodyscyplinarny. Sprintuj, skacz i rzucaj. Juz w wieku 10 lat można wymagać od dzieci odpowiedniego przykładania się do ćwiczeń. Oczywiście w zależności czy to dziecko szybko rozwinięte czy trochę opóźnione w rozwoju organizmu.

2. 8km/h jest bardzo wolno. To jest nawet wolniej jak truchtanie. Chłopak jednak powinien uczyć się biegać, bo w tym wieku organizm jest najbardziej podatny na rozwój szybkości. Nie 5km ale 50, 100, 200 i 400m, ale bardzo szybko.

3. Nikt nie chce nikogo do czegoś zmuszać, ale biegać szybko sprawia dużo więcej przyjemności jak czołganie się po lesie. Zwłaszcza dla młodzieży. Niestety dużo 40-50-latków myśli ze jak oni biegają wolno, wszyscy powinni biegać wolno. Te nie jest tak. Po paru wolnych wybieganiach powinno się pokazać chłopakowi, ze można biegać tez szybko.

4. Takie informacje każdy chłopak i dziewczyna dostanie jak pójdzie do kubu lekkiej atletki.
Foliopak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 70

Nieprzeczytany post

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Zaczynam trenować średnie tempo już na 5km mierzyłem GPS na aplikacji Sport Tracker mam po 9.1 km/h, ale będę próbował jeszcze wyciągnąć 11 km/h.
Jeszcze raz bardzo dziękuje
wiater
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie znam się, bo nigdy się tym nie interesowałem(nie potrzebowałem0, ale czy jest jakieś urządzenie, które oblicza w czasie biegu Twoją szybkość np na km/h?
CesaryK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:30

Nieprzeczytany post

Foliopak pisze:Cześć!

Od miesiąca trenuje bieganie i ostatnim razem przebiegłem 9 km w ciągu 1h i 10 minut.
I chciałbym się spytać czy to dobre tempo jak na pierwszy miesiąc.
Mam 14 lat, ważę 62 kg i mierzę 165 cm wzrostu.
Jakie powinienem mieć średnie tempo na 5 km?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi! :)
Skoro masz 14 lat, to nie ma co się przejmować takim wynikiem - przy mądrym treningu i odżywianiu Twoje wyniki skoczą prędzej niż może się wydawać - poproś nauczyciela WF-u o wskazówki, będzie wiedział co dobre dla Ciebie.

Zacząłem biegać w październiku 2013 roku, czyli zaraz minie rok - powiem szczerze, że to nie było 12 miesięcy bardzo regularnych, a mądrych to już w ogóle treningów, a zszedłem z czasu 23:30 na 5 km do 18:59 - mam 21 lat, czyli Twój organizm jest w o wiele lepszej dyspozycji stąd progres może być jeszcze szybszy, tak sądzę. :)
Bug Master
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@UP

Zgadzam się z przedmówcą, nie przejmuj się na razie prędkością średnią. Olej ją i skup się na treningach. Warto przynajmniej raz w tygodniu pobiec szybszym tempem, abyś się nie zamulił tymi 8km/h. Nie masz przypadkiem trochę nadmiaru tłuszczu? Mam 16 lat, a ważę tyle samo, co ty i mierzę 177cm. Jeśli tak, to pamiętaj, by biec, np. 2 razy wolno ( czyli twoje 8km/h) i raz szybciej, a mniejszy dystans, np. 4-5km w 10-11 km/h. Nie sugeruję tutaj, że masz się tych prędkości trzymać, bo musisz sam zobaczyć, jakie tempo Ci odpowiada najbardziej. Pamiętaj o rozciąganiu, a będzie dobrze. Powodzenia!

Pozdrawiam
Obrazek

Życiówki:
5,1km - 22:56 - 17.05.2014
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ