codziennie 6 km, czy co drugi dzień 12 km?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
502340
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam 58 lat i biegam od "zawsze". Aktualnie średnio ok. 150 km / miesiąc, biegając co drugi dzień 12 km. Tetno do 75 % HRmax.
Waga 90 kg, wzrost 180 cm.
Cel - obniżenie wagi w celu pobiegnięcia maratonu, bez ryzyka kontuzji.
Półmaraton treningowo biegałem kilka razy w tym roku i nie mam z tym większych problemów - jestem po nim nieco obolały.
Kilka lat temu miałem problemy z kolanami i staram się dbać o nie jak potrafię.

Zakładając, że celem na dziś jest utrata wagi, jak lepiej biegać, codziennie po 6 km, czy co drugi dzień po 12 km.
Dieta LCHF - 3 miesiąc.
Obrazek
PKO
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja biegałbym co drugi dzień 12km. Podobno tkankę tłuszczową zaczyna się najlepiej spalać po jakiś 30 minutach spokojnego biegu, więc dłuższy bieg będzie związany z dłuższym czasem czerpania energii ze spalania tkanki tłuszczowej. Po drugie, uważam, że warto mieć dni odpoczynkowe.
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dokładnie, przynajmniej jeden dzień jest potrzebny na regenerację. Spróbuj tak: jeden dzień 6km z narastającą szybkością, dzień wolnego, dzień 12 km wybiegania, dzień wolnego, 6km z narastającą szybkością itd
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zdecydowanie - co drugi dzień 12km, ale z odżywianiem też bym pokombinował (ograniczył) :)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
502340
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak widzę zdania są podzielone. Teoria, że spalanie tłuszczów następuje w czasie biegania po upływie 0,5 h nie do końca jest słuszna tak jak zasada bilansu energetycznego. Kaloria kalorii nierówna, to pewne. W dni w które do tej pory nie biegałem spróbuję zrobić po rozgrzewce - 5 km interwały. Zobaczę jak będę się czuł i czy coś taki plan zmieni. Najbardziej obawiam się kontuzji - lepiej źle biegać niż nie biegać wcale. Brak czasu na regenerację do tego prowadzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja żadnego podziału zdań nie widzę, jednoznacznie za 12 km :)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ