Plan treningowy - dodatkowe tygodnie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Postanowiłem pobiec swój pierwszy maraton i wybrałem sobie plan treningowy dostosowany do swoich możliwości. Przeczytałem w jakiejś mądrej książce, że zabierając się do planu treningowego - zwłaszcza jeśli przygotowania wypadają w zimie, warto dodać zapasowy tydzień lub dwa na wypadek kontuzji czy choroby.

Czy Wy tak robicie? Czy jeżeli plan ma X tygodni to zaczynacie go dokładnie X tygodni przed biegiem do którego się przygotowujecie? A jeżeli dodajecie tydzień albo dwa i nie przydarzy się żadna kontuzja, ani nic innego co by opóźniło przygotowania to co robicie pod koniec planu - jeśli najdłuższe wybieganie wypadnie na długo przed biegiem? Ja myślałem, żeby w takim wypadku powtarzać ten najcięższy tydzień kilka razy i zachowac tyle czasu ile przewiduje plan na roztrenowanie, ale nie wiem czy to dobry pomysł?
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2014, 10:50 przez Marc.Slonik, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Trzymaj się planu, nic nie wymyślaj. Choroby nie zaplanujesz.
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

Marc.Slonik pisze: Ja myślałem, żeby w takim wypadku powtarzać ten najcięższy tydzień kilka razy i zachowac tyle czasu ile przewiduje plan na roztrenowanie, ale nie wiem czy to dobry pomysł?
Jak to powiedział ktoś mądry "lepiej być lekko niedotrenowanym, niż lekko przetrenowanym". Powtarzanie najcięższego tygodnia "kilka razy" na pewno nie przyniesie dobrych skutków.
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ