Witam to mój pierszy post na forum i potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych biegaczy. Mam za sobą biegi na 10k (44.33) i półmaraton (1:41:34). We wrześniu chciałem wystartować w maratonie warszawskim i szukam jakiś przykładowych planów trenningowych, żeby spokojnie osiągnąć wynik poniżej 4h i może zbliżyć się do 3:30. Aktualnie robię 3-4 trenningi w tygodniu pokonując całkowity dystans 40-50km. Tu moje 3 pytania:
1. Czy mógłby ktoś mi podać przykładowy plan na 10 tygodni, na którym mógłbym oprzeć swój trenning
2. Planowałem w wakacje do trenningów biegowych z powrotem dorzucić trenningi wytrzymałościowe na siłowni. Czy mogę bezproblemowo biegać i ćwiczyć na siłowni tego samego dnia czy może lepiej to rozdzielić?
3. Przymierzam się do zmiany butów. Powiniem kupić nową parę i zacząć w niej trenować i pobiec w maratonie czy może lepiej do września pomęczyć stare buty i od października biegać w nowych ?
Plan trenningowy do maratonu na 10 tygodni
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: brak
w sieci można znaleźć z milion planów treningowych do maratonu, a ty sie tu pytasz!!?? 
Od czego masz Google?

Od czego masz Google?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:45:34
Pewnie koledze chodzi o jakieś sprawdzone pokryte doświadczeniem forumowiczow
kuba2600 pisze:Witam to mój pierszy post na forum i potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych biegaczy. Mam za sobą biegi na 10k (44.33) i półmaraton (1:41:34). We wrześniu chciałem wystartować w maratonie warszawskim i szukam jakiś przykładowych planów trenningowych, żeby spokojnie osiągnąć wynik poniżej 4h i może zbliżyć się do 3:30. Aktualnie robię 3-4 trenningi w tygodniu pokonując całkowity dystans 40-50km. Tu moje 3 pytania:
1. Czy mógłby ktoś mi podać przykładowy plan na 10 tygodni, na którym mógłbym oprzeć swój trenning
2. Planowałem w wakacje do trenningów biegowych z powrotem dorzucić trenningi wytrzymałościowe na siłowni. Czy mogę bezproblemowo biegać i ćwiczyć na siłowni tego samego dnia czy może lepiej to rozdzielić?
3. Przymierzam się do zmiany butów. Powiniem kupić nową parę i zacząć w niej trenować i pobiec w maratonie czy może lepiej do września pomęczyć stare buty i od października biegać w nowych ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 44.33
Planów jest pełno z czego większość jest na 12 , 16 lub 8 tygodni przy czym ten ośmiotygodniowy jest bardzo intensywny i zakłada nawet pokonanie 3:30. Zmienie trochę pytanie, czy plan na 12 tygodni będzie dalej skuteczny jak np wytnę z niego dwa pierwsze lub pierwszy i ostatni tydzień trenningów?runner2010 pisze:w sieci można znaleźć z milion planów treningowych do maratonu, a ty sie tu pytasz!!??
Od czego masz Google?
Poza tym dalej liczę na podanie jakiegoś sprawdzonego planu

- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
ad.1 Każdy początkujący/średniozaawansowany. Rób od miejsca, w którym jesteśkuba2600 pisze:Witam to mój pierszy post na forum i potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych biegaczy. Mam za sobą biegi na 10k (44.33) i półmaraton (1:41:34). We wrześniu chciałem wystartować w maratonie warszawskim i szukam jakiś przykładowych planów trenningowych, żeby spokojnie osiągnąć wynik poniżej 4h i może zbliżyć się do 3:30. Aktualnie robię 3-4 trenningi w tygodniu pokonując całkowity dystans 40-50km. Tu moje 3 pytania:
ad.2 Powinieneś. Ale nie wytrzymałościowe a na siłę tułowia i nóg.
ad.3 Jeżeli masz zajechane - kup. Jeżeli nie masz - nie kupuj. Byle nie zmieniaj na tydzień przed maratonem.
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Ad.1) Plany treningowe :
bieganie.pl/?cat=19
www.treningbiegacza.pl/training-plans/
jeśli plan jest dłuższy niż 10 tyg. - odrzuć początkowe (!) 'nadmiarowe' tygodnie i kontynuuj, nie kondensuj, nie nadrabiaj.
Ad.2) Na pewno siłe należy robić po bieganiu, a czy w ogóle -to zależy od szczegółów tego biegania i siły.
Ad.3) Zależy jaki jest stan tych starych butów. O ile maraton chcesz pobiec w nowych, to powinieneś je mieć na nogach najpóźniej na początku sierpnia i zrobić co najmniej 2-3 dłuugie biegi.
Powodzenia
bieganie.pl/?cat=19
www.treningbiegacza.pl/training-plans/
jeśli plan jest dłuższy niż 10 tyg. - odrzuć początkowe (!) 'nadmiarowe' tygodnie i kontynuuj, nie kondensuj, nie nadrabiaj.
Ad.2) Na pewno siłe należy robić po bieganiu, a czy w ogóle -to zależy od szczegółów tego biegania i siły.
Ad.3) Zależy jaki jest stan tych starych butów. O ile maraton chcesz pobiec w nowych, to powinieneś je mieć na nogach najpóźniej na początku sierpnia i zrobić co najmniej 2-3 dłuugie biegi.
Powodzenia

Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław