10 km - roczne cele jak rozłożyć plany ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
zakarria7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:56
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.Wiek 19 lat. Rekord na 10km -41 min w lokalnym biegu jednak chciałbym w zupełności poświęcić się bieganiu ponieważ nigdy nie biegałem po za treningami i meczami w piłkę nożną to jednak mega mi się spodobało i nie zrezygnuję jednak chciałbym się ustrzeć jakiś drastycznych błędów i kontuzji nieprawidłowym treningiem więc sprawa wygląda tak .Ciężko zacząć mam jakąś minimalną wiedzę o bieganiu ale chciałbym podporządkować wszystko pod 2 główwne cele na ten rok pierwszy to złamanie 40 minut w 1 części roku a drugi cel to lokalne biegi na jesień (październik/listopad) więc takie jakby 2 szczyty formy. Zainteresowały mnie plany treningowe z tej strony http://www.runnersworld.de/trainingspla ... 262303.htm co o tym sądzicie ? Biegałem do tej pory od listopada po ok 150 km w miesiącu spokojnym tempem a ostatnio sprawdziłem się (tydzien temu) na 10 km i czas wyniósł 41 min 33 sekund. Chcę skoncentrować się tylko wyłącznie na tym dystansie (10km) no może czasem jakieś 5 km jednak nie mam dostatecznego pojecia jak dokładniej pokierować swoim kalendarzem np zacząć teraz ten plan 3 miesięczny i sfinalizować biegiem w maju życiówką i następnie jakiś miesiąc/dwa lżejszych treningów i startować z kolejnym planem który kończyłby się na okresie właśnie startów pazdz/listopad a po tych startach rozternowanie ? Własnie w tym tkwi mój problem że nie wiem kiedy ruszyć z planem i ile takich planó w roku można zdrowo wykonać i co miedzy nimi konkretniej robić żeby się nie zajechać.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dycha jest o tyle fajna, że mozna ją na zawodach biegać często (co 2-3 tygodnie, pewnie mozna i częściej, zależy od okresu) i traktować ją jaki sprawdzian i jako trening.
Nie chce wchodzić w ten konkretny plan bo po pierwsze po niemiecku a po drugie muszę iść spać :)
Ale możesz robić ten plan i zobaczysz, czy przyniesie Ci osiągnięcie celu.
zakarria7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:56

Nieprzeczytany post

przetłumaczyłem go właśnie i muszę jakoś spożytkować garmina 220 :P a on z tym planem się uzupełnia więc zacznam ,tylko co po skończeniu go,ile czasu wrzucić na luz jakiejś regeneracji czy co robić zanim zacznę np w następny level wyżej ?
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zakarria7 pisze:przetłumaczyłem go właśnie i muszę jakoś spożytkować garmina 220 :P a on z tym planem się uzupełnia więc zacznam ,tylko co po skończeniu go,ile czasu wrzucić na luz jakiejś regeneracji czy co robić zanim zacznę np w następny level wyżej ?
http://bieganie.pl/?cat=2&id=904&show=1

im sezon bardziej Cie wymęczył tym dłuższa przerwa :-) mi trener zawsze mówił, że dotąd, aż zachce mi się biegać (po 30-kilku startach już nie było takiej chęci ^^)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ