Witam!
mam konkretne pytania o techniki biegu, chodzi o prównanie biegania z śródstopia a biegania na pięte. Wiem że jest dużo takich tematów ale brak w nich konkretów.
pytanie 1
Przy której technice pracuję więcej mięśni ?
pytanie 2
Przy której technice mięśnie pracują "lepiej" ? ( w większym zakresie, zdrowiej )
pytanie 3
Która technika jest lepsza na dystanse : 5km, 10km, 15km, półmaraton i maraton ?
pytanie 4
Która technika jest bardziej męcząca ? tzn której technice jest się w stanie przebiec więcej przy podobnym poziomie wytrenowania ?
pytanie 5
Przy której technice jest mniejsza szansa na złapanie kontuzji ?
pytanie 6
Czy w tych samych butach ( nie minimalistycznych, "normalnych" do biegania ) można biegać obiema technikami ?
pytanie 7
Która technika jest szybsza ?
narazie chyba tyle : D Z góry dzięki za pomoc : )
Konkretne pytania o technike biegu
-
- Zaprawiony W Bojach
samo miejsce lądowania nic nie mówi o technice biegu. odpowiedzi, które uzyskasz nie będą miały wartości przy tak zadanym pytaniu.
wystarczająco konkretnie?
wystarczająco konkretnie?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie gniewaj sie, ale Twoje pytania są bez sensu. Moze ktoś znajdzie czas, żeby wytłumaczyć dlaczego, ja teraz nie mam jak.
-
- Zaprawiony W Bojach
ja rozumiem Twoją intencję dowiedzenia się konkretów, ale masz moim zdaniem niewłaściwe podejście/założenie. to nie ruchy dostosowuje się do miejsca lądowania, ale miejsce/sposób lądowania jest EFEKTEM, REZULTATEM techniki. można biegać koszmarnie źle lądując na śródstopiu, i można biegać z w miarę poprawną techniką lądując bardziej na tylnej części stopy.
1. w dużej części przypadków lądowanie na pięcie jest efektem nieprawidłowej techniki biegu, w szczególności robienia zbyt dużych kroków (overstriding) i lądowania na nodze wyprostowanej w kolanie.
2. w dużej części dużej części przypadków 1 jest efektem zbytniego zaufania systemom amortyzacji butów i wpływu ich konstrukcji (gruba podeszwa, szczególnie pod piętą) na biomechaniczny wzór ruchu.
dlatego np. odpowiedź na pytanie 6 brzmi: tak, można w takich i takich, ale amatorowi o nienajlepszych nawykach ruchowych trudniej w tradycyjnych butach.
3. nie można niestety wprost odpowiedzieć na zadane przez ciebie pytania, może chciałbyś je jakoś przeformułować w związku z tym, co napisałem?
1. w dużej części przypadków lądowanie na pięcie jest efektem nieprawidłowej techniki biegu, w szczególności robienia zbyt dużych kroków (overstriding) i lądowania na nodze wyprostowanej w kolanie.
2. w dużej części dużej części przypadków 1 jest efektem zbytniego zaufania systemom amortyzacji butów i wpływu ich konstrukcji (gruba podeszwa, szczególnie pod piętą) na biomechaniczny wzór ruchu.
dlatego np. odpowiedź na pytanie 6 brzmi: tak, można w takich i takich, ale amatorowi o nienajlepszych nawykach ruchowych trudniej w tradycyjnych butach.
3. nie można niestety wprost odpowiedzieć na zadane przez ciebie pytania, może chciałbyś je jakoś przeformułować w związku z tym, co napisałem?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
fakt, bez sensu, ale ze mam chwile to podejme wyzwanie ...
pytanie 1
Odp: Nie wiem.
pytanie 2
Przy której technice mięśnie pracują "lepiej" ? ( w większym zakresie, zdrowiej )
Odp: Srodstopie.
pytanie 3
Która technika jest lepsza na dystanse : 5km, 10km, 15km, półmaraton i maraton ?
Odp : Srodstopie jest lepsze na wszystkich dystansach.
pytanie 4
Która technika jest bardziej męcząca ? tzn której technice jest się w stanie przebiec więcej przy podobnym poziomie wytrenowania ?
Odp : Ktos kto biega na srodstopiu nie bedzie sie meczyl pieta. A ktos kto biega na piecie nie da rady na srodstopiu.
pytanie 5
Odp : Pieta.
pytanie 6
Czy w tych samych butach ( nie minimalistycznych, "normalnych" do biegania ) można biegać obiema technikami ?
Odp: Tak.
pytanie 7
pytanie 1
Odp: Nie wiem.
pytanie 2
pytanie 3
Odp : Srodstopie jest lepsze na wszystkich dystansach.
pytanie 4
Odp : Ktos kto biega na srodstopiu nie bedzie sie meczyl pieta. A ktos kto biega na piecie nie da rady na srodstopiu.
pytanie 5
Odp : Pieta.
pytanie 6
Odp: Tak.
pytanie 7
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt: