Plany treningowe z Endomondo

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
oskaros
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

czy korzystacie z planow w aplikacji endomondo?
Mam podstawowa wersje i zastanawiam sie czy warto wykupic opcje premium gdzie sa rozne plany...
PKO
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Ktoś tu na forum pytał o szczegóły planu z endomondo. Poszukaj autora, to będziesz mógł mu wysłać PW. Być może coś Ci podpowie.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

w tamtym roku miałem akurat darmowy kod do premium i jeśli chodzi o plan, to wydaje mi się że w pewnym stopniu warto.

Tj. minusy:

- apka podobno analizuje poprzednie dokonania przy ukłądaniu planów - wydaje mi się że tak, aczkolwiek nie mam pewności
- apka podobno analizuje postępy w trackcie - akurat wydaje mi się, że to jest ściemą, bo udało mi się przekroczyć założenia planu tak od jego 1/3, a apka nic nie zmieniła w planach treningowych - nawet jak chwilowo z powodu kontuzji biegałem wolniej, plan ani szacunek nie był rewidowany (np. myasics wskazuje na zbyt słabe wyniki, lub przekroczenia planu)
- wiekszość znajomych nie ma i sie wygląda dziwnie ;-)
- audio coach nie działał jak nalezy (być może to zostało poprawione) tj. u mnie audio coach mówił, że np. teraz 8 km 5:30/km, ale potem przez te 8km nie odzywał się ani słowem, podczas gdy w trybie normalnego treningu mógł podawać tempo nawet po każdych 300 m.

plusy:
+plany wykonane w 100% na pewno pozwalają na osiąganie zakładanych celów na poziomie podstawowym
+pozwala na łączenie różnych sportów - aczkolwiek plany treningowe nie wskazują na treningi inne niz np. bieganie
+udało mi się zrobić życiówkę

teraz tego nie używam. wole plany z bieganie.pl czy myasics

btw. endomodo to szpieg ;-))
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

małymiś pisze:- apka podobno analizuje poprzednie dokonania przy ukłądaniu planów - wydaje mi się że tak, aczkolwiek nie mam pewności
Wskazujesz z czego ma skorzystać (wcześniejsze wyniki itp.) albo możesz wpisać.
małymiś pisze:- apka podobno analizuje postępy w trackcie - akurat wydaje mi się, że to jest ściemą, bo udało mi się przekroczyć założenia planu tak od jego 1/3, a apka nic nie zmieniła w planach treningowych - nawet jak chwilowo z powodu kontuzji biegałem wolniej, plan ani szacunek nie był rewidowany (np. myasics wskazuje na zbyt słabe wyniki, lub przekroczenia planu)
Zmienia plan po testach, co jakiś czas jest test (coopera, 3km itp.) i wtedy modyfikuje ale tylko tempo, interwały i cała reszta zostaja.
małymiś pisze:- audio coach nie działał jak nalezy (być może to zostało poprawione) tj. u mnie audio coach mówił, że np. teraz 8 km 5:30/km, ale potem przez te 8km nie odzywał się ani słowem, podczas gdy w trybie normalnego treningu mógł podawać tempo nawet po każdych 300 m.
Poprawili, np. przy kilometrowym interwale podaje odległość co 200m i tempo (ale do tego radzę podchodzić ostrożnie bo podaje sporo za wysokie). Przy długich odległościach rzeczywiście nie podawał tempa (w sumie nie wiem jak jest aktualnie, przy krótkich poprawili)
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

korzystam i wg mnie warto, jak nie wykonasz treningu to pojawia się w planie jako "czerwony" więc jest to dodatkowa motywacja :)

tak jak już napisał kojer, tempo jest ustalane na podstawie testu na 3km, sam trening jest bardzo fajne rozplanowany - u mnie obecnie jest to wybieganie do 10km w poniedziałek, bieg w tempie maratońskim w środę (mniej więcej 1h), potem krótkie interwały w czwartek i długie wybieganie 20+ km w sobotę - z czasem kilometraż jest zwiększany, zaczynałem od 15km w sobotę, a teraz mam już po 26, także wszystko jest stopniowo wdrażane i jak się tylko wypełnia sumiennie założenia planu to widać efekty :)

co do audio coach, rzeczywiście na początku słabo działał, teraz to poprawili - częstość podawania informacji o tempie, odległości itd (zależy co sobie ustawimy) można dowolnie konfigurować
małymiś pisze:- wiekszość znajomych nie ma i sie wygląda dziwnie ;-)
u mnie akurat całkiem sporo znajomych ma premium, z samego planu treningowego korzystały 3 osoby, 2 jednak odpuściły :hej:

podsumowując, wg mnie jest to całkiem fajne urozmaicenie, nie musisz sobie głowy zawracać pilnowaniem w którym tygodniu treningu jesteś i jakie ćwiczenia masz teraz wykonywać, Endomondo robi to za Ciebie :)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pawel_W pisze: podsumowując, wg mnie jest to całkiem fajne urozmaicenie, nie musisz sobie głowy zawracać pilnowaniem w którym tygodniu treningu jesteś i jakie ćwiczenia masz teraz wykonywać, Endomondo robi to za Ciebie :)
Jak ktoś chce zobaczyć co endo proponuje to mój aktualnie wyglada tak: http://www.endomondo.com/training/plan/6917149
Przy wyborach:
Wybierz motywację i cel:
1. Jaki jest Twój podstawowy cel? - Popraw szybkość
2. Do jakiego dystansu chcesz się przygotować? - Półmaraton
3. Jaki dystans obecnie przebiegasz tygodniowo? - 37,8km (zostawiłem taki jaki podpowiadał)
Ocena kondycji:
Wybrałem podpowiadany wynik z treningu - 2 miles - 14m:19s - gru 04 - Wynik pomiaru kondycji 43
I potem chyba Zaawansowany (nie pamiętam) i 4x w tygodniu.

Tempo docelowe półmaratonu które wyznaczył jest moim zdaniem trochę za bardzo wyśrubowane (nie uwzględnia paru kilometrów podbiegu :)) ale spróbuję i zobaczę co po teście wyjdzie ;).

Poprzedni plan który porzuciłem przez kontuzję przynosił widoczne efekty aczkolwiek był ciut za intensywny moim zdaniem.
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kojer pisze:Tempo docelowe półmaratonu które wyznaczył jest moim zdaniem trochę za bardzo wyśrubowane (nie uwzględnia paru kilometrów podbiegu :)) ale spróbuję i zobaczę co po teście wyjdzie ;).
mam podobne odczucia, jako cel dałem pierwszy start w maratonie i po 2 miesiącach trenowania omal nie wróży mi złamania 3h :usmiech:
również daję link jakby ktoś był zainteresowany: http://www.endomondo.com/training/plan/4753498
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Endo to bezduszny poganiacz niewolników treningu...ja chce prawdziwego trenera-dietetyka-ortopedę - coacha który dodatkowo pomoże zarządzać czasemmmmm
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

małymiś pisze:Endo to bezduszny poganiacz niewolników treningu...ja chce prawdziwego trenera-dietetyka-ortopedę - coacha który dodatkowo pomoże zarządzać czasemmmmm
Jak znajdziesz takiego za 20$ rocznie to ja też chcę :).
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kojer pisze:
małymiś pisze:Endo to bezduszny poganiacz niewolników treningu...ja chce prawdziwego trenera-dietetyka-ortopedę - coacha który dodatkowo pomoże zarządzać czasemmmmm
Jak znajdziesz takiego za 20$ rocznie to ja też chcę :).
podrożało do 30 :hej: (chyba, że kontynuujesz cały czas subskrypcję)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pawel_W pisze: mam podobne odczucia, jako cel dałem pierwszy start w maratonie i po 2 miesiącach trenowania omal nie wróży mi złamania 3h :usmiech:
Wrzucając twój czas na 3km do kalkulatora na głównej bieganie.pl dostajemy maraton w 3:07. Jakby podobnie :).
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To skończcie z wymowkami tylko do dzieła :-)
oskaros
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fajnie to wyglada!

Ja na dzien dzisiejszy dopiero zaczynam biegac. Moim planem jest bieganie po ok 10km na treningu.
Mysle ze na wiosne (jesli dotrwam!) wyznacze sobie jakis plan w endomondo i postaram sie go zrealizowac.
Wasylesky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Słuchajcie, nigdzie nie jest powiedziane - powinienem biegać dokładnie tyle i tak, jak zostało mi w treningu narzucone, czy też "walczyć" z tymi wytycznymi?

Zrobiłem sobie plan treningowy na przyspieszenie na dystansie 10 km, ale Endomondo mi mówi, że po tym planie osiągnę 10 km w 49 minut z hakiem (a wczoraj zrobiłem w mniej!). I zastanawiam się, czy gdy aplikacja zobaczy, że z łatwością biegam tak, jak mi kazała, ambitnie podniesie poprzeczkę, czy też sam muszę biegać trochę szybciej niż zakładane, żeby treningi i cele zostały zaktualizowane.

Bo z drugiej strony niektóre z tych biegów specjalnie są długie i wolne, i taki jest ich chyba cel, więc nie chcę szarżować.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po piereszym teście który jest w planie zmodyfikuje ci tempa
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ