w najbliższy piątek zawody (maraton górski)
zwykle w poniedziałki korzystam z sauny (sucha, 3x10'); do tego na środę mam zaplanowany masaż sportowy (z tego jeszcze nigdy nie korzystałam); dzisiaj jednak usłyszałam, że w tygodniu bezpośrednio poprzedzającym start należy zrezygnować z takich zabiegów; trochę mnie to zdziwiło więc mam pytanie - czy aby faktycznie sauna na 4 dni, a masaż na dwa dni przed startem to za krótki odstęp czasu?
wiem, że sauna - to dla organizmu wysiłek traktowany czasem na równi z cięższą jednostką treningową, ale dotąd spotykałam się raczej z opiniami, że wystarczy zachować ok. 2 dni przerwy
sauna i masaż sportowy w tygodniu przedstartowym
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: brak
Ja na Twoim miejscu, tak o saunę bym sie nie martwił, skoro regularnie korzystasz.
Jeżeli to by było dzień przed zawodami - no to mogłyby być przeciwskazania.
A tak: ostatecznie możesz skrócić, łączny czas pobytu np. do 2X10min zamiast 3X10' - to wedle uznania.
Natomiast byłbym ostrożny z tym masażem, może być tak (ale nie musi), że będziesz miała po nim miękkie nogi lub inne "dziwne" reakcje organizmu i na zawodach może być różnie
)
Na końcu:
po pierwsze - powodzenia (czyt. szybkości i wytrzymałości);
drugie - ze względu na sporą różnicę wiekową powinno być "Proszę Pani", ale może "Ty" ujdzie mi na sucho :D
Pozdr.
Jeżeli to by było dzień przed zawodami - no to mogłyby być przeciwskazania.
A tak: ostatecznie możesz skrócić, łączny czas pobytu np. do 2X10min zamiast 3X10' - to wedle uznania.
Natomiast byłbym ostrożny z tym masażem, może być tak (ale nie musi), że będziesz miała po nim miękkie nogi lub inne "dziwne" reakcje organizmu i na zawodach może być różnie

Na końcu:
po pierwsze - powodzenia (czyt. szybkości i wytrzymałości);
drugie - ze względu na sporą różnicę wiekową powinno być "Proszę Pani", ale może "Ty" ujdzie mi na sucho :D
Pozdr.
- Shoegazer91
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:39:30
- Życiówka w maratonie: 03:21:34
Masaż sportowy w tygodniu w którym luzujesz z treningami przed zawodami pełni funkcję utrzymania odpowiedniego napięcia mięśniowego i tzw. "gotowości". Lecz jeśli wcześniej nie miało się z nim do czynienia to faktyczmie lepiej spróbować w cyklu treningowym jak ciało zareaguje.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min