Komentarz do artykułu Przebiegłeś półmaraton, jak pobiegniesz maraton?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Przebiegłeś półmaraton, jak pobiegniesz maraton?
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Nie ma w tym przesady , ale niemożna pierwszej połowy maratonu zacząć
szybciej od czasu jaki uzyskaliście podczas ostatniego startu w HM, a
w HM nie należy biec szybciej pierwszych 10km_ ów od ostanio bieganej
dychy itd.. Jeśli będziesz się trzymał tej zasady to unikniesz przykrych
niespodzianek podczas docelowej imprezy!
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Obawiam się, że trzymanie się tej zasady na pewno doprowadzi do przykrych niespodzianekadam1adam pisze:Nie ma w tym przesady , ale niemożna pierwszej połowy maratonu zacząć

Należy biec (znacznie) wolniej !
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To jest komentarz do jakiegoś innego artykułu chyba ?adam1adam pisze:Nie ma w tym przesady , ale niemożna pierwszej połowy maratonu zacząć

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Podciągając pod temat mam takie pytanie. Jeśli chce pobiec kontrolnie w zawodach przed maratonem i oszacować na jaki wynik mogę planować start i do wyboru mam dwie opcje, to która będzie lepsza: (?)
1. na 3 tygodnie przed maratonem biegnę połówkę
2. na 2 tygodnie wcześniej biegam dychę
pewnie zależy to od kilku czynników, powiedzmy, jestem młody, szybko się regeneruję, biegam na poziomie 1:15 połówkę i do dychy mógłbym podejść bez opuszczania długiego wybiegania w tygodniu.
pewnie zależy to od kilku czynników, powiedzmy, jestem młody, szybko się regeneruję, biegam na poziomie 1:15 połówkę i do dychy mógłbym podejść bez opuszczania długiego wybiegania w tygodniu.
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Bez dwóch zdań 1)Goralll pisze:Podciągając pod temat mam takie pytanie. Jeśli chce pobiec kontrolnie w zawodach przed maratonem i oszacować na jaki wynik mogę planować start i do wyboru mam dwie opcje, to która będzie lepsza: (?)
Oczywiście, orientacyjny czas na maraton można oszacować, i będzie to raczej ambitny cel - jakoś musisz ten maraton biec - ale (!), wszelkie przeliczniki są bardzo złudne, nie uwzględniają bowiem czynnika wytrzymałościowego, który w przypadku maratonu ma decydujące znaczenie.
Generalnie nie ma testu na maraton - to maraton jest testem

Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Gorall
To jesteś bardzo dobrym zawodnikiem. Nie biegałeś jeszcze maratonu?
Pisanie artykułu do nieznanego bliżej grona odbiorców to jedno, a odpowiedź na konkretne pytanie od konkretnego zawodnika to drugie.
Jest wiele indywidualnych powodów dla których powinieneś wybrać jedną lub drugą opcję i na Twoim poziomie to już nie podjąłbym się udzielenia takiej bezwzględnej odpowiedzi, za mało wiem.
Tak jak napisał jarjan -nie ma testu na maraton, dlatego wybrałbym opcję bezpieczniejszą, czyli 2.
Półmaraton jest już jednak bardziej wymagającym dystansem i tak jak przyjęło się, że myśląc o zdrowiu nie należy biegać maratonu częściej niż co 6 miesięcy, tak uważam, że półmaratonu nie należy biegać częściej niż 1-2 miesiące. A tutaj 3 tygodnie po półmaratonie masz maraton.
Jeśli wystartowałbyś w połówce to nawet nie wiadomo jak do tego podejść - z marszu czy robić jakiś odpoczynek? A bez odpoczynku to wynik będzie może mało miarodajny? Za dużo wysiłku a w efekcie mamy mało pewny wynik, z dychy będziesz miał to samo.
To jesteś bardzo dobrym zawodnikiem. Nie biegałeś jeszcze maratonu?
Pisanie artykułu do nieznanego bliżej grona odbiorców to jedno, a odpowiedź na konkretne pytanie od konkretnego zawodnika to drugie.
Jest wiele indywidualnych powodów dla których powinieneś wybrać jedną lub drugą opcję i na Twoim poziomie to już nie podjąłbym się udzielenia takiej bezwzględnej odpowiedzi, za mało wiem.
Tak jak napisał jarjan -nie ma testu na maraton, dlatego wybrałbym opcję bezpieczniejszą, czyli 2.

Półmaraton jest już jednak bardziej wymagającym dystansem i tak jak przyjęło się, że myśląc o zdrowiu nie należy biegać maratonu częściej niż co 6 miesięcy, tak uważam, że półmaratonu nie należy biegać częściej niż 1-2 miesiące. A tutaj 3 tygodnie po półmaratonie masz maraton.
Jeśli wystartowałbyś w połówce to nawet nie wiadomo jak do tego podejść - z marszu czy robić jakiś odpoczynek? A bez odpoczynku to wynik będzie może mało miarodajny? Za dużo wysiłku a w efekcie mamy mało pewny wynik, z dychy będziesz miał to samo.
- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:53:02
Właśnie... W sobotę biegłem planowo pod maraton 12km. W niedziele miało być 25km albo start w połówce. Łącznie ze startem to 70 km w tygodniu przed startowym. Ponadto akcenty pod maraton a nie połówkę. To powiedziałbym, ze to się w ogóle nie liczy 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
To chyba decyzja zapadła, wybiorę dychę. Nawet logistycznie mi to bardziej odpowiada.
pozdrawiam
Owszem, nawet 2 mam na koncie, ale ostatni równy rok temu z niezbyt mocnego przygotowania. Na wiosnę pobiegłem 2 półmaratony i 3 miesiące nie biegałem w żadnych miarodajnych zawodach. Stąd chęć "oszacowania" możliwości przed Poznaniem.Adam Klein pisze: Nie biegałeś jeszcze maratonu?
pozdrawiam