15km w 30 dni.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć.
Poszukuję jakiegoś planu treningowego i nic nie mogę znaleźć bo dystans dość nietypowy.
Interesuje mnie bieg na 15km. Aktualnie biegam 12km wciągu 1h8m (tak średnio).
10km robię w około 55min.
Biegam 3-4x w tygodniu po 12km aczkolwiek chciałbym na miesiąc zastosować jakiś plan.
Mógłby ktoś coś zaproponować? Tempo jakie utrzymuje waha się gdzieś tak koło 5m50s także chciałbym je trochę poprawić gdzieś do około 5m30s na tym dystansie.
Jakieś propozycje?
Pozdrawiam.
Poszukuję jakiegoś planu treningowego i nic nie mogę znaleźć bo dystans dość nietypowy.
Interesuje mnie bieg na 15km. Aktualnie biegam 12km wciągu 1h8m (tak średnio).
10km robię w około 55min.
Biegam 3-4x w tygodniu po 12km aczkolwiek chciałbym na miesiąc zastosować jakiś plan.
Mógłby ktoś coś zaproponować? Tempo jakie utrzymuje waha się gdzieś tak koło 5m50s także chciałbym je trochę poprawić gdzieś do około 5m30s na tym dystansie.
Jakieś propozycje?
Pozdrawiam.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
weź troszkę informacji z forum albo z jakiegoś prostego planu. Jesli tylko biegasz jednostajnym tempem i nie wprowadzaleś, żadnych przebieżek itp. to po prostu to zacznij wprowadzać. Np. taki plan z tej strony:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432
pozdrawiam
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432
pozdrawiam
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Podstawowy błąd - każdy trening robisz bardzo mocno. To niedobrze.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 47
Skad wiesz, ze mocno? Nic nie wiem w jakich zakresach biega.
-
- Rozgrzewający Się
Dlatego właśnie chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej.
Biegam te 12stki i przyznaje że czasami jestem dość mocno zmęczony. Biegam jednak od stycznia dlatego wydawało mi się że trzeba swoje wypocić żeby potem było lżej.
Plan podany przez kolegę wyżej wygląda całkiem interesująco.. Coś bym może z niego wybrał... Ale może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje ?
Biegam te 12stki i przyznaje że czasami jestem dość mocno zmęczony. Biegam jednak od stycznia dlatego wydawało mi się że trzeba swoje wypocić żeby potem było lżej.
Plan podany przez kolegę wyżej wygląda całkiem interesująco.. Coś bym może z niego wybrał... Ale może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:46
Do czego ci w sumie potrzebny ten plan ? Chcesz osiągnąć jakiś konkretny czas czy chcesz mieć plan tylko po to żeby był ? Dopiero zaczynasz biegać więc żeby się poprawiać nie potrzebujesz na razie żadnego planu. Wystarczy spokojnie biegać i zwiększać powoli kilometraż
5km-16:48
10km - 35:46
10km - 35:46
-
- Rozgrzewający Się
W zasadzie i tak i nie.bjj pisze:Do czego ci w sumie potrzebny ten plan ? Chcesz osiągnąć jakiś konkretny czas czy chcesz mieć plan tylko po to żeby był ?
04.05 startuję w Wings For Life. Nigdy wcześniej nie startowałem w żadnych zawodach ponieważ nie czuję się na to gotowy dlatego wybrałem sobie tą imprezę ponieważ podoba mi się jej charakter (ile dasz radę tyle przebiegniesz). Nie mniej jednak jest określony czas.
Aby zrobić 15km potrzeba się wyrobić w 1h30m. Dla kogoś bardziej zaprawionego nie będzie to problemem. Dla mnie jako nowicjusza jest to pewna poprzeczka.
Planu szukam po to żeby przygotować się w miarę jak najlepiej. Impreza ma taki charakter że jeśli nie przebiegnę tych 15km a tylko 10 to też będzie okej. Nie mniej jednak sam dla siebie chciałbym się postarać i sprawdzić. Na co dzień biegam dla przyjemności więc nie realizowałem żadnego planu.. Miesiąc przed tym startem mimo że nie mam parcia na kilometry to chciałbym się przygotować na tyle na ile jestem wstanie

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Słuchaj ~eL.~eL pisze: Poszukuję jakiegoś planu treningowego i nic nie mogę znaleźć bo dystans dość nietypowy.
W poniedziałek ukaże się u nas idealny dla Ciebie plan, zresztą właśnie w kontekście WingsForLife i w kontekście tego, że ogłosiliśmy konkurs, na ułożenie Planu.
Więc w poniedziałek będziesz miał pewnie nawet kilka planów z komentarzem. To będą plany zakładające 3 treningi, ale czwarty łatwo będzie Ci dodać.
-
- Rozgrzewający Się
Wiem że proszę o wiele ale mógłby mi to ktoś podlinkować? Przejrzałem całą stronę bieganie.pl w kategorii treningi i znalazłem tylko to:Adam Klein pisze: W poniedziałek ukaże się u nas idealny dla Ciebie plan, zresztą właśnie w kontekście WingsForLife i w kontekście tego, że ogłosiliśmy konkurs, na ułożenie Planu.
Więc w poniedziałek będziesz miał pewnie nawet kilka planów z komentarzem. To będą plany zakładające 3 treningi, ale czwarty łatwo będzie Ci dodać.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=6351
A to na pewno nie chodziło o ten artykuł ponieważ mowa była o poniedziałku 31.03 a powyższy artykuł jest starszy.
Szukałem też na forum w kategorii trening i również na nic się nie natknąłem.
Byłby ktoś tak miły i podesłał plan o którym mówi Adam?