Trening nóg

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Illusive
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, biegam długie dystanse i postanowiłem sobie robić co piątek mocny trening nóg, przysiady ze sztangą itp. Czy to się jakoś źle odbije na bieganiu długodystansowym?
PKO
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak, możesz:
-być szybszy,
-lepiej znosić duże obciążenia treningowe,
-być mniej podatnym na kontuzje,
-przestać płakać kiedy okaże się, ze na trasie maratonu jest jakiś podbieg

Same zagrożenia ;)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak będziesz robił naprawdę mocny trening nóg, to się źle odbije na bieganie, bo na co najmniej trzy dni jesteś wyłączony z mocniejszych treningów. Jak zrobisz średni trening, KTÓRY BĘDZIE BAZOWAŁ NA ĆWICZENIACH WIELOSTAWOWYCH, WYKONYWANYCH POPRAWNIE TECHNICZNIE, to odbije się bardzo dobrze.
Ćwiczenia:
-pełne, poprawne przysiady
-wykroki
-martwe ciągi
-opcjonalnie: jaskółki, wchodzenie na podwyższenie.

Więcej nie potrzeba (oprócz ciągłego zgłębiania techniki).
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Illusive
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Raczej robię cieżki trening, dzisiaj 2,5h robiłem nogi i przy łydkach po każdej serii ogromne pieczenie, dawałem z siebie 100%
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Głupota.
Nie będziesz mógł ciężej trenować przez pięć dni i normalnie chodzić przez trzy.
Nie można nadużywać cholernej siły i wytrzymałości nóg. One są w stanie znieść ogromne obciążenia przez bardzo długi czas, ale to jest na sytuacje nadzwyczajne, a nie na zwyczajny trening. Nogi można zakatować w 10 minut (serio), a to katowanie wcale nie jest wskazane. 2,5 h to za dużo.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Illusive
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj wstaję i nie mam zakwasów na łydkach i udach, jedynie tam gdzieś w okolicach pośladków co jest bardzo dziwne bo wykonałem wczoraj jeden z cięższych treningów nóg.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Za wcześnie. Będą. (No chyba, że to był tylko wg Ciebie mocny trening, a w rzeczywistości taki mocny nie był).
Illusive
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tydzień temu wykonałem 2x gorszy trening i miałem cholernie duże zakwasy,gdy wstałem rano,a dziś czuje się dobrze,ale może masz rację za wcześnie.
adam77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Illusive pisze:Raczej robię cieżki trening, dzisiaj 2,5h robiłem nogi i przy łydkach po każdej serii ogromne pieczenie, dawałem z siebie 100%
Mhmm już to widzę :) Ciężki trening nóg przez 2,5h i nic :bum: . Tak z ciekawości możesz napisać jakie ćwiczenia robiłeś i na jakich obciążeniach? Czemu ma służyć 2,5h trening nóg?
Illusive
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wykroki 12,5kg na rękę 3 serie (seria 20 powtórzeń), przysiady ze sztangą 45kg 5 serii(seria 12 powtórzeń, oczywiscie nie bralem od razu tyle), wykopy 50,60,70,80 kg (seria 12 powtórzen) i jeszcze kilka ćwiczeń,ale nie znam nazw ;x
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I to ci zajęło 2,5h? Proszę cie :)
Illusive
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeszcze kilka ćwiczeń i to nie jest tak,że od razu robię wszystko.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Okej, to wszystko jasne.
Co to są wykopy?
Ale tak czy inaczej, odpuść sobie taki trening z punktu widzenia biegowego. Bezsens.
Illusive
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A powiesz co jest bezsensownego?
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trenujesz bardzo długo, totalnie wyczerpujesz mięśnie, katujesz je, zamiast ćwiczyć. To, że cholernie boli na następny dzień to nie zawsze jest dobry sygnał. Trenując tak ciężko nie masz szans na robienie ciężkich treningów biegowych. Efekty są zupełnie nieproporcjonalne do kosztów takiego treningu.
Nie jestem pewien, co Ty właściwie chcesz osiągnąć - poprawę wyników w bieganiu? Jeśli tak, to skróć treningi nóg do maksymalnie 20 lekkich minut, a poświęć dużo czasu na mostki na przedramionach wykonywane poprawnie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ