Gdzie biegacie? Bieżnia vs Drogi?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
piotrek172
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Siema. Wiec tak bieganie zacząłem jakieś 2lata temu, głównie po ty aby zredukować wagę. Doszło do tego ze po prostu jak wpadłem w wir biegania to przez 2 lata nie mogę przestać. Choć waga mało się zmienia (30-35 min biegania,słabość do słodyczy i słodkich napoi ). Głównie biegam po bieżni na stadionie. Początkowo zaczynałem drogi polne ale nie miałem za bardzo jak nakreślić trasy żebym nie biegał w tych samych miejscach po kilka razy dodatkowo mniejsze ryzyko kontuzji jest na bieżni. Ale niestety bieżnia coraz bardziej mnie nudzi, coraz mniej chce mi się biegać ale mimo wszystko robię to. I chciałbym was zapytać. Jakie są wasze wrażenia z biegania po bieżni lub po ogólnie mieście itp. Gdzie wam się lepiej i przyjemniej biega?
PKO
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dodatkowo mniejsze ryzyko kontuzji jest na bieżni.
Aby na pewno?
Drogi polne, o ile naprawdę są polne, a nie asfaltowe, to świetne miejsce do biegania.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szybkie treningi robię na bieżni, chyba że pada deszcz to wtedy biegnę w las i biegam na czas (bieżnia żużlowa...). Wolne biegi w terenie. Jak biegasz luźno to nie biegaj po tartanie bo to wcale nie jest takie zdrowe i bardzo wchodzi w łydki, biegaj po murawie jeśli już musisz na stadionie. Ale zachęcam do treningów w terenie, jest przyjemniej po prostu :)
Awatar użytkownika
Tobi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja biegam ponad 20 lat i na bieżni byłem może ze 3 razy. Bieżna jest dobra do mierzenia czasów, do codziennego biegania drogi są po prostu o wiele ciekawsze. :)
Be like water my friend!
Sztum
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja również preferuję bieganie w terenie. Po pierwsze nie jest to tak monotonne jak bieżnia a po drugie można przynajmniej złapać trochę świeżego powietrza.
stooowa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no to i ja dorzucę swoje: latem teren, głównie polne szutrowe drogi, lasy parki. Teraz gdy się szybko ściemnia a treningu nie mogę zrobić do południa (gdy jest widno) to wieczorami biegam po oświetlonych mało uczęszczanych ulicach-zdecydowanie lepiej biega mi się po asfalcie niż po chodnikach. Co do bieżni byłem ze dwa razy na tak zwanym treningu funkcjonalnym trwającym około 30min - na kolejny trening nie poszedłem bo biegając w koło 400 metrowej bieżni może zakręcić się w głowie ;-). Jestem zdumiony że wytrzymałeś dwa lata biegając tylko na bieżni. Polecam zmianę tras dla urozmaicenia treningu a odkryjesz bieganie na nowo. Powodzenia
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ