Rozgrzewka
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:00
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Zaczynam realizować plan na 10km. Do przyszłego roku jeżeli mi się uda, to chciałbym przebiec 10km poniżej 40min.
I tutaj pytanie, jak długo rozgrzewać się przed treningiem?
Jakie ćwiczenia warto wykonywać na rozgrzewce?
Jeżeli miałby ktoś ciekawe plany treningowe na 10km aby pobiec poniżej 40 min, to byłbym wdzięczny.
Na dzień dzisiejszy 10km pokonałem w 49 min. Niestety rewelacji nie ma. Ale muszę to poprawić do przyszłego roku.
Zaczynam realizować plan na 10km. Do przyszłego roku jeżeli mi się uda, to chciałbym przebiec 10km poniżej 40min.
I tutaj pytanie, jak długo rozgrzewać się przed treningiem?
Jakie ćwiczenia warto wykonywać na rozgrzewce?
Jeżeli miałby ktoś ciekawe plany treningowe na 10km aby pobiec poniżej 40 min, to byłbym wdzięczny.
Na dzień dzisiejszy 10km pokonałem w 49 min. Niestety rewelacji nie ma. Ale muszę to poprawić do przyszłego roku.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:00
- Życiówka w maratonie: brak
Biegam 3-4 razy w tygodniu, pokonuję ok 10-15km. Nie liczyłem ile już kilometrów przebiegłem od początku swojego biegania. Od ostatnich dwóch lat starałem się biegać 3 razy w tygodniu. Wcześniej nie biegałem regularnie. Dlatego można powiedzieć, iż ostatnie dwa lata są regularne.
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
1) 49 a 40 - to kosmiczna różnica, proponowałbym, póki co, skoncentrować się na złamaniu 45 min. a potem się zobaczy 
2) Rozgrzewka - 2,5-3km spokojny bieg, ostatni km nieco żwawiej, zakończony 3-5 przebieżkami. Do tego 5-10 min gimnastyki rozciągającej dynamicznej, jeśli nie jest zbyt zimno , żeby nie wystygnąć.
3) Plany treningowe :
bieganie.pl/?cat=19
www.treningbiegacza.pl/training-plans/

2) Rozgrzewka - 2,5-3km spokojny bieg, ostatni km nieco żwawiej, zakończony 3-5 przebieżkami. Do tego 5-10 min gimnastyki rozciągającej dynamicznej, jeśli nie jest zbyt zimno , żeby nie wystygnąć.
3) Plany treningowe :
bieganie.pl/?cat=19
www.treningbiegacza.pl/training-plans/
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Jeśli masz dostęp do książki J.Skarżyńskiego, to jest do niej załączona płyta z nagranymi ćwiczeniami (zarówno rozgrzewka jak i siła biegowa).
Sam biegam regularnie od półtora roku. W zasadzie nie robię żadnych specjalnych rozgrzewek. Zwyczajnie pierwsze trzy kilometry same "wychodzą mi" wolniej.
Przed zawodami świetnie sprawdziła mi się rozgrzewka opisana przez jarjan'a. Po niej od razu można wejść na wysokie obroty.
Za to od początku roku skrupulatnie rozciągam się po każdym bieganiu kilka minut. Jestem bardzo zadowolony z efektów.
Sam biegam regularnie od półtora roku. W zasadzie nie robię żadnych specjalnych rozgrzewek. Zwyczajnie pierwsze trzy kilometry same "wychodzą mi" wolniej.
Przed zawodami świetnie sprawdziła mi się rozgrzewka opisana przez jarjan'a. Po niej od razu można wejść na wysokie obroty.
Za to od początku roku skrupulatnie rozciągam się po każdym bieganiu kilka minut. Jestem bardzo zadowolony z efektów.