77% wilgotnosci i wiatr na zawodach
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
czy dobrze się pobiegnie przy wilgotności 77%, wietrze 10km/h i 20 stopniach na zawodach na 10km? i jakie są optymalne warunki do biegania na zawodach 10km?
- Dawidavila
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:14
- Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19
Moim zdaniem to inwidualna sprawa mi najlepiej biega sie na zawodach przy 10-15 stopniach i lekkiej mzawce. No i pogody nigdy dokladnie nie da sie przewidziec duza wilgotnosc powietrza napewno bedzie przeszkadzac ale to tylko 10km wiec niema co sie martwic na zapas.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Im mniejszy wiatr tym lepiej. Temperaturą i wilgotnością tak się nie przejmuj. Jak kolega wyżej napisał - to tylko 10 km.fenoloftaleina pisze:czy dobrze się pobiegnie przy wilgotności 77%, wietrze 10km/h i 20 stopniach na zawodach na 10km? i jakie są optymalne warunki do biegania na zawodach 10km?
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Źle się biegnie - za ciepło, jak dla mnie 12C to max. na 10k , jeśli ma być życiówka.
Wilgotność też wysoka, szczególnie w połączeniu z 20C - pot słabo odparowuje = słabe chłodzenie.
Wiatr 10km/h, o ile w podmuchach - nie jest problemem, a nawet będzie ożywczo chłodził.
Istotne też jest czy będzie słońce, no bo jak będzie przy w/w warunkach - to mogiła
Ale wszystko zależy od tempa i cech indywidualnych biegacza.
Wilgotność też wysoka, szczególnie w połączeniu z 20C - pot słabo odparowuje = słabe chłodzenie.
Wiatr 10km/h, o ile w podmuchach - nie jest problemem, a nawet będzie ożywczo chłodził.
Istotne też jest czy będzie słońce, no bo jak będzie przy w/w warunkach - to mogiła

Ale wszystko zależy od tempa i cech indywidualnych biegacza.
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Najlepsza pogoda do biegania:
a) temperatura od 10 do 12 stopni