Komentarz do artykułu Kobiety lepiej radzą sobie z utrzymywaniem stałego tempa biegu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja nie wiem, czy ten efekt przewagi kobiet nad mężczyznami nie zależy raczej od tego, że kobiety oceniają swoje szanse bardziej trzeźwo, czasem może zbyt skromnie, podczas kiedy mężczyźni od początku idą na hurraaaaaa, bohatersko, do ostatniej kropli krwi. ;)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Też mi się tak wydaje. Kobiety po prostu zaczynają wolniej, bo im testosteron nie buzuje :). Korelację z temperaturą też da się wytłumaczyć - wysoka temperatura rozgrzewa wstępnie mięśnie, więc łatwiej pobiec mocniej początek i jeszcze bardziej maraton sobie popsuć ;).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ja nie wiem, czy ten efekt przewagi kobiet nad mężczyznami nie zależy raczej od tego, że kobiety oceniają swoje szanse bardziej trzeźwo, czasem może zbyt skromnie, podczas kiedy mężczyźni od początku idą na hurraaaaaa, bohatersko, do ostatniej kropli krwi. ;)
Dokładnie, zakładają sobie tempo na wynik REALNY, a nie tempo na wynik WYMARZONY :hej:
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Też mi się tak wydaje. Kobiety po prostu zaczynają wolniej, bo im testosteron nie buzuje :). Korelację z temperaturą też da się wytłumaczyć - wysoka temperatura rozgrzewa wstępnie mięśnie, więc łatwiej pobiec mocniej początek i jeszcze bardziej maraton sobie popsuć ;).
Oczywiste jest, że my mężczyźni kozaczymy, jednakże jak zauważył autor artykułu
"przewaga kobiet nad mężczyznami w tym elemencie wzrasta wraz ze wzrostem temperatury powietrza".
W trakcie biegu dochodzi do przyśpieszenia procesów metabolicznych w organizmie i wytwarza sie tzw. ciepło endogenne. Kobiety z racji mniej rozwiniętej tkanki mięśniowej wytwarzają tego ciepła dużo mniej. Na dystansie maratonu w upalny dzień ma to ogromne znaczenie, gdyz nadwyżki ciepła są oddawane tkankom. Rezultatem tego jest skok temperatury o 1"C na każde 7 minut biegu i tylko dzięki mechanizmowi termoregulacji nie dochodzi do zawieszenia systemu z powodu przegrzania. Niestety system termoregulacji nie jest niezawodny i jeżeli nie dostarczymy naszemu ciału wody i soli mineralnych dochodzi do odwodnienia.
Uważam, że to jest główna przyczyna przewagi kobiet nad mężczyznami w biegach maratońskich.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

okazuje się, że kobiety (biegaczki-amatorki) są w stanie lepiej radzić sobie z przysłowiową „ścianą”, a ich przewaga nad mężczyznami dodatkowo wzrasta wraz ze wzrostem temperatury. Może to wynikać z tego, że kobiety mają większą powierzchnię ciała w stosunku do ich masy, co z kolei pozwala na lepszą termoregulację.
Równie dobrze może to wynikać z tego że kobiety są po prostu bardziej wytrzymałe (tzn zwalniają mniej ze wzrostem dystansu). Dlaczego tak jest można jeszcze dyskutować ale sam fenomen jest przecież bezdyskusyjny i dawno dowiedziony.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ja nie wiem, czy ten efekt przewagi kobiet nad mężczyznami nie zależy raczej od tego, że kobiety oceniają swoje szanse bardziej trzeźwo, czasem może zbyt skromnie, podczas kiedy mężczyźni od początku idą na hurraaaaaa, bohatersko, do ostatniej kropli krwi. ;)
W pierwszym odruchu jak przeczytałem artykuł z samego rana też nasunął mi się taki wniosek.
Nawiasem mówiąc tuż po 8:00 nie można było dodawać komentarzy do tego artykułu, ale nie o ty.

Po dłuższym zastanowieniu skłaniam się jednak do wniosku, że przyczyna leży chyba gdzie indziej, niż tylko wysoki testosteron i przeszacowywanie szans przez mężczyzn.
Przecież kobiety zawodniczki, nawet te amatorki też są "nabuzowane" i chyba ten parametr należy pominąć jako statystycznie nieistotny i skupić się na innych wewnętrznych różnicach o czym pisał m.in. apaczo.
Władek J
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A mnie się wydaje, że to wszystko dzieje się w mózgu. To czy biec szybciej czy zwolnić to są decyzje podejmowane w mózgu. Może u faceta jest tak, że negatywne sygnały z organizmu są dla niego pretekstem do zwolnienia (ja tak mam), a kobieta biegnie mimo wszystko i ignoruje te sygnały. Jeśli to prawda to kobiety są bardziej waleczne. Chyba się zapędziłem z tą teorią :nienie:
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego art. to najważniejszy dla mnie wniosek to dwa ostatnie zdania:

"Początkujący biegacze, szczególnie mężczyźni, powinni być więc świadomi tego, że przy wysokich temperaturach oraz zbyt szybkim początku biegu mogą oni napotkać poważne problemy z utrzymaniem zaplanowanego tempa biegu po ok. 30 km. Aby tego uniknąć powinni więc inaczej zaplanować strategię swojego biegu - pokonując wolniej niż zwykle pierwsze kilometry."

plus ciekawy komentarz apaczo o cieple endogennym - skąd te informacje wziąłeś?
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:W trakcie biegu dochodzi do przyśpieszenia procesów metabolicznych w organizmie i wytwarza sie tzw. ciepło endogenne. Kobiety z racji mniej rozwiniętej tkanki mięśniowej wytwarzają tego ciepła dużo mniej. Na dystansie maratonu w upalny dzień ma to ogromne znaczenie, gdyz nadwyżki ciepła są oddawane tkankom. Rezultatem tego jest skok temperatury o 1"C na każde 7 minut biegu i tylko dzięki mechanizmowi termoregulacji nie dochodzi do zawieszenia systemu z powodu przegrzania. Niestety system termoregulacji nie jest niezawodny i jeżeli nie dostarczymy naszemu ciału wody i soli mineralnych dochodzi do odwodnienia.
Uważam, że to jest główna przyczyna przewagi kobiet nad mężczyznami w biegach maratońskich.

Popolemizuje z Twoimi tezami :-).
Uwazam ze jest wprost przeciwnie. Przy tej samej masie zarowno kobieta jak i mezczyzna ma do wykonania ta sama prace, wiec potrzebuje zuzyc podobna ilosc energii, wiec wygeneruje podobna ilosc ciepla. Ilosc tkanki miesniowej nie ma tutaj wiekszego znaczenia - kobieta ma ich statystycznie mniej, zatem musi te miesnie co ma mocniej wytezyc i w sumie energetycznie i cieplnie wyjdzie na to samo. Jednakze kobieta statystycznie 'otoczona' jest wieksza iloscia tluszczu. A tluszcz ... wiadomo ... dobry izolator ... bedzie utrudnial chlodzenie. Dodatkowo tluscz zaokrangla sylwetke, co powoduje znowu obnizenie wskaznika powierzchni/masy ciala, ktory jest dla chlodzenia kluczowy. Czyli to kobiety sa jednak bardziej wrazliwe na wysokie temperatury :-)

Jako przyczyne tego ze to jednak faceci wymiekaja takze widze przede wszystkim nadmierne kozaczenie u mezczyzn.

Ale dodatkowo maraton dla poczatkujacego to zazwyczaj nie jest walka z wydolnoscia, lecz walka z trwaloscia organizmu.
Czesto sciegna, kosciec nie jest jeszcze przyzwyczajony do takich wysilkow i pokazuje to wlasnie po 20tym czy 30tym km ... gdzie niektorzy "decyduja sie" zmienic metode na Gallowaya ... a wtedy nici z utrzymania tempa.
A czyje kosci, sciegna cierpia najbardziej ? Ano ludzi ciezkich. A kto jest statystycznie ciezszy ? Mezczyzni.
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie. W trakcie wysiłku fizycznego, wskutek pracy/ przyspieszonego metabolizmu rośnie ilość produkowanego przez ciało ciepła. Jako, że zdecydowana większość tego ciepła będzie pochodziła z wykonujących robotę (kurczących się) mięśni szkieletowych to w przypadku gdy mięśni jest więcej to i ciepła będzie więcej.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

E tam nie. Przy tej samej masie robota do wykonania ta sama. Wiec gdy wiecej miesni to robota sie rozlozy i bedzie mniej roboty dla kazdego ich kilograma. Wiec jeden kilogram miesnia wykona mniejsza prace i wydzieli mniej ciepla. A ze tych kilogramow jest wiecej to ilosc wykonanej roboty i wydzielonego ciepla bedzie taka sama.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:Z tego art. to najważniejszy dla mnie wniosek to dwa ostatnie zdania:

plus ciekawy komentarz apaczo o cieple endogennym - skąd te informacje wziąłeś?
Stary już jestem i przez ten czas nie jedną publikację naukową miało się w rękach.
saper pisze:
apaczo pisze:W trakcie biegu dochodzi do przyśpieszenia procesów metabolicznych w organizmie i wytwarza sie tzw. ciepło endogenne. Kobiety z racji mniej rozwiniętej tkanki mięśniowej wytwarzają tego ciepła dużo mniej. Na dystansie maratonu w upalny dzień ma to ogromne znaczenie, gdyz nadwyżki ciepła są oddawane tkankom. Rezultatem tego jest skok temperatury o 1"C na każde 7 minut biegu i tylko dzięki mechanizmowi termoregulacji nie dochodzi do zawieszenia systemu z powodu przegrzania. Niestety system termoregulacji nie jest niezawodny i jeżeli nie dostarczymy naszemu ciału wody i soli mineralnych dochodzi do odwodnienia.

Popolemizuje z Twoimi tezami :-).
Uwazam ze jest wprost przeciwnie.
@saper, przecież ja tej teorii sobie nie wymyśliłem, a zrobiły to tęgie umysły naukowe i wszystko jest poparte wieloletnimi badaniami.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie. Ilość wytworzonego ciepła przez organizm pozostający w spoczynku zawsze zależy od masy ciała i czasu. W trakcie roboty organizm o większej masie również będzie wytwarzał więcej ciepła, a jeśli dołożymy do tego fakt, że ponad 70% tego generują mięśnie to, jak piszę apaczo, więcej mięśni == więcej ciepła.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Zawsze tak jest że człowiek bardziej krępy i bardziej umięśniony będzie się bardziej gotował przy wysiłku niż smukły i szczupły. Wystarczy spojrzeć na sprinterów i górali w kolarstwie. Co z tego że taki sprinter ma ogromną siłę pozwalającą w końcówce rozpędzić się do 70km/h, jak waży 80-90kg i ważący 65kg góral, mimo że znacznie słabszy zostawi go na pierwszym podjeździe pedałując jedną nogą i dłubiąc w nosie, gdy tymczasem sprinterowi będzie para szła z uszu ;).
The faster you are, the slower life goes by.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ