Biegi Sprinterskie na 60-100m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
JestemDawid
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, chciałbym się poradzić Was na tej stronie, otóż mam problem, bo ani trochę nie mam pojęcia jak trenować swoją szybkość jak ją rozwijać chodzi o to, że nie mam jak trenować na siłowni a chcę się rozwijać, ale może coś najpierw o mnie mam 14 lat i chodzę do gimnazjum a mój czas na 60m to 7.0s wiem, że może większość z Was uzna mnie za "bajkopisarza" ale piszę prawdę, czas był mierzony stoperem na zawodach ani razu nie byłem bo w 1kl gimnazjum nie mieliśmy biegów na 60m ani na 100m. Oczekuję szczerych odpowiedzi, bo uznałem tę stronę za najlepszą a na internecie nie znalazłem nic na ten temat.
Pozdrawiam.
Pamiętaj żeby zawsze dążyć do życiowego celu wyznaczonego przez siebie.
PKO
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

Ziomek tez niestety kiedys jak zakładalem konto na tym forum liczyłem na pomoc sprinterów lecz tu takich nie ma tutaj sami ludzie których kręcą dystasne od minimum 1500 do ultra++ , na plany co do sprintu nie ma co tu czekac :)
a poza tym jesli twój wynik jest taki jak mówisz to masz talent do sprintu . nie zmarnuj go! i dolicz ok. 0.28 sek. na reakcje stopera , Pozdrawiam
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Idz do klubu. Tam ci pomogą.
JestemDawid
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Problem jest taki, że w moim mieście nie ma zawodowych klubów lekkoatletycznych
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jaka jest różnica miedzy zawodowymi i amatorskimi klubami lekkoatletycznymi??
JestemDawid
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie wiem, wydaje mi się, że będą mieli inne podejście do tego wszystkiego.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

JestemDawid pisze:Nie wiem, wydaje mi się, że będą mieli inne podejście do tego wszystkiego.
To idź do tego amatorskiego, bo zawodowych nie ma. A do tego żeby być zawodowcem musisz jeszcze trochę popracować.

Ale wynik masz naprawdę dobry. Sprinty trenuje się tylko pod okiem trenera. Jeżeli ktoś ci coś innego będzie opowiadał, ten nie ma zielonego pojęcia.
JestemDawid
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok, jednak wolałbym sam trenować, bo klub już od roku nie istnieje :( Wiem co i jak trenować i chciałbym się jeszcze spytać zanim zacznę trenować dzień w dzień, bo ważę 77kg a mój wzrost to 176 cm niby to jest norma, a brzuszek mam jakby nie patrzeć. Ale za to mięśnie nóg mam rozwinięte bardzo dobrze w sensie mam umięśnione uda i łydki. Chodzi mi o to, że biegam tak szybko a jakiś chudy nie jestem i jeszcze jedno pytanie czy jak będę trenował to czy dodatkowy przyrost mięśni na nogach nie zaszkodzi mojej prędkości sprintu ? I czy umięśnienie rąk i wyrzeźbienie brzucha też mi nie zaszkodzi ?

Aha i czy mięśnie rąk w warunkach domowych w sensie bez siłowni da się jakoś umięśnić bieganiem, jak wymachujemy rękami w tym czasie ?

Pozdrawiam.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zobacz jak wyglądają sprinterzy... Same muskuły.

Trening:
40% siła
40% technika
20 % bieganie.
JestemDawid
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To mógłbyś/mogłabyś mi powiedzieć jak trenować mięśnie brzucha i rąk w moich warunkach ?
Brzuszki i pompki coś dadzą ?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

JestemDawid pisze:To mógłbyś/mogłabyś mi powiedzieć jak trenować mięśnie brzucha i rąk w moich warunkach ?
Brzuszki i pompki coś dadzą ?
Bez siłowni się nie obejdzie. Co masz tam trenować spytaj się siłaczy. Na technikę ci tu nikt nie pomoże, bo to trzeba widzieć i kontrolować przy każdym treningu. A bieganie tez może tylko trener kontrolować.

Zacznij od brzuszków i pompek i przysiadów, ale to będzie już za 3-4 tygodnie za mało.
JestemDawid
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To trochę, źle ale jeszcze spróbuje coś się dowiedzieć na temat klubów lekkoatletycznych. Dziękuje za porady i poświęcony czas na odpowiedzi.

I jeszcze jedno pytanie, czy bieganie coś pomaga na mięśnie rąk i brzucha ?
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bieganie sprintów 60-200 metrów bardzo pomaga na mięśnie brzucha, trochę też na mięśnie ramion (biceps znaczy się, triceps tylko jako stabilizator, więc w malutkim stopniu). Ale nie łudź się, że biegając sprinty dorobisz się sylwetki sprinterów takich ja Bolt czy Gatlin - oni sylwetkę zawdzięczają w głównie siłowni... no i sprint dla nich to zupełnie co innego, niż sprint dla zwyczajnej osoby (nawet posiadającej świetne uwarunkowania do takich biegów, tak jak Ty). Organizm musi wydać dużo więcej energii na stabilizację przy prędkości 40 km/h niż przy prędkości 30 km/h, więc i ich mięśnie podczas treningu sprinterskiego są poddawane znacznie większym obciążeniom.
W każdym razie - sprinty jak najbardziej pomagają w budowaniu masy mięśniowej, ale nie spodziewaj się, że one same Cię napakują.

Brzuszków nie rób, bo one mają się nijak do realnej pracy brzucha. Rób ciężkie mostki na przedramionach - one w sprincie dadzą Ci znacznie więcej.
Pompki w treningu siłowym biegacza też są przeceniane, bo trenują łańcuch "pchaj" (klatka, triceps), a nie ważniejszy przy bieganiu łańcuch "ciągnij" (plecy, biceps). Oczywiście sprinter wykorzystuje wszystkie mięśnie w ciele, bo potrzebuje siły bezwzględnie MAKSYMALNEJ, jednak i Ty powinieneś pamiętać o treningu łańcucha "ciągnij". Krótko mówiąc: podciągaj się! :)
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
JestemDawid
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czekałem na taką odpowiedź, dzięki za poradę :)

A nie znasz, może jeszcze jakiś ćwiczeń które mógłbym wykonywać w domu na bicepsy i tułów ? I gdybym trenował ciężko, są twoim zdaniem jakieś szanse żebym coś osiągnął w przyszłości ?
ojciec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10

Nieprzeczytany post

Jak widzisz, że masz talent to nawet się nie zastanawiaj i zasuwaj do klubu. Ja w wieku 19 lat zacząłem jeździć 50km do klubu i żałuje, że wcześniej się nie zdecydowałem. Tak to tylko zamykałem stawkę na na przełajach i perspektyw na przyszłość wielkich nie ma, bo już starsza kategoria i za wysokie progi. Poza tym trenowanie w klubie to fajna sprawa, poznasz nowych ludzi, pojeździsz na zawody, a może nawet coś osiągniesz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ