Nietypowe pyt. odnośnie siły biegowej!

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam mam pytanie głownie do trenerów ,sądzę że oni moim zdaniem mogą mi pomóc a konkretnie:
gdy wykonuje sile biegowa na podbiegu: tj.skipy ,wieloskoki itd. mam lądować na śródstopie czy na całą stopę bo gdzieś spotkalem sie z opinią ze na calej stopie ale znowu tak na rozsądek to chyba na srodstopie zeby w gruncie rzeczy symulować typowy bieg tylko wtedy bardziej zaangażowane są inne grupy mięśniowe co o tym sadzicie. z gory dzieki ;)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Masz lądować tak, żebyś wykonał zadanie. Nie gniewaj się - celowo użyję tutaj tego słowa, żeby podkreślić mój stosunek do tego typu zagadnień: zajmujesz się "pierdułami".
Masz lądować tak, żeby Ci było najwygodniej, żebyś czuł się najbezpieczniej.
Zawsze trzeba się najpierw zapytać swojego zdrowego rozsądku. Wieloskok jest ćwiczeniem w pewnym sensie niebezpiecznym. Więc jeśli przy lądowaniu zaczniesz się zajmowac takimi pierdułami jak sposób lądowania to źle skończysz.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja robię na dużym piachu więc ląduje na pięcie (dbamy o kolana, dbamy), a w zimę jak nie da rady skakać po piachu no to na śródstopiu po twardym. Ale zawsze lepiej zrobić w śniegu :-D
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Masz lądować tak, żebyś wykonał zadanie. Nie gniewaj się - celowo użyję tutaj tego słowa, żeby podkreślić mój stosunek do tego typu zagadnień: zajmujesz się "pierdułami".
Masz lądować tak, żeby Ci było najwygodniej, żebyś czuł się najbezpieczniej.
Zawsze trzeba się najpierw zapytać swojego zdrowego rozsądku. Wieloskok jest ćwiczeniem w pewnym sensie niebezpiecznym. Więc jeśli przy lądowaniu zaczniesz się zajmowac takimi pierdułami jak sposób lądowania to źle skończysz.
Adam! Dobrze cie rozumiem? Ty tu piszesz zeby przy ABC nie zastanawiac sie nad technika?

Prosze nie pisz takich rzeczy, bo to czyta cala Polska!

Najwazniejsza rzecza przy ABC jest poprawna technika i dlatego trzeba szczegolnie "takimi pierdolami" sie przy tym zajmowac!!!

Lukas... najpierw nauka techniki wieloskokow, i do tego nalezy sie ladowanie na przedstopiu, a potem dynamiczne wykonanie i ilosc. Tak jak na filmikach Yacool'a.

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Lukas... najpierw nauka techniki wieloskokow, i do tego nalezy sie ladowanie na przedstopiu,
Masz robić dymaniczny wyrzut uda, jak dobrze zrobisz to dobrze wylądujesz i nie będziesz się pytał o takie pierduły jak wylądować.
To jest takie samo pytanie jak: "czy jeśli chcę poprawić technikę to mam lądować na pięcie czy na śródstopiu" ? Pierduły.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Rolli pisze:Lukas... najpierw nauka techniki wieloskokow, i do tego nalezy sie ladowanie na przedstopiu,
Masz robić dymaniczny wyrzut uda, jak dobrze zrobisz to dobrze wylądujesz i nie będziesz się pytał o takie pierduły jak wylądować.
To jest takie samo pytanie jak: "czy jeśli chcę poprawić technikę to mam lądować na pięcie czy na śródstopiu" ? Pierduły.
90% poczatkujacych "wyrzuci dynamicznie udo" i wyladuje na piecie.

Ja potrzebuje okolo 4-6 tygodni, zeby mlodzi ludzie to cwiczenie dobrze technicznie wykonalo. Niektorzy nigdy...

Takie teksty: "rob i nie mysl" nigdy mi nie pomogly.

Pozatym: dynamiczne wyprostowanie tylnej nogi i jej odbicie jest tak samo wazne jak wyrzut uda.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale nie rozmawiamy tutaj o tylnej nodze. :)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegniemy do przodu wiec trudno sie z calej stopy odbijac. Mozna sie przetaczac kolyskowo (zalezy od indywidualnej anatomii, zdolnosci i obuwia).

U amatorow i osob poczatkujacych mozna zauwazyc rozne, malo logiczne techniki.

Zamiast dzielic wlos na czworo najlepiej zamiescic video. Mnie akurat krysztalowa kula padla, i nic nie widze ;)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtek pisze: U amatorow i osob poczatkujacych mozna zauwazyc rozne, malo logiczne techniki.
Ja sie zawsze zastanawiam, skad oni ta technike maja. Naprawde w szkole NIKT IM NIC NIE POKAZAL??? :niewiem: :niewiem:
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

rozwialiście moje wątpliwości tak jak robiłem zawsze czyli nic nie zmieniac , odbicie ze srodstopia , wyrzut uda jak w skipie A , druga max.wyprost . ok wszystko rozumiem , wielkie dzieki ;) ps. na technike szczególnie takic cwiczen trzeba uważać bo kolan ze stali nie mamy. . :)
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Ja sie zawsze zastanawiam, skad oni ta technike maja. Naprawde w szkole NIKT IM NIC NIE POKAZAL???
U mnie w szkole wieloskok był po prostu bardzo długim krokiem. Przynajmniej do czasów liceum bo tutaj w-fiści są ogarnięci.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ