Czy jest sens dłuższego biegania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Cologero
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy jest sens dłuższego biegania niż zamierzony czas na zawodach?
Chodzi mi o sytuację kiedy załóżmy plan na półmaraton to zmieszczenie się w widełkach 1:55-2:00
obecnie na treningu podczas długiego, spokojnego wybiegania robię je w tempie 6:30, co na dystans półmaratonu potrzebowałbym ok. 2g 18 min.
Plan przewiduje takie 3 długie wybiegania.
Pytanie brzmi: ograniczyć się do zamierzonego czasu max 2 godz. czy rzetelnie, tempem easy wykonywać wybiegania o długości półmaratonu?
Obrazek
PKO
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

Ja przygotowując się do półmaratonu nie robiłem nigdy wybiegań dłuższych niż 16-18 km, ale może biegałem za mało :)

Jak przeglądałem plany przygotowujące do maratonu to raczej nie ma tam dłuższych wybiegań niż 30 km, czy tak samo jest z półmaratonem?
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

Nie widziałam planu z wybieganiem o długości półmaratonu, najwyżej było 20 km. Ja sama robiłam plan, w którym było maksymalnie 90 minut, mi to wychodziło na długie wybiegania nieco ponad 15 km, starczyło.
Awatar użytkownika
Cologero
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Plan przewiduje 2x20 km treningi

http://run-log.com/plan_treningowy/polm ... u,525.html

Czyli 1,5 godziny powinno wystarczyć. Też mi się tak wydawało, że zasad a z treningu maratońskiego obowiązywać może i do półmaratonu.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ