Ciśnienie a tętno ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
le0n71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:28
Życiówka w maratonie: 03:24:00

Nieprzeczytany post

Jak widzę "Mateusz Listek" to ciśnienie mi skacze w kosmos, o tętnie nie wspomnę :sss:
Skąd się ten ktoś urwał??????
Obrazek

10km: 40:08, 08.03.2015 8 Bieg Kazików (bez atestu)
połówka: 1:30:01, 24.10.2015 2 PZU Cracovia Półmaraton
cały: 3:16:25, 26.04.2015 Orlen Warsaw Marathon
KOMENTARZE
PKO
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:Witam mam takie pytanie kiedyś mierzyłem ciśnienie po mocnym zakresie i miałem 90/50. Dziś mam 130 na 58 przy tętnie 52. Czy to źle że jak tętno jest niskie jest większe ciśnienie skurczowe ?

Bo biegacze mają zazwyczaj po 30-60 tętno...
Mateuszu standartowe wartosci cisnienia podawane przez lekarzy czyli zauzmy 120/80 sa to wartości spoczynkowe. Podczas wysiłku tak siłowego jak wytryzmałosciowego wartości sa kompletnie inne.

I tak np. podczas przysiadu z cięzarem max. na barkach chwilowe cisnienie rosnie nawet do wartości 400. Zaś podczas wysiłku wytryzmałościowego wartość pierwszego cisnienia rosnie a wartość drugiego na ogół maleje wynika to malenie z tego iż serce ciezko pracuje i uruchamia mechanizmy poprawiajace ekonomie swej pracy co objawia się np. maleniem tego drugiego cisnienia.

Tompoz
Tompoz
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
Mateusz Listek pisze:Witam mam takie pytanie kiedyś mierzyłem ciśnienie po mocnym zakresie i miałem 90/50. Dziś mam 130 na 58 przy tętnie 52. Czy to źle że jak tętno jest niskie jest większe ciśnienie skurczowe ?

Bo biegacze mają zazwyczaj po 30-60 tętno...
Mateuszu standartowe wartosci cisnienia podawane przez lekarzy czyli zauzmy 120/80 sa to wartości spoczynkowe. Podczas wysiłku tak siłowego jak wytryzmałosciowego wartości sa kompletnie inne.

I tak np. podczas przysiadu z cięzarem max. na barkach chwilowe cisnienie rosnie nawet do wartości 400. Zaś podczas wysiłku wytryzmałościowego wartość pierwszego cisnienia rosnie a wartość drugiego na ogół maleje wynika to malenie z tego iż serce ciezko pracuje i uruchamia mechanizmy poprawiajace ekonomie swej pracy co objawia się np. maleniem tego drugiego cisnienia.

Tompoz

Dokładnie. Miałem robione ekg wysiłkowe. Początkowe ciśnienie 130/80, podczas wysiłku maksymalnego skoczyło chyba do 210/70, następnie w ciągu minuty spadło chyba do 160/70.
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:

Ile kosztuje EKG wysiłkowe ?
Ja miałem za free, bo mam pakiet w Medicoverze, ale tak poza chyba w granicach 150PLN. Najlepiej zadzwonić i się dowiedzieć.
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:A jeśli mam EKG dobre czy na wysiłkowym mogą wyjść komplikacje ?

Poszedłem do lekarza, bo się obawiałem, czy nie mam arytmii. Dostałem cały zestaw badań:ekg, ekg wysilkowe, holter ekg, ekg cisnieniowe, jakieś tam badanie krwi(bodajże potas), także mniemam, że w każdym może być coś, czego nie wykryje się w innym.
Pytanie jest tylko takie, czy warto to robić, czy może za bardzo panikujesz, bo coś tam...? :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ