Ile powinna trwać siła biegowa ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
To zależy do jakiego dystansu się przygotowujesz. W przypadku maratonu niektóre plany zakładają zrobienie nawet 2 km siły biegowej, czyli powiedzmy 10 x 200 m. Przy takim treningu pół godziny to może być zbyt mało.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A przy przygotowaniu się do pierwszych zawodów na 10 km ? Ile czasu na siłę biegową poświęcić czasu ?
- MikeWeidenbaum
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
Błagam, nie pisz takich bzdur, dla dobra ogółu. Przecież tu wchodzi masa początkujących biegaczy, którzy mogą nie wiedzieć że to bzdura.philll pisze:przygotowania na dychę to raczej treningi szybkościowe- głównie przebieżki.
-
- Wyga
Moja ćwiczenie siły biegowej to biegnie głównie po pagórkowatym terenie, w lesie więc siła przychodzi sama. Z własnego doświadczenia wiem, że duży progres w biegu na 10km miałem właśnie po szybszych treningach. Z kolei tradycyjny trening siły biegowej, pod górkę i za dużo, skończył się kontuzją. Kolega jest zapewne początkujący, naczytał się o rodzajach treningu, a mocny trening u początkującego nie jest wskazany. O to mi chodzi.
- MikeWeidenbaum
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
A mi głownie chodzi o to stwierdzenie:
Przebieżki mają niewiele wspólnego z "treningiem szybkościowym" pod 10 km.treningi szybkościowe- głównie przebieżki.
-
- Wyga
Witam.
Mam inne pytanie do sily biegowej:
Dla prawidlowego rozwoju wystarcza same podbiegi, czy jest rowniez konieczne wykonywanie skipow? Bardzo nie lubie robic skipow, dlatego cala sile biegowa wolal bym wykonywac w formie podbiegow. Ma to racje bytu?
Pozdrawiam
Mam inne pytanie do sily biegowej:
Dla prawidlowego rozwoju wystarcza same podbiegi, czy jest rowniez konieczne wykonywanie skipow? Bardzo nie lubie robic skipow, dlatego cala sile biegowa wolal bym wykonywac w formie podbiegow. Ma to racje bytu?
Pozdrawiam
5km - 17:34
10km - 36:15
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Jasne, że można, jak zadbasz o wszechstronny rozwój swojego ciała. W programie treningowym nie trzeba umieścić wszystkich istniejących środków.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Wyga
Z uwagi na malo urozmaicony teren u mnie w okolicy, podbiegi planuje robic na biezni elektrycznej. Do tego miesnie brzucha oddzielnie i mysle ze powinno byc okej.
5km - 17:34
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
No to jak tak, to słabo. Bieżnia elektryczna nie zastąpi terenu, a izolacje na brzuch nie zastąpią różnorodnej gimnastyki siłowej.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
najlepiej brzuch ćwiczyć na drążku, jest masa ćwiczeń na nim na brzuch ;pBylon pisze:No to jak tak, to słabo. Bieżnia elektryczna nie zastąpi terenu, a izolacje na brzuch nie zastąpią różnorodnej gimnastyki siłowej.
chodziło mi o przygotowania do pół-maratonu
i nie chodzi mi o specyficzne dystanse krótkie/odcinki do wykonywania siły, siłę można wykonywać nawet siedzą na ziemi
bądź trzymając się drzewa bądź murku, tyle możliwości jest
tutaj można przeczytać o sile
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=5103
http://bieganie.pl/?cat=285
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 36:03
Uważam, że trening siły biegowej na podbiegach nie zastąpi treningu ze skipami. Odnośnie długości trwania tego treningu to 2 km siły biegowej to nie jest dużo pod 10 km, ja, biegając 800 i 1500 m dostaję zazwyczaj 2 km, czyli 10x skip A i 10x wieloskok. Po zrobionej sile dobrze jest jeszcze zrobić przebieżki.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Po pierwsze na czym opierasz tezę, że NAJLEPSZE ćwiczenia na brzuch to te na drążku. Nie cierpię takich uproszczeń - ilu ćwiczących tyle najlepszych metod.Sacre pisze:najlepiej brzuch ćwiczyć na drążku, jest masa ćwiczeń na nim na brzuch ;pBylon pisze:No to jak tak, to słabo. Bieżnia elektryczna nie zastąpi terenu, a izolacje na brzuch nie zastąpią różnorodnej gimnastyki siłowej.
chodziło mi o przygotowania do pół-maratonu
i nie chodzi mi o specyficzne dystanse krótkie/odcinki do wykonywania siły, siłę można wykonywać nawet siedzą na ziemi
bądź trzymając się drzewa bądź murku, tyle możliwości jest
tutaj można przeczytać o sile
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=5103
http://bieganie.pl/?cat=285
Co do siły BIEGOWEJ trenowanej siedząc na tyłku - zawsze wydawało mi się, że te wszystkie ćwiczenia to raczej ogólne ćwiczenia siłowe a nie ćwiczenia siły biegowej. Siłę biegową zawsze wykonywałem w ruchu. W większości wykonując ćwiczenia, które można znaleźć we wklejonym przez Ciebie linku.
1) Marsz w wysoko unoszonymi kolanami
2) Marsz dynamiczny z wysoko unoszonymi kolanami
3) Defilada radziecka (nazwa własna)
4) Defilada
5) Skip C
6) Skip na jedną nogę
7) Skip B w marszu
8) Skip B w marszu dynamiczny
9) Przebieżka
10) Skip A
11) Podbieg
12) Wieloskok