1km po rzuceniu palenia

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
gixerliter
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Rzuciłem palenie tylko wyłącznie dzięki bieganiu - taka informacja dla ludzi , którzy chcą rzucić i nie widzą jak.

Postawiłem sobie cel - zejść poniżej 3:20 - 1km
Startowałem od - nie dałem rady przebiec 1000m tempem w miarę szybkim.
Po miesiącu treningu pierwszy pomiar : 4:47.
Obecnie mam 3:50/5 i chce zejść niżej. Czas jaki wyznaczyłem sobie to koniec wakacji.
Trenuje :
w pon - 15km - spokojnie
środa - 1km spokojnie, 2km 60-70% , 2x250m- sprin, 8x100m sprint, 2km spokojnie.
piątek lub sobota - zależy jak z robotą stoję
3km spokojnie, 1km - max tempo, 1km- spokojnie 4x100m max, 2km spokojnie.
Co poprawić, żeby poprawić jeszcze swój czas.
Biegam ok 2 miesięcy w sumie.
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

gixerliter pisze:Witam!
Rzuciłem palenie tylko wyłącznie dzięki bieganiu - taka informacja dla ludzi , którzy chcą rzucić i nie widzą jak.

Postawiłem sobie cel - zejść poniżej 3:20 - 1km
Startowałem od - nie dałem rady przebiec 1000m tempem w miarę szybkim.
Po miesiącu treningu pierwszy pomiar : 4:47.
Obecnie mam 3:50/5 i chce zejść niżej. Czas jaki wyznaczyłem sobie to koniec wakacji.
Trenuje :
w pon - 15km - spokojnie
środa - 1km spokojnie, 2km 60-70% , 2x250m- sprin, 8x100m sprint, 2km spokojnie.
piątek lub sobota - zależy jak z robotą stoję
3km spokojnie, 1km - max tempo, 1km- spokojnie 4x100m max, 2km spokojnie.
Co poprawić, żeby poprawić jeszcze swój czas.
Biegam ok 2 miesięcy w sumie.
Biegasz 2 miesiące i robisz 15km spokojnie?
gixerliter
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tak, spokojnie - miałem na myśli tempo spokojne ; p
Takie wypady są wyczerpujące, ale bardziej odczuwam to w nogach
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Biegaj tak dalej i będą postępy. Możesz tez dołożyć takie 2km na całego co 2 tygodnie z narastającym tempem.
gixerliter
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok dzięki za radę.
Jak zminimalizować ból nóg bo takim długim wybieganiu ? ( chodzi chyba o regeneracje ). Posiadam buty do biegania i wspomagam się ZMA, piję w czasie biegu powerrejda i zawsze po. Czy to wina rozciągania ?, a raczej braku rozciągania po treningu?
Nie ukrywam, że przeszkadza mi to, bo trening nie jest taki jakbym chciał, a daje sobie 1 dzień regeneracji.
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Porządnie porozciągasz i zobaczysz różnicę, jak następny trening będziesz biegł na świeżych i niezbitych mięśniach :) powodzenia i wytrwałości :taktak:
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
gixerliter
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jak na razie trzymam się dobrze ( bez palenia ) natomiast wróćmy do tematu.

Jak rozłożyć siły na bieg 1000m?
Mam do pokonania 4 okrążenia po 250m. Jaki czas powinienem mieć po 250m?, a jaki po 500m?
Najgorzej to chyba 3 kółko bo ostatnie to max możliwości i myśl tylko o mecie. Mowa o 3:20 na 1000m
Moje dane : 22 lata i 85kg , przed rzuceniem miałem 78/80kg, ale jakoś nie widać tych 5kg więcej. Jestem dobrze zbudowany.
Może dużo od siebie wymagam po 2 miesiącach?, ale uwierzcie mi : ta granica czasowa bardzo mnie motywuje i zachęca co ćwiczeń. Raczej bez wymierzonego celu nie wytrwałbym w tym.
Jeszcze pytanie co jeść przed wybieganiem? w moim przypadku jest to 15km. Zdarzało mi się bardzo odczuwać brak jedzenia szczególnie po 12km, ale też miałem tak, że czułem się pełny
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gixerliter pisze:Jak na razie trzymam się dobrze ( bez palenia ) natomiast wróćmy do tematu.

Jak rozłożyć siły na bieg 1000m?
Mam do pokonania 4 okrążenia po 250m. Jaki czas powinienem mieć po 250m?, a jaki po 500m?
Najgorzej to chyba 3 kółko bo ostatnie to max możliwości i myśl tylko o mecie. Mowa o 3:20 na 1000m
Moje dane : 22 lata i 85kg , przed rzuceniem miałem 78/80kg, ale jakoś nie widać tych 5kg więcej. Jestem dobrze zbudowany.
Może dużo od siebie wymagam po 2 miesiącach?, ale uwierzcie mi : ta granica czasowa bardzo mnie motywuje i zachęca co ćwiczeń. Raczej bez wymierzonego celu nie wytrwałbym w tym.
Jeszcze pytanie co jeść przed wybieganiem? w moim przypadku jest to 15km. Zdarzało mi się bardzo odczuwać brak jedzenia szczególnie po 12km, ale też miałem tak, że czułem się pełny
dziwaczny dystans wybrałes do bicia rekordów 1 km bo im krótszy dystans tym trudniejszy do trenowania nie lepiej bic na 5 czy 10 km ? i zdrowiej bo 1km to niezdrowy dystans dla serca

na 1 km nie rozkłada sie sił bo to za krótki dystans po solidnej rozgrzewce walisz na maxa od poczatku i tyle

na 15 km bierz cos ze soba jezeli brakuje ci sił np słodki płyn banana ale zadnej chemi woda z miodem albo cukrem oczywiscie na trening najlepiej sie udawac z pustym lub prawie pustym żołądkiem
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
gixerliter
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie wiedziałem, że to jakiś tam trudny dystans.
Czuję się szybki, ale nie wytrzymały.
Teraz już nie mam zamiaru celować w inny dystans bo wyjdzie,że się poddałem. Wcześniej nic nie czytałem,
kupiłem buty i chciałem po prostu biegać; ) Także będę tak długo katował, aż się uda.
Tylko, że trochę nie wiem jak dobrać siły. Bo biegnę swoim tempem 3 kółka, ostatnie max i czas wychodzi jaki wychodzi.
Gdy biegnę ( jakbym chciał ) na 3 kółku robią się schody już i puchnę heh. Zwiększę wybieganie do 18km

Jak się rozgrzewać? ( porządnie )
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gixerliter pisze:Nie wiedziałem, że to jakiś tam trudny dystans.
Czuję się szybki, ale nie wytrzymały.
Teraz już nie mam zamiaru celować w inny dystans bo wyjdzie,że się poddałem. Wcześniej nic nie czytałem,
kupiłem buty i chciałem po prostu biegać; ) Także będę tak długo katował, aż się uda.
Tylko, że trochę nie wiem jak dobrać siły. Bo biegnę swoim tempem 3 kółka, ostatnie max i czas wychodzi jaki wychodzi.
Gdy biegnę ( jakbym chciał ) na 3 kółku robią się schody już i puchnę heh. Zwiększę wybieganie do 18km

Jak się rozgrzewać? ( porządnie )
:hahaha: trudny dystans ale na duzo wyzszym poziomie niż twój

czujesz sie szybki jak wiekszość 22 latków to po prostu młodość na 1 km większość nie trenujacych nastolatków będzie lepsza od trenującego 40 latka :)

wytrzymałość ci do poprawy szybkosci na 1 km nie jest potrzebna na 1 km trenuj szybkosc poczytaj o treningu szybkosci i sily biegowej

czas jaki masz na 1 km masz zanim zaczniesz bieg :) tzn jak sie przygotowałeś taktyke zostaw zawodowcom

puchniesz bo bieg na 100% max szybko meczy im bedziesz lepszy tym mniej sie bedziesz meczył

nie ma sensu zwiekszac wybiegań do 18 km bo ten dystans daje ci odpoczynek i przygotowuje do długich dystansów moze sie zdziwisz ale truchtaniem 18 km niewiele poprawisz na 1km, radziłbym biegać cześciej ale krócej zamiast 18 km na raz 3 dni po 6-10 km a ostatnie 3 km przyspieszac az do maxa potem w domu hantle i cwiczenia miesni nóg na 1 km musisz miec nogi jak armaty :)

rozgrzewka np 10 min trucht gimnastyka dynamiczna potem 3 interwały 1y na progu mleczanowym 1 km drugi i 3i jeszcze wyzej po 500m przerwy w truchcie do uspokojenia tętna
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
gixerliter
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Uwierz mi, że nogi mam jak armaty ; ) , nie wlewam sobie.

Będę teraz biegał 4 razy w tyg, a nie 3.

1 dzień - 8km spokojnie, 8x100m - max, 2x250 max 2km - spokojnie
2 dzień 1km spokojnie 2km- 80-90 % , 1km spokojnie , 4x250 max z przerwami 2/3min 2km spokojnie
3 dzień spokojnie 8km
4 dzień 2km spokojnie 4x1000 tempem dość wysokim z przerwami 2 km spokojnie

może być ?
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gixerliter pisze:Uwierz mi, że nogi mam jak armaty ; ) , nie wlewam sobie.

Będę teraz biegał 4 razy w tyg, a nie 3.

1 dzień - 8km spokojnie, 8x100m - max, 2x250 max 2km - spokojnie
2 dzień 1km spokojnie 2km- 80-90 % , 1km spokojnie , 4x250 max z przerwami 2/3min 2km spokojnie
3 dzień spokojnie 8km
4 dzień 2km spokojnie 4x1000 tempem dość wysokim z przerwami 2 km spokojnie

może być ?
duzo interwałów mało biegów ciągłych które osobiście uważam za najzdrowsze i dla mnie najlepsze bieganie tzn bieg progowy i bieg z narastajacym tempem wykonuj siłe biegowa i rozciągaj sie ZAWSZE po treningu nie musi byc od razu

na początku liczy sie żeby biegać duzo i sie nie przeciążać jednoczesnie, nie łapać kontuzji wydaje sie nam że zadna kontuzja nas nie dotyczy az sie przydazy i zniszczy nam wiele czasu
gixerliter
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

będę pisał jak mi idzie. Jakoś na początku czerwca zmierzę swój czas i obym się " pochwalił "
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Nie napisales jaki masz obecnie czas na tysiaka
gixerliter
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

3:50, ale nie było to 100 % możliwości i ok 2 tyg temu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ