Plan na najbliższe 3-5 m-cy - prośba o sugestie, porady

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
goldbug
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nowy na forum! ;-)
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

W skrócie o mnie:
Wiek - 27 lat
Waga - 76 kg
Wzrost - 175 cm

Aktywność fizyczna w ciągu tygodnia: 3-4x siłownia, 1x piłka nożna, 1x inne (squash, bieganie, rower, etc).
Z racji kontuzji nadgarstka muszę odpuścić wszystkie angażujące go ćwiczenia na najbliższe 3-5 miesięcy, w związku z tym zostaje tylko futsal w czwartki i ... I właśnie - zaczynam biegać. Stąd kilka pytań.

Priorytetem jest siłownia, a w chwili obecnej zachowanie jak najwięcej tkanki mięśniowej (wyniki siłowe to: martwy ciąg >150kg, przysiad >115kg, wyciskanie leżąc >120kg, więc coś tam tych mięśni siedzi, niewiele, ale jednak).

Priorytetem w bieganiu niech będzie ogólna poprawa kondycji + głównie poprawa szybkości na krótkich dystansach (pomocne w grze w piłkę na hali).
Jeśli chodzi o czasy to chciałbym na 1km zejść poniżej 3min (obecnie biegam w okolicach 3.10 - 3.15) + poprawić się na 5km (dzisiaj byłem się przebiec ok.6-7km tempem 5.30min/1km).

Jaki trening proponujecie uwzględniając powyższe?
Ja myślałem o bieganiu 3x w tygodniu:
1. 5km tempem trochę lepszym niż 5.30
2. Interwały 6-8 x 200m (jak się zrobią większe mrozy to 4-6 x 400m)
3. 10km 'konwersacyjnym' tempem w okolicach 70% HRmax
PKO
dymas
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wybacz uszczypliwość ale ...

od kiedy długość i ilość interwału zależna jest od temperatury otoczenia czyt. mrozu ?

peace
"Jeżeli nie potrafisz czegoś zrobić siłą, to znaczy że przyłożyłeś jej za mało"
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

goldbug pisze: Priorytetem jest siłownia,
To czemu nie piszesz na forum kulturystycznym... Bo tu jest forum z priorytetem: BIEGANIE!

To już idzie tu na nerwy.
goldbug
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dymas pisze:Wybacz uszczypliwość ale ...
od kiedy długość i ilość interwału zależna jest od temperatury otoczenia czyt. mrozu ?
peace
Wybaczam! Tak mi się wydawało, iż bieganie z submaksymalnymi prędkościami na mrozie jest nieprzyjemne dla organizmu (więc, jak już trzeba interwały to lepiej 400m niż 100-200m). Może faktycznie nie ma to znaczenia i w temp. 0 - +10 bym biegał którąś formę interwałów, a poniżej 0 nie biegałbym ich w ogóle (tylko wybiegania spokojnym tempem).
Rolli pisze:
goldbug pisze: Priorytetem jest siłownia,
To czemu nie piszesz na forum kulturystycznym... Bo tu jest forum z priorytetem: BIEGANIE!

To już idzie tu na nerwy.
Hm.. Być może mój post był dla Ciebie zbyt długi i dałeś radę tylko doczytać do 3 zacytowanych wyrazów, a być może czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nie wnikam.

W każdym razie przez najbliższe ok. 5 miesięcy będę wyłącznie biegał, więc siłą rzeczy to bieganie jest aktualnie PRIORYTETEM.
Jak więc mam prawie pół roku tylko biegać, to się zapytałem o sens treningu, który zaproponowałem.
Wybacz, że nie zwiążę się z twoim ukochanym sportem na lata, a będzie to tylko przelotny romans (mam nadzieję, że jakoś sobie z tym poradzisz) ;-)

peace
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ