Jak określić poziom postępu treningowego?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
CesaryK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Literatura dotycząca biegania powiększa się z dnia na dzień, jednakże nie mogę znaleźć nic na temat tego jak mierzyć swój postęp - oczywiście zauważyłem, że osiągam coraz lepsze czasy, ale zastanawia mnie co np. oznacza zejście w ciągu dwóch miesięcy o liczbę x minut i tym podobne...

Swój pierwszy bieg na 5 km zaliczyłem w październiku 2013 roku - czas 23:30.
W ostatni weekend na tym samym dystansie osiągnąłem 19:07.

Trenuję z różną regularnością 10 miesięcy by wychodziło, czy jest to dobry progres czy jednak mógłby być jeszcze lepszy jeśli chodzi o taki okres czasu?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Progresja dobra, są lepsze ale Twoja jest ok. Ale nie podchodz do tego w taki sposób, czy masz lepszą czy gorszą progresje od innych, staraj sie poprostu w miarę mozliwosci trenować i osiągnąć lepsze wyniki.
Patrick90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:46

Nieprzeczytany post

W żaden sposób nie możemy określić postępu, bo nic o sobie nie napisałeś. Nie wiemy, jak trenujesz, ile razy tygodniowo, jakie etapy przygotowań wdrożyłeś. Ile masz, ile ważysz etc.
CesaryK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Patrick90 pisze:W żaden sposób nie możemy określić postępu, bo nic o sobie nie napisałeś. Nie wiemy, jak trenujesz, ile razy tygodniowo, jakie etapy przygotowań wdrożyłeś. Ile masz, ile ważysz etc.
Wzrost: 189 cm
Waga 82 kg (od października schudłem jakieś 7 kg)

Wyglądało to tak:

Od października do kwietnia treningi były bardzo nieregularne, niepodyktowane żadnym planem.
Czasem biegałem raz w tygodniu, czasem trzy, a czasem cały miesiąc wcale...

Od maja biegam 3-4 x w tygodniu, zazwyczaj staram się by w tygodniu znalazł się jeden dzień na podbiegi, długie wybieganie, interwały, tempo na dystansie 5 km, wszystko poprzedzone 40 minutową przebieżką. :)
Średnio 40 km na tydzień wychodzi od maja.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Profi , aby tak dalej !
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ