Witam!
Mam 16 lat.Biegam od czerwca ubiegłego roku. Mój obecny plan treningowy wygląda tak:
Poniedziałek:
-Wolne
Wtorek:
-9 km
Środa:
-5,5 km
Czwartek:
-9 km
Piątek i Sobota:
-5,5 km w każdy z tych dni
Niedziela:
-13,5 km
Rekord na 1 km mierzony koniec września ub. roku to 3:20(przed tym biegiem biegałem dość nieregularnie 4-5 km, miałem raz przerwę 2 tygodnie, potem tydzień biegania i znów tydzień przerwy)
9 km przebiegam w około 40 minut.
W którym dniu wpleść szybsze odcinki? Interesują mnie głównie interwały na odcinku 1,5 km, bo w okolicy mam świetną prostą po asfalcie i lekko pod górkę.Jeżeli chodzi o zawody nie mam konkretnego planu, ale chcę pobiec 1 km poniżej 3 minut,a interwał 1,5 km jest chyba idealnym biegiem przygotowującym do tego biegu.Zgodnie z moją filozofią najpierw robiłem wytrzymałość(i nadal robię), a dopiero teraz chcę zacząć robić szybkość i nie wiem kiedy to robić.Od następnego tygodnia chcę zacząć biegać Wtorek,Środę i Czwartek po 9 km.
W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać.
Będę wdzięczny za każdą pomoc i radę dotyczącą mego biegania.
PS.Nie trenuję w żadnym klubie lekkoatletycznym i nie zamierzam.Powodem tego jest to, że w klubie mam określone godziny treningów , a trenując samotnie i amatorsko mogę to robić o każdej porze dnia(szczególnie wieczorkiem jak jest już ciemno).
Gdzie tu wpleść interwały i ogóle rady?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak