Gimnastyka siłowa a interwały

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
atomekd
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:37:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej!

Czy dużym błędem jest robienie gimnastyki siłowej (GS) na nogi po interwałach, w tym samym dniu, po odpoczynku? Można jeżeli są warunki, czy lepiej unikać tego za wszelką cenę?

I kiedy lepiej robić GS w dzień przed interwałami, czy po, a może nie ma to znaczenia i można kierować się natchnieniem? :usmiech:
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
atomekd
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:37:44

Nieprzeczytany post

Brak kontuzji... chcę ćwiczyć nogi po to żeby wytrzymały te wszystkie kilometry biegania. No i żeby dawały radę na krótkich dystansach.
Obrazek
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

atomekd pisze: Czy dużym błędem jest robienie gimnastyki siłowej (GS) na nogi po interwałach, w tym samym dniu, po odpoczynku? Można jeżeli są warunki, czy lepiej unikać tego za wszelką cenę?
To zależy jak cieżkie są interwały i jak się po nich czujesz. Moim zdaniem lepiej tuż po a przez resztę dnia niech już się nogi regenerują.
Nie wiem też na ile ciężkie jest te GS.
atomekd pisze: I kiedy lepiej robić GS w dzień przed interwałami, czy po, a może nie ma to znaczenia
przed

a tak naprawdę to najlepiej:
atomekd pisze:kierować się natchnieniem
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

GS absolutnie nie dzień przed interwałami, jeśli jest na tyle ciężka, żebyś choć troszeczkę czuł ją kolejnego dnia. Zasada wspomagania biegania treningiem siłowym: trening ten ma możliwie NAJMNIEJ przeszkadzać w treningu biegowym.
Będzie artykuł o dokładnie tej tematyce. Kiedy? To zależy od Redakcji. Ja sam przesyłam jej go DO tygodnia po publikacji części pierwszej, która ma się ukazać niebawem.

(Kierowanie się natchnieniem to też jest bardzo dobra opcja - całkiem serio).
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ