Spalanie mięśni
-
- Rozgrzewający Się
Witam, czy jak biegam 21km to spalam mięśnie? Ostatnio czytalem, ze podczas biegania nie spala się mięśni o ile nie jest to bieg długodystansowy, w moim wypadku to raczej jest. Pytam dlatego, ze po bieganiu dokladam pompki,hantle itp a jak mam spalac mięśnie to nie ma to najmniejszego sensu, co o Tym myslicie?
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Bieg >1h będzie spalał mięśnie.
Myślę o tym, że to ma duży sens.pompki,hantle itp a jak mam spalac mięśnie to nie ma to najmniejszego sensu, co o Tym myslicie?
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
"Palenie mięśni" to wymówka sporej ilości znanych mi ludzi, która ma uzasadniać szkodliwość
biegania (i aerobów w ogóle) i tłumaczyć lenistwo. Zwykle ci ludzie i tak mają
mięśnie w zaniku, więc tak czy siak żadne palenie im nie grozi :P
biegania (i aerobów w ogóle) i tłumaczyć lenistwo. Zwykle ci ludzie i tak mają
mięśnie w zaniku, więc tak czy siak żadne palenie im nie grozi :P
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
-
- Wyga
- Życiówka w maratonie: 3.08
Logika tego zjawiska jest zgoła odwrotna. Aby sprawnie (szybko) przebiec maraton biegacz nie może mieć mocno rozbudowanej muskulatury ponieważ na długim dystansie nie zapewni takiej maszynie paliwa i tlenu. Sprinter wykonując stosunkowo krótki wysiłek nie musi się tego obawiać . Widzisz atletycznych sprinterów nie dlatego że ich organizm nie zdążył zjeść mięśni na krótkim dystansie tylko dlatego że taka budowa jest racjonalna dla tego rodzaju wysiłku. PozdrowieniaIllusive pisze:Jednak myślę,że coś w Tym jest bo u maratonczyka nie zobaczymy takich mięśni jak u sprintera
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:21
- Kontakt:
-
- Wyga
Moim zdaniem aby nie dochodziło do katabolizmu niezbędna jest prawidłowa dieta. Po długim biegu niezbędne jest prawidłowe odzywienie organizmu, własnie po to aby organizm w jak najmniejszym stopniu korzystał z białek (mięśni). Inną sprawą, tak mi się wydaje, jest to, że długodystansowcy nie potrzebują super masy mięśniowej, gdyż "niestety" podczas biegu trzeba ją zasilać, a nie zawsze "ta masa" konieczna jest do długiego biegu.
- wojtekkos2
- Wyga
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 48 min
- Kontakt:
Zeby nie spalać mięśni trzeba dostarczać sobie tyle kalorii ile używasz na dzień, to pozwoli zachować równowagę. Jedzenie musi być wartościowe a nie żaden junk, bogate w białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i mikroelementy zeby organizm dobrze funkcjonował.
Co do szybkiego biegania: na 60/100 m kazdy mięsień dostarcza energię , która pozwala szybciej biec. Im dłuższy dystans tym ciężej jest nieść ten gorset mięśniowy i dostarczyć im tlen. Stąd różnice w budowie (Usain Bolt - Mo Farah
.
Co do szybkiego biegania: na 60/100 m kazdy mięsień dostarcza energię , która pozwala szybciej biec. Im dłuższy dystans tym ciężej jest nieść ten gorset mięśniowy i dostarczyć im tlen. Stąd różnice w budowie (Usain Bolt - Mo Farah

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49'58"
Proponuję przed i po treningu aminokwasy BCAA które zapobiegają spalaniu mięśni- katabolizm + po treningu odpowiedni posiłek zawierający węglowodany lub jakaś odżywka np. Vitargo zaraz po treningu.
Z pompek i ćwiczeń ja bym nie rezygnował, wręcz przeciwnie... Pozdrawiam.
Z pompek i ćwiczeń ja bym nie rezygnował, wręcz przeciwnie... Pozdrawiam.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:44:41
A co do mięśni ,to coś ostatnio ciężko mi się biega,mam takie ciężkie nogi i bolą mnie uda i łydki praktycznie każdy mięsień w nodze ! I nie wiem jak sobie z tym poradzic ?! Wie ktoś jak to naprawić ?
dodam że biegam po górkach i lasach po około 15 km i nie spożywam żadnych dopalaczy,ewentualnie banan przed biegiem :lol:

10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
21 km 97,5m-1:43:54
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
TOZeby nie spalać mięśni trzeba dostarczać sobie tyle kalorii ile używasz na dzień,
TAK
NIE
DZIAŁA.
Zrób sobie objętość 100 km/tydzień przez dłuższy czas i spróbuj zachować masę mięśniową, jeśli miałeś ją wcześniej dużą.
Organizm jest w stanie wykorzystać ograniczoną ilość białka w ciągu doby, ale też zregenerować ograniczoną ilość uszkodzeń w mięśniach, a nawet odnowić ograniczoną ilość białka spożytkowanego jako paliwo.
Pisałem o tym tysiące razy, ale jestem osobą wyjątkowo dobrą i uczynną, więc proszę uprzejmie, macie jeszcze raz; czytać uważnie, można cytować, jak ktoś będzie pytał:
OSŁONOWO przy BIEGANIU dla ZACHOWANIA MIĘŚNI:
-krótsze bieganie (do godziny nie spalamy mięśni/spalamy ich śladowe ilości, chociaż przeszkadzamy w ich budowaniu!!!)
-ćwiczenia siłowe (mięśnie wykorzystywane będą mniej chętnie spalane)
-białko o dobrych własnościach antykatabolicznych (wzorcowy przykład: ser biały)
-BCAA (mamy też naturalne ich źródła, które polecam: serek wiejski na przykład)
-sen
-niebieganie na głodnego i niebycie głodnym po bieganiu (wzorcowo chronimy mięśnie, jedząc do pół godziny po wysiłku białko wraz z energią, którą wykorzystamy do jego przetworzenia. Jedzenie samego białka to nie jest dobry pomysł)
-niejedzenie za dużych ilości białka - żeby było ono wykorzystywane wraz z jego prawidłową funkcją, a nie przetwarzane na energię*.
*Gratis ze świata wyczynu: można przez przebiałczenie wylądować w szpitalu.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2014, 16:54 przez Bylon, łącznie zmieniany 1 raz.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- Antek Emigrant
- Stary Wyga
Fajnie jak by się w końcu ukazał ten Twój już od jakiegoś czasu zapowiadany artykuł o treningu siłowym dla biegaczy (jeszcze fajniej jak by się pojawił artykuł o łączeniu biegania z siłownią). Wtedy można by było na ciągle pojawiające się pytania z tej tematyki odpowiadać linkiem do artykułu.Pisałem o tym tysiące razy, ale jestem osobą wyjątkowo dobrą i uczynną, więc proszę uprzejmie, macie jeszcze raz
Masz może przecieki kiedy ukarze się ten artykuł?